Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κεραμέως για νόμο πλαίσιο ΑΕΙ-φοιτητικές εκλογές-κλείσιμο τμημάτων: Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κεραμέως για νόμο πλαίσιο ΑΕΙ-φοιτητικές εκλογές-βάση εισαγωγής-κλείσιμο τμημάτων: Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ-Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Κεραμέως για νόμο πλαίσιο ΑΕΙ

Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε μίλησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ Νίκη Κεραμέως, για το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, για τη βάση εισαγωγής και την ανάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, την ελεγχόμενη είσοδο και το ειδικό σώμα αστυνομίας.

Επίσης η Υπουργός μίλησε για το νέο νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, ο οποίος θα περιλαμβάνει αλλαγές στο σύστημα διοίκησης, στα προγράμματα σπουδών, ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές, αλλά και μεγαλύτερη απελευθέρωση της σύμπραξης των Πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς.

Αναφορικά με την απάντηση της Υπουργού

“πρέπει να δούμε ποια και πόσα Πανεπιστημιακά Τμήματα χρειάζεται η χώρα” σε ερώτηση του δημοσιογράφου πως δεν αποκλείεται να κλείσουν ολιγομελή Τμήματα, λόγω θέσπισης βάσης εισαγωγής, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει και αναφορά στις φοιτητικές εκλογές, που θα γίνονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΙΘ με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με την  ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

– Επιβεβαιώνεται πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών.

– Θα υποστηριχθούν έτσι οι σχεδιασμοί των ιδιοκτητών κολεγίων και θα υποχρεωθούν οι γονείς να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια.

– Στόχος έγιναν οι συλλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια, αφού οι φοιτητικές εκλογές θα γίνονται (ή τουλάχιστον αυτό οραματίζεται η κυβέρνηση) με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

__________________________

Κεραμέως για νόμο πλαίσιο ΑΕΙ-Τι είπε στον ΣΚΑΪ 100,3
Για τη βάση εισαγωγής είπε:

Οταν επιτρέπουμε ως Πολιτεία να εισάγεται κάποιος με 1 ή 2 σ ένα Πανεπιστήμιο τον κοροϊδεύουμε όλοι μαζί. Τον κοροϊδεύουμε διότι οι πιθανότητες να φοιτήσει κι να αποφοιτήσει κάποιος που έχει εισαχθεί με 0,26 στα 20 είναι ελάχιστες. Αρα ως Πολιτεία δεν κάνουμε αυτό που πρέπει.

Κοροϊδεύουμε επίσης και τον συμφοιτητή του ο οποίος έχει πασχίσει να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο με μεγαλύτερη επίδοση και ο Έλληνας φορολογούμενος έρχεται να πληρώσει για έναν φοιτητή ο οποίος έχει εισαχθεί με 0,26 στα 20.

Ετσι ενισχύουμε τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής για να αναβαθμισθεί όλο το επίπεδο σπουδών. Για να γίνει αυτό δίνουμε εξουσίες στα Πανεπιστήμια με τον αποφασιστικό ρόλο στον ορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και με τη δυνατότητα αυξημένου συντελεστή κάποιου μαθήματος αν το επιθυμούν.

Αποφασίστηκε να μην οριστεί ως βάση εισαγωγής ένας απόλυτος αριθμός που σχετίζεται άμεσα με δύσκολα θέματα που μπορεί να πέσουν κάποια χρονιά, αλλά ένα ποσοστό.

Για το κλείσιμο Τμημάτων Πανεπιστημίων τοποθετήθηκε ως εξής

Σε ερώτηση για πιθανό κλείσιμο τμημάτων που θα είναι ολιγομελή, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι γίνεται μια συνολική προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη και ήδη το ζήτημα των τμημάτων, είναι υπό εξέταση σε συνεργασία με την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

“Δεν φτάνει η βάση εισαγωγής πρέπει να δούμε και τον Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας και με τόλμη να δούμε ποια και πόσα Τμήματα χρειάζεται η χώρα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αναφορά του δημοσιογράφου πως όπως καταλαβαίνει δεν αποκλείεται να κλείσουν Τμήματα η κα Κεραμέως απάντησε πως:

“Σαφώς και πρέπει να δούμε πάρα πολύ αυστηρά το ζήτημα των Τμημάτων. Ηδη είναι σε αναστολή όλα τα νέα Τμήματα που είχε ιδρύσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, πολλά εκ των οποίων ιδρύθηκαν με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής”.

Σύμφωνα με τη κ. Κεραμέως τα τμήματα είναι περίπου 460 σε όλη τη χώρα και υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ αυτών.

Για τη μείωση του αριθμού σχολών που μπορεί να δηλώσει κανείς στο μηχανογραφικό είπε:
  • Με το υπάρχον σύστημα και ανάλογα το επιστημονικό πεδίο ένας υποψήφιος μπορεί να δηλώσει ακόμη και 260 τμήματα.
  • Ο αριθμός αυτό θα μειωθεί σε 15 έως 20 προκειμένου οι επιλογές να είναι συνειδητές και να αναβαθμιστεί συνολικά το επίπεδο των σπουδών.
Για την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια και το ειδικό σώμα αστυνομίας είπε
  • Η ελεγχόμενη είσοδος θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την παραβατικότητα. Δεν σημαίνει ότι τα Πανεπιστήμια κλείνουν την πόρτα τους στην κοινωνία.
  • Στόχος του ειδικού σώματος φύλαξης είναι να αντιμετωπίσει την συστηματική παραβατικότητα που εντοπίζεται σε καποια Πανεπιστήμια για να σταματήσουν πράξεις βίας και ανομίας.
  • Οτι έχει να κάνει με παραβατικότητα, συνιστά κρατική εξουσία, μονοπώλιο της δημόσιας τάξης. Δεν μπορεί ο Πρύτανης να ελέγχει κατά πόσο οι αστυνομικοί πιάνουν κάποιον που κάνει εμπόριο ναρκωτικών.

__________________________

Η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ
Κυνική παραδοχή Κεραμέως για λουκέτο σε πανεπιστημιακά τμήματα

Παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως επέστρεψε σήμερα για να επιβεβαιώσει πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών.

Θα υποστηριχθούν έτσι οι σχεδιασμοί των ιδιοκτητών κολεγίων, δηλαδή των πολιτικών φίλων και χρηματοδοτών της ΝΔ, και θα υποχρεωθούν οι γονείς να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια.

 Παράλληλα, πριν… «στεγνώσει το μελάνι» των προστίμων που θα έπεφταν στους μαθητές, η υπουργός Παιδείας επέλεξε να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο με τη νεολαία.

Αυτή τη φορά στόχος της έγιναν οι συλλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια, αφού οι φοιτητικές εκλογές θα γίνονται (ή τουλάχιστον αυτό οραματίζεται η κυβέρνηση) με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Φαντάζεται πραγματικά η ΝΔ ότι μπορεί με την απειλή τέτοιων ρυθμίσεων να αποτρέψει τις αντιδράσεις της νεολαίας στα σχέδιά της; Ότι μπορεί να πείσει για τις «αγαθές» προθέσεις της κατά της «κομματικοποίησης», όταν έχει διορίσει στα υπουργεία το μεγαλύτερο αριθμό κομματικών μετακλητών σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση;

Οι σχεδιασμοί της ΝΔ στην εκπαίδευση δεν θα περάσουν. Οι κοινοί αγώνες μαθητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών, που έχουν ήδη ταχθεί κατά των ρυθμίσεων στο σύνολό τους, θα τους ανατρέψουν.

Δείτε το σχετικό video με τη συνέντευξη της κας Κεραμέως

Δείτε επίσης

Σύψας: Το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων την 01.02 αποφασίσθηκε εφόσον έχουμε καλές επιδημιολογικές εξελίξεις
Ζέττα Μακρή-πρόστιμα μαθητών: “Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές”

Πριν φύγετε

 ΠΟΥ-σχολεία και κορονοϊός: Πότε να κλείνουν;-Είναι εστίες μόλυνσης;-Κίνδυνοι για τους εκπαιδευτικούς;
Μάσκες-κορονοϊός: Ποιες προστατεύουν από τη νέα μετάλλαξη-Τι λένε οι ειδικοί και ο ΠΟΥ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση