Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Τι απάντησε για το αν υπάρχει σκέψη να κλείσουν τα σχολεία στις “κόκκινες” περιοχές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Τι απάντησε για το αν υπάρχει σκέψη να κλείσουν τα σχολεία στις “κόκκινες” περιοχές της χώρας και για τις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το αν υπάρχει σκέψη να κλείσουν σχολεία και Πανεπιστήμια στις επιβαρυμένες (“κόκκινες”) με κρούσματα κορονοϊού περιοχές της χώρας, σε συνάρτηση με τις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ περί συγχώνευσης τμημάτων και τάξεων με 29 μαθητές, δέχθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κος Ιωάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή  (1.11.2021) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που τηρούνται και μέχρι στιγμής η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια λειτουργεί ομαλά με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο”, απάντησε ο κος Οικονόμου, τονίζοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που τηρούνται.

Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων

ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως αντιμετωπίστηκαν φέτος διάφορα αρνητικά φαινόμενα, σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, τα οποία έχουν να κάνουν με τις πολύ περισσότερες άδειες απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και τις πολύ περισσότερες συνταξιοδοτήσεις.

“Ήδη σήμερα αναλαμβάνουν υπηρεσία 2.200 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αναμένεται το επόμενο διάστημα άλλοι 3.000 να ενταχθούν στο σύστημα, σύνολο περίπου 5.200”, ανέφερε ο Υπουργός.

__________

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση της Δημοσιογράφου και την απάντηση του κου Οικονόμου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι η πανδημία καλπάζει, υπάρχει σκέψη να δούμε κλειστά σχολεία ή πανεπιστήμια στις «κόκκινες» περιοχές;

Γιατί σας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ -έβγαλε και ανακοινώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο- ότι συγχωνεύετε τα τμήματα, δημιουργείτε τάξεις με 29 παιδιά, ότι η χώρα είναι σε χειρότερη θέση από πέρυσι και ότι ουσιαστικά εσείς «σφυρίζετε αδιάφορα».

Υπάρχει μια τέτοια σκέψη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά, ακούμε μονότονα την ίδια κριτική. Και μέχρι σήμερα που μιλάμε, από τα περίπου 80.000 τμήματα, έχουν κλείσει τα επτά ή τα οκτώ. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό;

Γιατί όλο το σχέδιο λειτουργίας,

έτσι όπως το είχαμε εκπονήσει και σχεδιάσει, φρόντιζε να αντιμετωπίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυσκολίες που θα βρήκαμε μπροστά μας.

Υπάρχει ένας πολύ συχνός και τακτικός διαγνωστικός έλεγχος.

Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που τηρούνται και μέχρι στιγμής η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια λειτουργεί ομαλά με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο.

Από εκεί και πέρα,

έχουμε απαντήσει πολλές φορές, και η αρμόδια Υπουργός. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φέτος διάφορα αρνητικά φαινόμενα, σε ό,τι αφορά τη στελέχωση.

Πολύ περισσότερες άδειες απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, πολύ περισσότερες συνταξιοδοτήσεις απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη σήμερα αναλαμβάνουν υπηρεσία

2.200 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αναμένεται το επόμενο διάστημα άλλοι 3.000 να ενταχθούν στο σύστημα, σύνολο περίπου 5.200.

Με τον τρόπο αυτό

κάνουμε ό,τι απαιτείται, ό,τι χρειάζεται, για να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία μας, στα δημοτικά, στα γυμνάσια, στα λύκεια και στα πανεπιστήμια.

__________

Τέλος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε 3 σημεία
Α. Οτι από σήμερα Δευτέρα μπαίνει σε λειτουργία

η πλατφόρμα http://edupass.gov.gr για τις δημόσιες σχολικές μονάδες, έτσι ώστε ο Διευθυντής κάθε σχολείου να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σ’ αυτό μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, επισκέπτες) που πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Β. Οτι το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις

62 καθηγητών και γονέων μαθητών, που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κρίνοντας ότι  το μέτρο ελήφθη για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Γ. Οτι από σήμερα, έως και το Σάββατο,

οι μαθητές όλων των βαθμίδων μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν μία συσκευασία πέντε αυτοδιαγνωστικών (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου έως τις 22 Νοεμβρίου.

Δείτε επίσης

Ειδική Πρόσκληση ΕΕΠ-ΕΒΠ 2021-22: Αιτήσεις από Παρασκευή 29.10 έως και Πέμπτη 4.11.2021
Διάταξη: Προσλήψεις αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας για κάλυψη αναγκών λόγω covid
Διάταξη: Συνέπειες για μόνιμους και αναπληρωτές που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού-νόσησης-τεστ
Οδηγίες χρήσης edupass.gov.gr για εκπαιδευτικούς-ΕΕΠ-ΕΒΠ-γονείς και κηδεμόνες | VIDEO
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση