Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΚΕΠΑ-αναπηρικές παροχές: Εγκύκλιος για τα μέτρα λόγω πανδημίας κορονοϊού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΚΕΠΑ-αναπηρικές παροχές: Εφαρμοστική Εγκύκλιος για το 10ο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ΦΕΚ 84 Α/13-4- 2020 με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας κορονοϊού.

ΚΕΠΑ-αναπηρικές παροχές

Η Εγκύκλιος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Γενική Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης Δ/νση Παροχών Κύριας Σύνταξης

Τμήμα  Γ’   Κοινωνικής Ασφάλισης

Πληροφ: Δ.Πατούνα

210-3368314

e-mail: synparoxes@ypakp.gr

Αθήνα, 14.04.2020

Aρ. πρ.: Φ.80020/οικ.15243/587

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων άρθρου δέκατου της ΠΝΠ « Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις .

Με τις διατάξεις της ανωτέρω ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 84 Α/13-4- 2020 λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Ειδικότερα με το δέκατο άρθρο της ανωτέρω Πράξης αντικαταστάθηκε το άρθρο 6 της από 11/3/2020 ΠΝΠ (Α 55 ) και οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. προκειμένου για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης αναβάλλονται μέχρι και την 31/5/2020.

Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α, εφόσον έχει υποβληθεί σχετική αίτηση παράτασης λόγω λήξης της ισχύος της σχετικής γνωμάτευσης των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ και

  • είτε δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συνεδρίασης ή
  • έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συνεδρίασης, πλην όμως αυτή εμπίπτει στο χρονικό διάστημα μέχρι και την 31.5.2020 .

Επισημαίνεται ότι η παράταση καταβολής των ανωτέρω αναπηρικών παροχών σύνταξης καταλαμβάνει και τις αιτήσεις παράτασης που θα υποβληθούν από 13.4.2020 ( ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ).

Η παράταση καταβολής των παροχών ισχύει μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης των ΚΕΠΑ επί των αιτήσεων παράτασης , μετά από εξέταση των ενδιαφερόμενων και πάντως όχι πέραν της 30.6.2020. Παράλληλα παρατείνεται ισόχρονα και η ασφαλιστική ικανότητα όσων εμπίπτουν στις κοινοποιούμενες ρυθμίσεις.

Σε περίπτωση που μετά την επανεξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. και σύμφωνα με τις εκδιδόμενες αποφάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται ως δικαιούχοι των κατά περίπτωση αναπηρικών παροχών, τα ποσά που καταβλήθηκαν σ’ αυτούς αχρεωστήτως, κατ’ εφαρμογή της κοινοποιούμενης ρύθμισης , επιστρέφονται στους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Και στην κοινοποιούμενη ρύθμιση όπως και στο αρχικό άρθρο 6 της από 11/3/2020 ΠΝΠ -για το οποίο είχαν δοθεί οδηγίες με την ΑΠ Φ80020/οικ.12488/554/17.3.2020 εγκύκλιο – επαναλαμβάνεται  η πρόβλεψη της δυνατότητας διακοπής καταβολής των παροχών αναπηρίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της παράτασης χορήγησής τους, όταν η διακοπή αυτή πραγματοποιείται για οποιονδήποτε άλλο, πλην του είδους και του ποσοστού αναπηρίας, νόμιμο λόγο.

Τέλος προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης των ανωτέρω προθεσμιών, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ΓΕΝ.Δ/ΝΤΡΙΑ Κ.Α.

Δρ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΑΜΗ

Δείτε επίσης

Διατάξεις ΠΝΠ: Ψηφιακός εξοπλισμός σχολείων-εξ αποστάσεως στις διακοπές Πάσχα-άδεια ειδικού σκοπού-ΚΕΠΑ
Τρόφιμα-κορονοϊός: Κανόνες υγιεινής σε οικιακό επίπεδο ενόψει πανδημίας
Ατομα με αυτισμό και σοβαρές παθήσεις: Αίρονται περιορισμοί κυκλοφορίας
Ημερομηνίες Πανελλαδικών-Ο τρόπος που θα ανοίξουν τα σχολεία-Η νέα σχολική χρονιά | Ενημέρωση
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση