Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κεραμέως: Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κεραμέως: Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών – Τι είπε για τις βάσεις των Πανελλαδικών, τα ΔΙΕΚ, τους διορισμούς, τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ 2008.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Στην εκπομπή “Καλοκαίρι Μαζί” του ΑΝΤ1, μίλησε σήμερα Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως για τα αποτελέσματα και τις βάσεις των Πανελλαδικών εξετάσεων 2022 που ανακοινώθηκαν εχθές, για τα Δημόσια ΙΕΚ, για το άνοιγμα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά, για το νέο ολοήμερο σχολείο, για τους νέους μόνιμους διορισμούς, για τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ του 2008.

Αναλυτικά η Υπουργός ΠΑΙΘ είπε:

Για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

“Για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 1 μήνα νωρίτερα φέτος, για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια που διεξάγονται Πανελλαδικές εξετάσεις, το δουλεύουμε με το Υπουργείο και τις εξαιρετικές υπηρεσίες του περίπου ενάμισυ χρόνο. Για να βάλουμε ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και για να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια στον προγραμματισμό της, για τα επόμενα βήματά της.

Είναι σημαντική η ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιερώθηκε, καθώς τα παιδιά μπαίνουν στις σχολές που είναι στις πρώτες προτιμήσεις τους. Το 93% των εισακτέων μπήκε σε 1 από τις 10 πρώτες προτιμήσεις τους. Παλιά έμπαινε κάποιος στην 100η επιλογή του στο Μηχανογραφικό με ότι αυτό συνεπάγεται”.

Για το παράλληλο Μηχανογραφικό για τα ΔΙΕΚ και την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

“Την δεύτερη χρονιά που εφαρμόζεται έχουμε αύξηση του ποσοστού από το 37% στο 65%, οι αιτήσεις ήταν πάνω από 20.000 και όσοι έγιναν δεκτοί είναι σχεδόν 14.000, όμως θα δοθούν άλλες 10.000 θέσεις τον Σεπτέμβριο για εγγραφή στα ΔΙΕΚ. Υπάρχουν ειδικότητες εκεί όπως η ειδικότητα κατασκευής ιστοσελίδων που έχει μεγάλη ζήτηση. Μπορείς να πας σε ένα δημόσιο ΙΕΚ να πάρεις την πιστοποίηση και σε 2 χρόνια να βγεις στην αγορά εργασίας και να είσαι περιζήτητος. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στους 4 που υπέβαλλε αίτηση για δημόσιο ΙΕΚ, έκανε αίτηση για άλλη περιφέρεια από εκείνη που διαμένει”.

Για το άνοιγμα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά και τους μόνιμους διορισμούς

“Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά με την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού όλων των τελευταίων δεκαετιών. Για 12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, ενώ έφευγαν 3.000 τον έναν χρόνο, 4.000 τον άλλον, 5.000 τον άλλον. Επί δική μας κυβέρνησης έγιναν σύνολο μόνιμοι διορισμοί 25.000 εκπαιδευτικών. Φέτος έχει γίνει πολύ πιο νωρίς και ο προγραμματισμός για την κάλυψη κενών από αναπληρωτές. Ολα πιο νωρίς”.

Για το νέο Ολοήμερο σχολείο

“Το ολοήμερο σχολείο πλέον αντί για τις 16:00, θα τελειώνει στις 17:30 στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας. Υπάρχει αναβαθμισμένο πρόγραμμα στο ολοήμερο σχολείο για τα παιδιά και παράλληλα προσφέρεται στήριξη του εργαζόμενου γονέα, καθώς το ωράριο του σχολείου συμβαδίζει με το ωράριο εργασίας τους”.

Για τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ του 2008

“Η Πολιτεία κάθε φορά αποφασίζει τρόπο με το οποίο θα διορίσει εκπαιδευτικούς. Αφού το αποφασίσει αυτό αποφασίζει μετά και πόσους χρειάζεται. Το 2008 έγινε διαγωνισμός ο οποίος καθόρισε το όσοι πέρασαν τη βάση μπορούσαν να επιλεγούν, δεν υπήρχε δικαίωμα διορισμού, ήταν επιλέξιμοι, δεν δημιούργησαν δικαίωμα διορισμού”.

Τέλος η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,

συνομίλησε και με την πρωτεύσασα των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων, η οποία εισήχθη στην Ιατρική Αθηνών. Όπως είπε η Κατερίνα Βάβουλα, που ζει στην Νάξο, “δεν ήταν όνειρο ζωής να γίνω γιατρός, επέλεξα το πεδίο αυτό επειδή μου άρεσαν όλες οι Σχολές. Ήμουν σε δίλημμα, μετά τις βαθμολογίες, αν θα δηλώσω Ιατρική ή Φαρμακευτική, αλλά δήλωσα Ιατρική».

Η Νίκη Κεραμέως συνεχάρη την Κατερίνα, σημειώνοντας πως δίνει συγχαρητήρια “πάνω από όλα για την προσπάθεια, γιατί αυτό είναι που μετράει”.

Δείτε επίσης

Στατιστικά Βάσεων Πανελλαδικών 2022: Στατιστικά προτιμήσεων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ-ΔΙΕΚ-Σοβαρές Παθήσεις 

Αιτήσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ για διορισμό: Από Δευτέρα 25 έως Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 | Η Πρόσκληση 

Αιτήσεις εκπαιδευτικών για διορισμό από Δευτέρα 25 έως Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 | Η Πρόσκληση 

Επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων: Επισπεύδεται με τροπολογία του ΥΠΑΙΘ-Αλλάζει και η σειρά επιλογής στελεχών

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση