Τρίτη, 18 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κεραμέως-Αξιολόγηση: Πότε ξεκινάει-πως θα γίνει-κριτήρια-portfolio-“Oποιος αξιολογεί, αξιολογείται”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κεραμέως-Αξιολόγηση: Πότε ξεκινάει-πως θα γίνει-ποια τα κριτήρια-δημιουργία portfolio-Βασική αρχή “όποιος αξιολογεί, αξιολογείται” – Τι είπε η Υπουργός στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”.

Κεραμέως-Αξιολόγηση

“Ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Πότε ξεκινάει, ποια κριτήρια σκέφτεστε; Θα πρωταγωνιστούν σ αυτήν οι Διευθυντές σχολείων και ενδεχομένως οι νέοι Σχολικοί Σύμβουλοι;”

Την παραπάνω ερώτηση έθεσε η Δημοσιογράφος Μάρνυ Παπαματθαίου στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, στα πλαίσια συνέντευξης στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής”

Η Υπουργός απάντησε ως εξής:

Το σύστημα αξιολόγησης που εξετάζουμε στοχεύει στη διαρκή βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

Βασική αρχή της εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης είναι η παραδοχή ότι “όποιος αξιολογεί, αξιολογείται” στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης αξιολογικής διαδικασίας.

Κάθε αξιολογούμενος θα αξιολογείται από τουλάχιστον δύο αξιολογητές, ενώ η αξιολόγηση θα οργανώνεται σε δύο διαφορετικά πλαίσια τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και κριτήρια:

Συνολική (summative) αξιολόγηση για τα στελέχη εκπαίδευσης, η οποία συνδέεται με την έρευνα για τη μέτρηση της απστελεσματικστητας, και διαμορφωτική (formative) αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς, με διττό στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης μέσω σκιαγράφησης δυνατοτήτων και αδυναμιών.

Κάθε εκπαιδευτικός και στέλεχος εκπαίδευσης θα έχει τον προσωπικό του ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο θα καταχωρίζονται, ανάμεσα σε άλλα, στοιχεία άσκησης του εκπαιδευτικού/διοικητικού του έργου, θα προβλέπεται συνέντευξη μεταξύ αξιολογούμενου και αξιολογητή, καθώς και προγραμματισμένες παρατηρήσεις διδασκαλίας μαθημάτων.

Στόχος του συστήματος αξιολόγησης: η διαρκής βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

Δείτε σχετικά

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών-στελεχών: Πως θα γίνει-Αυτονομία σχολικών μονάδων-Μεταρρυθμίσεις για το 2021
Νομοσχέδια Υπουργείου Παιδείας 2021: Ο Κυβερνητικός σχεδιασμός-Στόχοι & ημερομηνίες

Δείτε επίσης

Απόλυτα έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε η Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως-Προτεραιότητα η Γ Λυκείου
Πως θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα: Οι λόγοι που ανοίγουν-Τα μέτρα -Τι θα γίνει με Γυμνάσια & Λύκεια
Μέτρα κορονοϊού-lockdown 11-18.01.2021 | Νέο ΦΕΚ
Παράταση lockdown έως 18.01: Γιατί δεν άνοιξαν Γυμνάσια και Λύκεια- Ηρωες και οι εκπαιδευτικοί

Δείτε ακόμη

Εξαερισμός εσωτερικών χώρων σχολείων: Ανοιγμα παραθύρων αιθουσών 5 λεπτά ανά 20λεπτο | Εγκύκλιος
Εκπαιδευτικοί στο ίδιο αυτοκίνητο: Πόσοι επιτρέπονται να είναι
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply