Κυριακή, 22 Ιουνίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κεραμέως για Αμερικανικά Πανεπιστήμια-κλείσιμο σχολείου στη Λάρισα-κακοποίηση μαθητή στην Αρτα-Κ.Λ και Ψυχολόγους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κεραμέως για Αμερικανικά Πανεπιστήμια-σχολείο στη Λάρισα-κακοποίηση μαθητή στην Αρτα-Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους στα σχολεία.

Κεραμέως για Αμερικανικά Πανεπιστήμια

Στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” μίλησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως για τα 30 Αμερικανικά Πανεπιστήμια που έρχονται στην Ελλάδα, για το κλείσιμο ενός ιστορικού σχολείου στη Λάρισα, για το σοβαρό περιστατικό κακοποίησης μαθητή στην Αρτα που έμεινε παράλυτος, για τους Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς στα σχολεία.

Για την έλευση των Αμερικανικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδας είπε

“Είναι μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια που έρχονται στη χώρα μας. Βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας 30 κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής. Πανεπιστήμια όπως το Yale, το Harvard, το Columbia και άλλα είναι στη χώρα μας. Σήμερα είναι σε περιφερειακά Πανεπιστήμια και θα επισκεφθούν τα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα προκειμένου να συζητήσουν για το πώς θα συνεργαστούν. Για παράδειγμα ανταλλαγές φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών, έχουμε καλοκαιρινά και χειμερινά προγράμματα. Έχουμε διπλά προγράμματα, δηλαδή ένας φοιτητής μας που μπαίνει σε ελληνικό πανεπιστήμιο να μπορεί να κάνει μέρος των σπουδών του στην Αμερική”,

“Χθες ανακοινώθηκε η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Yale, σύμφωνα με την οποία, φοιτητές που φοιτούν στο ΕΚΠΑ θα μπορούν να πάνε ένα διάστημα στην Αμερική, στο Yale χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα. Αυτό είναι το καταλυτικό στοιχείο. Το Yale ανακοίνωσε πως απεμπολεί το δικαίωμά του για δίδακτρα στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΕΚΠΑ. Θα επιλεγεί και από τα δύο και θα μπορεί να πάει για ένα διάστημα στην Αμερική χωρίς δίδακτρα. Είναι ένας δρόμος που είναι απλησίαστος για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών”. 

“Και ο πρόεδρος του Columbia ανακοίνωσε ότι ανοίγει στην Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, σαν παράρτημα. Εκεί, επειδή υπάρχει το άρθρο 16, και δεν μπορεί να απονείμει τίτλους είναι θέμα συντάγματος και πρέπει να αλλάξει αυτό κάποια στιγμή, θεσπίζει όμως μία δομή εκπαίδευσης που θα έρχονται καθηγητές από το Columbia, θα κάνουν διαλέξεις και σεμινάρια μαζί με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η χώρα μας να γίνει φάρος εκπαίδευσης”.

“Αυτό δεν έγινε μαγικά. Έγινε γιατί νομοθετήσαμε σχετικά. Αφήσαμε τα πανεπιστήμια να κάνουν αυτό που θέλουν ελεύθερα αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Δεύτερον, επενδύουμε σε αυτό μέσω του ταμείου ανάκαμψης, 60 εκ. ευρώ για επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές, 25 εκ. ευρώ για βιομηχανικά διδακτορικά, 20 εκ. ευρώ για αγγλόφωνα προγράμματα. Ανοίγουν τα πανεπιστήμιά μας και γίνονται καλύτερα”.

“Από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου υπάρχει η συζήτηση της σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις πραγματικές συνθήκες της χώρας. Έχει γίνει αλλαγή στην επαγγελματική εκπαίδευση. Πάμε πρώτα και βλέπουμε τι χρειάζεται η χώρα, και αυτά τα στοιχεία λαμβάνουμε υπόψιν όταν διαμορφώνουμε τις προσφερόμενες ειδικότητες. Η χώρα για παράδειγμα έχει τεράστια ανάγκη από κατασκευαστές ιστοσελίδων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε στην Ελλάδα κατασκευαστές ιστοσελίδων, γιατί έως τώρα φέρνουμε από το εξωτερικό”.

Για το σχολείο στη Λάρισα είπε:

“Υπάρχει ζήτημα με ένα σχολείο για το οποίο υπήρχε αρνητική γνωμάτευση από τον αρμόδιο φορέα, σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου αυτού, είχε βγει μία απόφαση για την αναστολή λειτουργίας, γι’ αυτόν τον λόγο αυτή προσεβλήθη στο δικαστήριο, βγήκε μία προσωρινή απόφαση που έλεγε ότι το σχολείο πρέπει να κλείσει. Όταν πήγε να εκτελεστεί αυτή η απόφαση οι ιδιοκτήτες του σχολείου προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και εκεί βρισκόμαστε τώρα. Χθες εκδικάστηκε η υπόθεση και αναμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης. Υπάρχουν προϋποθέσεις λειτουργίας στα σχολεία οι οποίες δεν πληρούνται στο συγκεκριμένο”.

“Από το καλοκαίρι που προέκυψε το ζήτημα με την αναστολή, έγινε από την αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης μία κατανομή των μαθητών στα δημόσια σχολεία της περιοχής ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους”.

Για την κακοποίηση μαθητή που έμεινε παράλυτος

Η Υπουργός κα Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως διερευνάται κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτού του σοβαρού περιστατικού και υπάρχουν παραπομπές στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους είπε:

“Παραλάβαμε 1.600 και σήμερα η χώρα έχει 3.200. Μακάρι να μπορέσουμε να στελεχώσουμε ακόμα περισσότερο. Γίνονται κινήσεις για να ενισχύσουμε αυτό το κομμάτι”.

Δείτε επίσης

Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι-προσλήψεις: Το ΦΕΚ με τις σχολικές μονάδες που θα ασκούν καθήκοντα 

Κεραμέως-Αμερικανικά Πανεπιστήμια: Φοιτητές μας θα σπουδάζουν στις ΗΠΑ χωρίς δίδακτρα 

 Γραπτός διαγωνισμός: Νέα απόφαση ΑΣΕΠ τροποποιεί άρθρα της διαδικασίας επιλογής προσωπικού

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply