Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κεραμέως: Πρώτα η αξιολόγηση νεοδιόριστων μετά την επιλογή Συμβούλων Εκπαίδευσης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κεραμέως: Πρώτα η αξιολόγηση νεοδιόριστων μετά την επιλογή Συμβούλων Εκπαίδευσης-Τι είπε για τις μάσκες στα σχολεία και το έργο της στην εκπαίδευση.

Πρώτα η αξιολόγηση νεοδιόριστων

Συνέντευξη στο libre.gr και στον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο παραχώρησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, η οποία μίλησε μεταξύ άλλων για την επικείμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που σύμφωνα με την Υπουργό θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση επιλογής των Συμβούλων Εκπαίδευσης, με πρώτους αξιολογούμενους τους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς, το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μασκών στα σχολεία, για το οποίο δήλωσε πως  παρακολουθείται η πορεία του κορωνοϊού και της γρίπης, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την επαναφορά της μάσκας στο σχολείο και για το έργο της στο Υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου και οι απαντήσεις της Υπουργού

Κυρία Υπουργέ, η αξιολόγηση στα σχολεία θα γίνει τελικά;

Η αξιολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο βελτίωσης, το οποίο εφαρμόζεται στην πλειονότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ευρώπης αλλά και διεθνώς.

Η αξιολόγηση έχει τρεις εκφάνσεις: 1) σχολικής μονάδας, 2) εκπαιδευτικού συστήματος – η λεγόμενη «ελληνική PISA», και 3) ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Τα δύο πρώτα επίπεδα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εφαρμόζονται σε ετήσια βάση. Η αξιολόγηση σχολικής μονάδας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, ενώ για δεύτερη χρονιά θα εφαρμοστεί φέτος και η «ελληνική PISA», η οποία μας δίνει πλέον την δυνατότητα να χαράσσουμε πολιτική στη βάση μετρήσιμων δεδομένων.

Πρώτα η αξιολόγηση νεοδιόριστων

Όσον αφορά στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση επιλογής των συμβούλων εκπαίδευσης, με πρώτους αξιολογούμενους τους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς.

– Οι ειδικοί ανησυχούν για το συνδυασμό κορωνοϊού και γρίπης. Σε αυτό το πλαίσιο μελετάτε το ενδεχόμενο επαναφοράς το μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς;

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και με την επιτροπή των ειδικών, παρακολουθούμε την πορεία του κορωνοϊού και της γρίπης, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την επαναφορά της μάσκας στο σχολείο και καμία σχετική εισήγηση.

– Είστε ευχαριστημένη με το έργο σας στο υπουργείο Παιδείας;

Είμαι ευτυχής που είχα το χρόνο να νομοθετήσω αλλαγές αλλά και να τις δω να υλοποιούνται. Η πρώτη χρονιά στο Υπουργείο Παιδείας ήταν χρονιά καίριων νομοθετικών προβλέψεων, η δεύτερη ήταν σημαντική για τις πιλοτικές εφαρμογές και η τρίτη ήταν χρονιά καθολικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.

  • Προχωρήσαμε σε μία συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που αρχίζει από το Νηπιαγωγείο και φτάνει μέχρι το Πανεπιστήμιο και τη Δια Βίου Μάθηση.
  • Κάναμε πράξη το Νηπιαγωγείο από 4 ετών, την εκμάθηση Αγγλικών από το Νηπιαγωγείο, προχωρήσαμε σε 25.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια που δεν είχε γίνει ούτε ένας, πραγματοποιήσαμε οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, διπλασιάσαμε τα Πρότυπα και τα Πειραματικά σχολεία, καταρτίσαμε 166 νέα Προγράμματα Σπουδών.
  • Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αναμορφώσαμε και ενισχύσαμε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να έρθει πιο κοντά με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Εντοπίζουμε πρώτα ποιες είναι οι ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά και λαμβάνουμε τα στοιχεία αυτά υπόψιν όταν διαμορφώνουμε τις προσφερόμενες ειδικότητες στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Στα Πανεπιστήμια έγινε μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης. Μέχρι πρόσφατα το ύψος των χρημάτων που έπαιρνε κάθε Πανεπιστήμιο το αποφάσιζε αυθαίρετα κάθε Υπουργός, τώρα υπάρχουν αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια για την κατανομή της χρηματοδότησης, ένα πραγματικό κίνητρο για την ποιοτική βελτίωση των πανεπιστημίων μας.
  • Ενισχύσαμε τις δυνατότητες των Πανεπιστημίων μας με το εσωτερικό ERASMUS, τα διπλά και κοινά πτυχία, τα βιομηχανικά διδακτορικά, την αμειβόμενη πρακτική άσκηση, το πλήρες πλαίσιο για spin-off και start-up εταιρείες, τις συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού.

Ανοίγουμε το Πανεπιστήμιο στον κόσμο. Το όραμα που διατρέχει συνολικά την προσπάθειά μας είναι πώς θα δώσουμε περισσότερα και καλύτερα εφόδια στις νέες και στους νέους. Ο στόχος είναι η επόμενη γενιά να είναι πολύ καλύτερη από τη δική μας.

Δείτε επίσης

Πότε ξεκινά η αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Ο προγραμματισμός σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας 

Αναμορφωμένη αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων: Πως θα εφαρμοσθεί-Απόφαση 

Θάνατος μαθητή-Σέρρες: Δευτέρα ανοίγει το σχολείο-Ψυχολόγοι σε κάθε τάξη-Οργισμένη ανακοίνωση των γονέων 

Επιστολή γονέων για Παράλληλη Στήριξη: Στη Βουλή ως Αναφορά από την Μερόπη Τζούφη

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση