Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ): Η διαδικασία πιστοποίησης και η ενημέρωση των πολιτών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ): Η διαδικασία πιστοποίησης και η ενημέρωση των πολιτών – Τοποθέτηση στη Βουλή του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κου Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)

Για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη διαδικασία στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) τοποθετήθηκε στη Βουλή, στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κος Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Υφυπουργού

Σκοπός του ΚΕΠΑ

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σκοπός του ΚΕΠΑ είναι η εξασφάλιση ενιαίας υγειονομικής κρίσης αναπηρίας για τα πρόσωπα που αιτούνται την αξιολόγησή τους από τις υγειονομικές του επιτροπές.

Οι υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ οφείλουν να αποφαίνονται αιτιολογημένα, με πληρότητα και σαφήνεια, για όλα τα ζητήματα ιατρικής φύσης που αφορούν στο είδος της πάθησης στον βαθμό αναπηρίας που αυτή επιφέρει στον αιτούντα, καθώς και στην εκτιμώμενη διάρκειά της.

Οφείλουν να τεκμηριώνουν την υγειονομική τους κρίση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του ενιαίου πίνακα προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας σε συνδυασμό με τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις πιστοποίησης αναπηρίας, όπως είναι ο πίνακας των μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστο.

Το ΚΕΠΑ δεν χορηγεί το ίδιο συνταξιοδοτικές, επιδοματικές ή άλλες παροχές

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΠΑ, μεταξύ των αρμοδιοτήτων των υγειονομικών επιτροπών είναι η κρίση περί πληρότητας των απαιτούμενων ιατρικών προϋποθέσεων για την υπαγωγή της πιστοποιημένης αναπηρίας σε συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές, κοινωνικές υπηρεσίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για άτομα με αναπηρία.

Το ΚΕΠΑ δεν χορηγεί το ίδιο συνταξιοδοτικές, επιδοματικές ή άλλες παροχές, αλλά είναι αρμόδιο για την εξασφάλιση ενιαίας υγειονομικής κρίσης για τα πρόσωπα που αιτούνται την αξιολόγησή τους και την πιστοποίηση της αναπηρίας. Η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ με τη σειρά της κατατίθεται από τον ενδιαφερόμενο στις αρμόδιες υπηρεσίες για να του χορηγήσουν την κάθε φορά αιτούμενη παροχή, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις που τη διέπουν.

Ως προς τη διαδικασία της πιστοποίησης

Ως προς τη διαδικασία της πιστοποίησης έχει εκδοθεί σειρά εγκυκλίων, οδηγιών και βοηθητικών εγγράφων, μετά τις αλλαγές του ν.4961/2022 για την υποβοήθηση του έργου των ΚΕΠΑ καθώς και των ενδιαφερομένων πολιτών. Πιο συγκεκριμένα έχει εκδοθεί ο κανονισμός λειτουργίας του ΚΕΠΑ στο ΦΕΚ Β 4830/13-9-2022 και τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 με την υπ’ αριθμό 85469 Υπουργική Απόφαση.

Έχει εκπονηθεί αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για την πλατφόρμα ενιαίας αίτησης ΚΕΠΑ μέσω της οποίας υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά οι αιτήσεις για την πιστοποίηση της αναπηρίας. Το εγχειρίδιο διαθέτει και αναλυτικό κατάλογο με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις, ακριβώς για τη διευκόλυνση των αιτούντων. Μάλιστα για το θέμα της υποβολής αιτήσεων έχει εκδοθεί ειδική κοινή εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα παραπάνω έγγραφα, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ΚΕΠΑ, είναι όλα αναρτημένα στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας.

Ενημέρωση των υπαλλήλων

Όσον αφορά στην ενημέρωση των υπαλλήλων, πέρα από τα ανωτέρω έχει εκδοθεί σειρά οδηγιών από τον e-ΕΦΚΑ προς τις γραμματείες των ΚΕΠΑ και έχουν διεξαχθεί και εκπαιδευτικές δράσεις. Όσον αφορά στην ενημέρωση σχετικά με τις προϋποθέσεις για κάθε παροχή πέρα από τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης σχετικές πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο υπάρχουν διαθέσιμες τόσο στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές παροχές όσο και στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ για τις προνοιακές παροχές.

Τέλος, όποτε ανακύπτει κάποιο ζήτημα για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου από τους εργαζόμενους του ΚΕΠΑ υπάρχει πάντα η δυνατότητα υποβολής συγκεκριμένου ερωτήματος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ή του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ώστε να δοθεί η απάντηση.

Τι έχει γίνει έως σήμερα για τα ΚΕΠΑ

Μια σειρά από δράσεις με βασικούς άξονες την απλοποίηση, την ψηφιοποίηση, την επιτάχυνση και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας για τους ασθενείς.

Το 2021 είχαμε την έκδοση του πρώτου κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΠΑ, την αναμόρφωση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου και την τροποποίηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας.

Βασική τομή αποτέλεσε η ίδρυση των Ψηφιακών ΚΕΠΑ και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας με το ν.4961/2022, όπου η διαδικασία γίνεται σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικά από την υποβολή, την αίτησης και την κατάθεση των εισηγητικών φακέλων μέχρι την έκδοση της ενιαίας γνωμάτευσης αναπηρίας για όλες τις παροχές από ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα.

Επιπλέον το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής των γιατρών του ν.3863/2010 προχώρησε δύο φορές, το 2022 και το 2024, στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία εμπλουτίστηκε ο πίνακας των μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον. Οι αποφάσεις αυτές αύξαναν το πλήθος των παθήσεων που καθιστούν την πιστοποίηση αναπηρίας αορίστου διαρκείας, προσθέτοντας νέες παθήσεις χειρουργικές, ενδοκρινών αδένων, αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος.

Μείωση πλήθους των επαναξιολoγήσεων

Η αύξηση αυτή των επ’ αόριστον πιστοποιήσεων μειώνει το πλήθος των επαναξιολoγήσεων των υποθέσεων των συγκεκριμένων πολιτών, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και οδηγεί και σε αποσυμφόρηση του συστήματος, επιταχύνοντας τις λοιπές αξιολογήσεις.

Πιστοποίηση ορισμένων παθήσεων χωρίς φυσική παρουσία ή και αυτοματοποιημένα

Παράλληλα, εξετάζεται η υλοποίηση λύσεων που θα επιτρέπουν την πιστοποίηση ορισμένων παθήσεων χωρίς φυσική παρουσία ή και αυτοματοποιημένα, πάντα σε συμφωνία με τα ιατρικά πρωτόκολλα, καθώς και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση των κατ’ οίκον εξετάσεων.

Σε κανονιστικό επίπεδο, με τον ν.4997/2022, καθιερώσαμε μηνιαίο ποσοστό 50% για χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας από κινδύνους ανεξαρτήτως ταμείου, μία σημαντική ρύθμιση για την ενιαιοποίηση των κανόνων της συνταξιοδότησης αναπηρίας.

Υπερδιπλασιασμός του αριθμού των ιατρών

Στον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ιατρών. Αυξήθηκαν και οι αμοιβές τους, ακριβώς για να το κάνουμε πολύ περισσότερο ελκυστικό για τους ιατρούς να έρθουν προς τα εκεί.

Υποδομές ΚΕΠΑ

Στους επόμενους μήνες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο νέες κεντρικές δομές του ΚΕΠΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται και πάλι όλες τις υποδομές προσβασιμότητας όλων των ΚΕΠΑ.

Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιταχύνθηκε σημαντικά ο χρόνος αξιολόγησης των νέων αιτήσεων πιστοποίησης αναπηρίας και διασφαλίστηκαν πιο ποιοτικές και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες για μία από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.

Δείτε επίσης

ΕΣΑμεΑ για σχολιασμό Οικονόμου: “Η αναπηρία δεν είναι τραγωδία-η κοινωνική αδιαφορία και ο αποκλεισμός είναι” 

Μητσοτάκης για Επιτροπή για τον Αυτισμό, στέγαση εκπ/κών σε ακριτικές περιοχές, στεγαστικό επίδομα φοιτητών 

Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για το 2025: Ο σχεδιασμός έργων και μεταρρυθμίσεων ανά τρίμηνο 

Νέοι Πίνακες ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής: Ερωτήσεις και απαντήσεις-Το χρονοδιάγραμμα 

Απόφαση συγκρότησης Τριμελών Πειθαρχικών Συμβουλίων σε κάθε ΠΔΕ χωρίς Αιρετούς εκπροσώπους 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply