Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κεραμέως: Οδικός χάρτης νέας χρονιάς-50 νέα Πρότυπα & Πειραματικά-Εφ όλης της ύλης απαντήσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κεραμέως: Οδικός χάρτης νέας χρονιάς-Ανακοινώνονται 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά-Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία τη νέα χρονιά-Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος covid στις Πανελλαδικές-Απαντήσεις σε ερωτήσεις τηλεθεατών εφ όλης της ύλης.

Κεραμέως: Οδικός χάρτης για τη νέα χρονιά

Στον ΑΝΤ1 μίλησε σήμερα πρωί της Κυριακής 09-05.2021 η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως η οποία απάντησε σε ερωτήσεις τηλεθεατών.

Συγκεκριμένα απάντησε:
 • Για το άνοιγμα των σχολείων
 • Για τα 2 νέα “εργαλεία” που διαθέτουμε
 • Για το πότε θα κλείσουν τα σχολεία
 • Για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά
 • Για τους αρνητές των self test
 • Για τη σημαντικότητα του sel test κατά της πανδημίας κορονοϊού
 • Για την εφαρμογή του self test στα Νηπιαγωγεία
 • Για το πόσα Λύκεια έκλεισαν την περίοδο που λειτούργησαν
 • Για τις πρακτικές ασκήσεις φοιτητών
 • Για τις Πανελλαδικές
 • Για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ
 • Για την περίπτωση κρούσματος κορονοϊού στις Πανελλαδικές εξετάσεις
 • Για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία
 • Για το αν την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε Τηλεκπαίδευση και αν γίνεται προετοιμασία γι αυτό

______________

Κεραμέως: Οδικός χάρτης

Αναλυτικά είπε:
Για το άνοιγμα των σχολείων

Αύριο είναι το επόμενο βήμα για την σταδιακή επαναφορά στην πραγματικότητα. Μετά τα Λύκεια που λειτούργησαν πριν από το Πάσχα αύριο χτυπάει το κουδούνι εκ νέου για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.

Για τα 2 νέα “εργαλεία” που διαθέτουμε

Ξεκινάμε εκ νέου με δύο σημαντικά πρόσθετα “εργαλεία”:

Το ένα είναι κομμάτι τού εμβολιασμού που έχει βοηθήσει πολύ γιατί όσο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιάζεται αυτό μας επιτρέπει εν γένει να ανοίγουμε δραστηριότητες

Το δεύτερο είναι τα self test, το οποίο εφαρμόσθηκε πρώτα στα Λύκεια και τώρα αξιοποιείται από αύριο το πρωί στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.

Για το πότε θα κλείσουν τα σχολεία

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου ενώ Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στις 25 Ιουνίου.

Για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά λίγο νωρίτερα απότι συνήθως, αλλά μιλάμε εντός Σεπτεμβρίου το διευκρινίζω. Δεν μιλάμε για τον μήνα Αύγουστο.

Για τους αρνητές των self test

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που αρνούνται να κάνουν τα self test είναι τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οπως συνέβη στην αρχή και με τις μάσκες, που όμως πλέον το ξεπεράσαμε και όλοι δέχονται αυτονοήτως ότι είναι ένα σημαντικό “εργαλείο” στη μάχη κατά της πανδημίας.

Για τη σημαντικότητα του sel test κατά της πανδημίας κορονοϊού

Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που μας βοηθάει να εντοπίσουμε πιο νωρίς κυρίως ασυμπτωματικούς φορείς, καθώς στα Λύκεια βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες 600 φορείς του ιού που ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορονοϊό.

Για την εφαρμογή του self test στα Νηπιαγωγεία

Το self test θα γίνεται και στα μικρά παιδιά, καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη, δεν είναι ρινοφαρυγγικό και επομένως με την βοήθεια του γονέα είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά.

Για το πόσα Λύκεια έκλεισαν την περίοδο που λειτούργησαν

Οταν λειτούργησαν τα Λύκεια, ήταν περίπου 1,5% των τμημάτων που λειτουργούσαν, εκείνα στα οποία χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, λόγω της ύπαρξης κρούσματος.

Για τις πρακτικές ασκήσεις φοιτητών

Ξεκινούν εκ νέου δια΄ζώσης οι πρακτικές-κλινικές-εργαστηριακές ασκήσεις και οι κατατακτήριες εξετάσεις. Από αύριο ξεκινούν οι πρακτικές ασκήσεις τελευταίου έτους. Από 15.05 είναι το επόμενο στάδιο και για κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις, όπως και για τα μεταπτυχιακά.

Για τις Πανελλαδικές

Οι Πανελλαδικές ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ, άρα εντός του χρονοδιαγράμματος και βαίνουν όλα βάσει του προγραμματισμού.

Για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Θα έχουμε παρεμβάσεις στις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να μην μπαίνουν φοιτητές με 1 και 2 και 3 σε πανεπιστημιακές σχολές.

Θα ρωτήσει κανείς γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μην κοροϊδεύουμε τους φοιτητές ούτε εκείνους που μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές με τέτοιο βαθμό γιατί η συντριπτική πλειονότητα δεν θα τελειώσει τις σχολές, αλλά και να μην κοροϊδεύουμε τους υπόλοιπους φοιτητές στις σχολές αυτές ούτε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες που πληρώνουν για να υπάρχει μια παροχή ουσιαστικής εκπαίδευσης.

Μας νοιάζει να δίνουμε προοπτικές, διεξόδους, πρακτικές λύσεις, να ανοίγουμε το μέλλον στα παιδιά μας.

Για την περίπτωση κρούσματος κορονοϊού στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Εχουμε να συζητήσουμε με την επιτροπή των ειδικών αναλυτικά το πρωτόκολλο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε ακριβώς την προσαρμογή των μέτρων. Αναμένουμε βέβαια τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία

Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας θα ανακοινώσουμε την εβδομάδα που έρχεται 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα, για να καλύψουμε περιοχές που δεν είχαν τέτοια σχολεία.

Για το αν την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε Τηλεκπαίδευση και αν γίνεται προετοιμασία γι αυτό

Ετσι που έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα και κυρίως με τον εμβολιασμό ο οποίος καλπάζει ο σχεδιασμός είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μας να λειτουργούν κανονικά από τον Σεπτέμβριο.

Ετοιμάζεται ένας συνολικός οδικός χάρτης από το ΙΕΠ σχετικά με το πως θα ξεκινήσει η νέα χρονιά και πως θα γίνουν κάποιες επαναλήψεις σε κάθε τάξη προκειμένου ακριβώς να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην επόμενη τάξη δια ζώσης.

Δείτε επίσης

Επαναλειτουργία σχολείων-self test: 10 Ερωτήσεις-Απαντήσεις-Χρήσιμη πληροφόρηση
Κορονοϊός-μέτρα 10 έως 14.05: Ανοιγμα δραστηριοτήτων-Επαναλειτουργία σχολείων-Φροντιστηρίων-ΚΞΓ | ΦΕΚ
Δημόσιο: Προθεσμία δήλωσης self test έως 16 Μαΐου: Τροποποίηση ΚΥΑ
Επαναλειτουργία σχολείων από Δευτέρα 10.05: Οδηγίες και για το self test από το ΥΠΑΙΘ | Εγγραφο
Φαρμακεία-διάθεση self test: Από 10 έως 12.05 στην εκπαιδευτική κοινότητα-Από 13 έως 19.05 λοιποί δικαιούχοι

Δείτε ακόμη

Οδικός χάρτης Υπουργείου Παιδείας: Συνολικός προγραμματισμός για τη συνέχιση και λήξη της σχολικής χρονιάς
Ποσοστό προστασίας ανά δόση εμβολίου Pfizer/BioNTech-Astra Zeneca-Moderna-Johnson & Johnson
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση