Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Νίκη Κεραμέως-άνοιγμα σχολείων: 5 λόγοι-Γιατί έμεινε το 50%+1-Θα παραμείνουν ανοικτά;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νίκη Κεραμέως-άνοιγμα σχολείων: 5 λόγοι-Γιατί δεν μειώθηκε το 50%+1-Τι απάντησε στο αν θα παραμείνουν ανοικτά-Τι είπε για τη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, την Τηλεκπαίδευση, τα ράπιντ τεστ, την αντικατάσταση νοσούντων εκπαιδευτικών, την εξεταστική των Πανεπιστημίων.

Νίκη Κεραμέως-άνοιγμα σχολείων

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “ΣΗΜΕΡΑ”, μίλησε σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως αναφορικά με τις χθεσινές αποφάσεις περί επαναλειτουργίας των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η Υπουργός επιχειρηματολόγησε για την απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων ενώ η μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού κυριαρχεί επιδημιολογικά στη χώρα.

Η κα Κεραμέως ανέφερε 5 λόγους για τους οποίους κρίθηκε επιβεβλημένο να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα σχολεία
Ο πρώτος

είναι ο παιδαγωγικός-Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο δεύτερος

είναι ο ψυχοσυναισθηματικός-Τα παιδιά ανήκουν στο σχολείο, εκεί είναι ο φυσικός τους χώρος και ταλαιπωρήθηκαν τρομερά έως τώρα με τα σχολεία κλειστά.

Ο τρίτος

είναι ο υγειονομικός-Οταν τα σχολεία είναι ανοικτά γίνονται συνεχώς τεστ κάτι που δεν συμβαίνει όταν τα σχολεία είναι κλειστά-Τα παιδιά είναι περισσότερο ασφαλή εντός πλαισίου.

Ο τέταρτος

είναι η διεθνής τάση, όπου τα σχολεία είναι ανοικτά με λιγότερα τεστ απότι στη χώρα μας.

Ο πέμπτος

είναι το γεγονός πως τα σχολεία άνοιξαν με την πολύ πιο επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα, απότι τώρα η Ομικρον.

Τα σχολεία είναι τα πρώτα τα οποία ανοίγουν και τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν πρόσθεσε η Υπουργός.

Για την μη αλλαγή του πρωτοκόλλου 50%+1 και το ότι δεν δόθηκε παράταση διακοπών είπε πως

η Επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε χθες για τα σχολεία, δεν έθεσε θέμα παράτασης για το άνοιγμα των σχολείων ούτε για αλλαγή του 50%+1, ενώ σε ό,τι αφορά στο 50%+1 υποστήριξε ότι η επιδημιολογική επιτήρηση επιτυγχάνεται με 2 πρόσθετα μέτρα, το πρώτο να γίνονται τεστ σε όλους πλέον και το δεύτερο, στους εμβολιασμένους και σε περίπτωση κρούσματος να γίνονται επί ένα πενθήμερο κάθε μέρα τεστ.

Για τις διαφωνίες των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, με τις οποίες θα έχει συνάντηση σήμερα, είπε πως

ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ έχει τοποθετηθεί υπέρ των ανοικτών σχολείων, ενώ ανέφερε πως ικανοποιήθηκε ένα αίτημα των εκπαιδευτικών το να δίνονται δωρεάν σελφ τεστ και στους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Νίκη Κεραμέως-άνοιγμα σχολείων
Για το αν τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά στο μέλλον είπε πως

η διαδικασία είναι δυναμική και πάμε βήμα-βήμα σε συνεργασία με τους ειδικούς και τα διεθνή δεδομένα.

Για το αν λειτουργεί η πλατφόρμα της Τηλεκπαίδευσης η κα Κεραμέως είπε πως

λειτουργεί και αυτό φαίνεται όποτε υπάρχει κλειστό Τμήμα, όποτε υπάρχει φυσική καταστροφή αμέσως περνάμε σε Τηλεκπαίδευση δίνοντας το παράδειγμα του σεισμού της Κρήτης.

Αναφερόμενη στα rapid test

που καλούνται να κάνουν οι μαθητές, η Νίκη Κεραμέως, είπε ότι θα γίνονται δωρεάν σε δημόσιες δομές με βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου.

Για την αντικατάσταση εκπαιδευτικού ο οποίος νοσεί από κορονοϊό η Υπουργός είπε πως

υπάρχει οδηγία προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες όπως αυτές παρουσιάζονται με βάση το διαθέσιμο προσωπικό. Γίνονται αυτές τις ημέρες τηλεδιασκέψεις με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα προκειμένου να προσαρμοστεί η εκπαιδευτική κοινότητα στα νέα δεδομένα.

Το ζήτημα αυτό αφορά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, πρόσθεσε η κα Κεραμέως, παραδεχόμενη πως περιμένουμε πολλά κρούσματα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδραματοποιήσουμε στο μυαλό μας.

Σε ερώτημα της δημοσιογράφου για ανησυχίες εκπαιδευτικών που εγκυμονούν η κα Κεραμέως απάντησε πως

κατανοεί τις ανησυχίες και γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση επενδύει σ αυτό το προστατευτικό πλαίσιο, αλλά η επιτροπή των ειδικών δεν έχει δώσει κάποια οδηγία για τις περιπτώσεις εγκύων γυναικών.

Για τα Πανεπιστήμια,

η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι η Εξεταστική θα γίνει κανονικά, υπενθυμίζοντας την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του χώρου.

Δείτε επίσης
Αναρρωτική άδεια κορονοϊού-Πιστοποιητικό νόσησης: Πως θα εκδίδονται | ΦΕΚ
Τα μέτρα κορονοϊού μέχρι 17 Ιανουαρίου 2022 σε ΦΕΚ
70η Εγκύκλιος-μέτρα κορονοϊού στο Δημόσιο: Τηλεργασία-Είσοδος εργαζομένων, κοινού-Πιστοποιητικά covid
Διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς από τα φαρμακεία έως 8.01.2022
Νέα μέτρα κορονοϊού-σχολεία: 3 τεστ την 1η εβδομάδα-Τεστ και ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι μαθητές-εκπ/κοί
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση