Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κλαδικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων (ΚΣΔ): Συγκροτήθηκε στους κλάδους Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης, Υπόδησης και Δέρματος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κλαδικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων (ΚΣΔ): Συγκροτήθηκε στους κλάδους Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης, Υπόδησης και Δέρματος (ΚΕΥΔ).

Κλαδικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων

Συγκρότηση του 1ου Κλαδικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων (Κ.Σ.Δ.)

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως συγκροτήθηκε το 1ο Κλαδικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων (Κ.Σ.Δ.) στους κλάδους Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης, Υπόδησης και Δέρματος (Κ.Ε.Υ.Δ.), εξειδικεύεται η λειτουργία του, καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία σύνταξης και υποβολής των εισηγήσεων και προτάσεών του.

Αποστολή του ΚΣΔ-ΚΕΥΔ

Στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4763/2020, το Κ.Σ.Δ.-Κ.Ε.Υ.Δ. έχει ως αποστολή τη συστηματική παρακολούθηση των αναγκών σε επαγγελματικές δεξιότητες των ανωτέρω κλάδων, καθώς και τη βελτίωση της σύζευξης μεταξύ ζήτησης και προσφοράς δεξιοτήτων.

Τι κάνει το ΚΣΔ-ΚΕΥΔ

Το Κ.Σ.Δ.-Κ.Ε.Υ.Δ. παρακολουθεί συστηματικά τις τάσεις της αγοράς εργασίας, διαπιστώνει έγκαιρα τις ελλείψεις, τις ποιοτικές και ποσοτικές αναντιστοιχίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και καταθέτει προτάσεις και εισηγήσεις για την καλύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κλάδου σε δεξιότητες.

Αρμοδιότητες ΚΣΔ

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Κ.Σ.Δ. προβλέπεται η υποβολή γνωμοδοτήσεων, εισηγήσεων και προτάσεων κλαδικού ενδιαφέροντος προς το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) και προς τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), καθώς και η σύνταξη ετήσιας «Έκθεσης Ειδικοτήτων και Δεξιοτήτων», με την οποία θα πραγματοποιείται η διάγνωση και πρόγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας στους παραπάνω κλάδους.

Πρόταση ειδικοτήτων για τα ΙΕΚ

Ήδη το Κλαδικό Συμβούλιο έχει προτείνει την ανάπτυξη των παρακάτω ειδικοτήτων για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης:

  • Σχεδίαση και Κατασκευή Υποδημάτων
  • Σχεδίαση και Παραγωγή Ενδυμάτων
  • Σχεδίαση και Παραγωγή Πλεκτών Ενδυμάτων
  • Διαχείριση και Προώθηση Προϊόντων Μόδας

όπως επίσης και την ειδικότητα:

  • Σηροτροφία – Παραγωγή Μεταξιού

που έχει ήδη ενταχθεί στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο και θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του 2022 στο Θεματικό Ι.Ε.Κ. Σουφλίου (παράρτημα του Ι.Ε.Κ. Διδυμοτείχου).

Δείτε σχετικά

Νόμος 4763/2020 για την Επαγγελματική Εκπαίδευση 

Δείτε επίσης

ΦΕΚ: Κανονισμός λειτουργίας Ιδιωτικών ΙΕΚ 

Κανονισμός λειτουργίας ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Οδηγός κατάρτισης ΙΕΚ | ΦΕΚ 

 Απόφαση επιχορήγησης Πανεπιστημίων και ΑΣΠΑΙΤΕ και ανάκληση Απόφασης

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση