Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κόπτσης για βία στα ΕΠΑΛ: Τήρηση νομοθεσίας και ανάληψη ευθυνών από υπαίτιους-Αλλαγή κανόνων στα σχολεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κόπτσης για βία στα ΕΠΑΛ: Τήρηση νομοθεσίας και ανάληψη ευθυνών από τους υπαίτιους – Επίκειται αλλαγή στο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας των σχολείων.

Κόπτσης για βία στα ΕΠΑΛ

Στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ μίλησε σήμερα πρωί ο Γενικός Γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κος Αλέξανδρος Κόπτσης για τα θέματα βίας και βανδαλισμών που παρατηρούνται σε ΕΠΑΛ της χώρας.

Ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με ολόκληρη την κοινωνία, ανέφερε όλα όσα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και για την αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων στα σχολεία και ιδιαιτέρως στην ύπαρξη Ψυχολόγου και Συμβούλου Καθηγητή στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της χώρας, καθώς και στις οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών.

Επίσης ο κος Κόπτσης ανέφερε πως, όπως έχει ειπωθεί και από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, υπό επεξεργασία βρίσκεται το πλαίσιο κανόνων λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο αφορά μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Επιπροσθέτως ο κος Κόπτσης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ σχολείου, μαθητή και οικογένειας για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της σχολικής βίας, λέγοντας πως οι στάσεις και αντιλήψεις δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη και δεν είναι λύση μόνο η επιβολή ποινών, αλλά  χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και μέθοδος για να συμβεί αυτό σε μάκρος χρόνου.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ ανέφερε ως απαραίτητη προϋπόθεση αντιμετώπισης φαινομένων βανδαλισμού και βίας, οι υπεύθυνοι διάπραξης τέτοιων πράξεων να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να τηρείται η κείμενη νομοθεσία.

Τέλος ο κος Κόπτσης αναφέρθηκε στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία ανακοίνωσε τα στοιχεία που αφορούν στις στατιστικές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) του σχολικού έτους 2020/2021 και επικεντρώθηκε στην αναλογία του διδακτικού προσωπικού προς τους μαθητές για το σχολικό έτος 2020/2021 που ήταν 1 εκπαιδευτικός για 9,8 μαθητές στα νηπιαγωγεία και 1 εκπαιδευτικός για 8,1 μαθητές στα δημοτικά, ενώ για το σχολικό έτος 2019/2020, οι αντίστοιχες αναλογίες ήταν 1 προς 10,0 και 1 προς 8,4 και στην αύξηση των εγγεγραμμένων μαθητές κατά 6,3% στα Νηπιαγωγεία κατά το σχολικό έτος 2020/2021 και στη μείωση κατά 2,4% στα Δημοτικά.

Δείτε επίσης

Ενημέρωση ΣΑΚΕΑ για Γ Φάση: Πότε θα πραγματοποιηθεί-Τι θα περιλαμβάνει-Τι θα γίνει με την Παράλληλη 

Κεραμέως για σχολική βία-κενά-κακοποίηση 12χρονης-ελλείψεις εκπ/κών στο εξωτερικό-πτώση φοιτητή ΑΠΘ 

Σεμινάριο για Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)-ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας και Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας 

Συνταγματική η Πανεπιστημιακή Αστυνομία σύμφωνα με το ΣτΕ | Απόφαση 

 Δηλώσεις συγγραμμάτων φοιτητών από Δευτέρα 24 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση