Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κοινωνικές παροχές στην Παιδεία: Τι είπε η Ν. Κεραμέως για το φοιτητικό επίδομα, τους διορισμούς, τη σχολική βία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κοινωνικές παροχές στην Παιδεία: Τι είπε η Ν. Κεραμέως για το φοιτητικό επίδομα, τους διορισμούς, τη σχολική βία, τις εκλογές, το πολλαπλό βιβλίο σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

Κοινωνικές παροχές στην Παιδεία

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά παραχώρησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, στην οποία μίλησε για το φοιτητικό επίδομα και τους δικαιούχους αυτού, για τις κοινωνικές παροχές στον χώρο της Παιδείας, τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, το πολλαπλό βιβλίο και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Για το φοιτητικό επίδομα σε επισήμανση του δημοσιογράφου πως δεν το έχουν λάβει όλοι, είπε:

“Τα Πανεπιστήμια ξέρουν ποιοι είναι φοιτητές και ποιοι δεν είναι και προφανώς είναι προϋπόθεση να είσαι φοιτητής για να το λάβεις. Εμείς έχουμε πιστώσει του λογαριασμούς των Πανεπιστημίων. Το φοιτητικό επίδομα από 1000 πήγε στα 1.500 ευρώ για όλους τους δικαιούχους και στα 2.000 σε όσους συγκατοικούν. Να υπενθυμίσω πως πριν από ένα χρόνο το υπουργείο με μια  ειδική ρύθμιση που έγινε, οι δικαιούχοι για το φοιτητικό επίδομα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αυξήθηκαν καθώς το όριο εισοδήματος από  30.000 που ήταν ανέβηκε στα 40.000”.

Φοιτητικό επίδομα και το  2023

Αναφορικά με το αν το φοιτητικό επίδομα θα ισχύσει και για του χρόνου είπε η κα Κεραμέως επισημαίνοντας πως ο προϋπολογισμός για το 2023 έχει αυξηθεί και ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 από 40 εκατομμύρια που ήταν το 2021 και 72 εκατομμύρια το 2022, διευκρινίζοντας πως η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του φοιτητικού επιδόματος θα ανοίξει το 2023 για να καταθέσουν τα πιστοποιητικά και να καταβληθεί το ποσό αναδρομικά, διότι το επίδομα που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι για την περσινή χρονιά.

Για τις κοινωνικές παροχές στον χώρο της Παιδείας είπε:

Στόχος είναι πως μέσα από το Δημόσιο σχολείο θα καλύψουμε παροχές που μέχρι σήμερα έπρεπε να τις πληρώνει ο γονιός. Το φοιτητικό επίδομα, η επέκταση του Ολοήμερου σχολείου που τελείωνε στις 4 και τώρα τελειώνει στις 5 και 30, το Νηπιαγωγείο που ξεκινάει στα 4 και όχι στα 5, τα Αγγλικά από το Νηπιαγωγείο,

Τόνισε δε πως θα δοθούν διαδραστικοί πίνακες τη φετινή σχολική χρονιά οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε δημόσια λύκεια, γυμνάσια και στην πέμπτη και έκτη δημοτικού.

Για τους μόνιμους διορισμούς είπε:

“24.700 διορισμοί έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια για την εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες για να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της παιδείας, ότι πιο πολύτιμο έχει η εκπαίδευση. Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, από κοινού με το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να φύγουμε από την στρεβλή εφαρμογή του αναπληρωτή. Θέλουμε ο αναπληρωτής να κάνει αυτό που λέει η λέξη να αναπληρώνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θέλουμε το προσωπικό μας να έχει ένα σταθερό δεσμό με τα παιδιά, με παράδειγμα την ειδική αγωγή και εκπαίδευση”.

Για τις εκλογές είπε:

“Ένας άνθρωπος υπάρχει που έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και ξέρει να ζυγίζει τα δεδομένα προκειμένου να προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον. Είπε από την αρχή ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και έγινε πράξη. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε εκλογές μετά την Άνοιξη”.

Για το πολλαπλό βιβλίο είπε:

“Δεν σταματάμε τις μεταρρυθμίσεις και λίγες μόλις ημέρες πριν το τέλος του χρόνου γίνεται μία ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση, αυτή του Πολλαπλού Βιβλίου. Το Πολλαπλό Βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο επιθυμούν να διδάξουν στην τάξη, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία που θα περιλαμβάνονται στο νέο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων, ενώ ταυτόχρονα όλα τα εγκεκριμένα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, με στόχο η απομάκρυνση από το ένα και μοναδικό βιβλίο και την αποστήθιση, ο συνδυασμός πηγών από τους μαθητές και η περαιτέρω ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης”.

Για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας είπε:

Δυο άξονες, ένας βραχυπρόθεσμος, ο άλλος μακροπρόθεσμος. Πρώτον: Περισσότεροι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί στα σχολεία. Οταν πήγα στο Υπουργείο Παιδείας είχαμε γύρω στους 1.600-1.700 σε όλα τα σχολεία ενώ σήμερα έχουμε πάνω από 3.200. Δεύτερον: Οριζόντιες επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να δώσουμε στους εκπαιδευτικούς μας εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτές τις πρωτοφανείς θα έλεγα κρίσεις. Τρίτον: Οι Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής. Οσο έχουμε έξαρση της βίας συνολικά στην κοινωνία θα έχουμε και στα σχολεία που είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας”, κατέληξε η Υπουργός.

Δείτε το σχετικό video

Δείτε επίσης

Σε αργία στέλεχος εκπαίδευσης από τη Ν. Κεραμέως: Κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος της κόρης του 

Αίτηση εισαγωγικής επιμόρφωσης: Αλλαγές στην πλατφόρμα 

Βαθμολογική προαγωγή δημοσίων υπαλλήλων-Τι ισχύει για τη βαθμολογική κατάταξη εκπαιδευτικών 

Υπολογισμός μισθοδοσίας 2023 εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, μονίμων και αναπληρωτών 

ΟΛΜΕ: Τι είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ Α. Κόπτσης για τις μονιμοποιήσεις και για νέες προσλήψεις το νέο έτος

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση