Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κορονοϊός-Οδηγίες Υπουργείου Υγείας για τις γιορτές και τη χειμερινή περίοδο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κορονοϊός-Οδηγίες Υπουργείου Υγείας για τις γιορτές και τη χειμερινή περίοδο-Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται-Τι πρέπει να αποφεύγεται.

Οδηγίες με σκοπό την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και ιδιαίτερα της εορταστικής περιόδου της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα μ αυτές

και με το τεχνικό κείμενο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, η μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις ευρωπαϊκές χώρες παραμένει υψηλή.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων και τα μέγιστα επίπεδα έχουν ξεπεράσει αυτά των προγενέστερων κυμάτων της πανδημίας.

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

που συνεπάγεται η εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον», στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μετάδοσης της παραλλαγής «Δέλτα» είναι σοβαρός.

Το στέλεχος «Δέλτα»

παραμένει η πιο διαδεδομένη παραλλαγή του ιού, ωστόσο η εξάπλωση του στελέχους της παραλλαγής «Όμικρον» τείνει ενδεχομένως να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στις αρχές του 2022, βάσει μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης.

Ως εκ τούτου, βάσει της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης,

σύμφωνα με τον αριθμό των διαγνωσμένων κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, καθίσταται σαφές ότι η μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί τις χώρες στη λήψη πρόσθετων και πιο αυστηρών μέτρων, δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης εξακολουθούν να αποτελούν απειλή πιέζοντας τα υγειονομικά συστήματα, λόγω της αύξησης των απαιτήσεων σε νοσηλείες και του κινδύνου νόσησης του υγειονομικού προσωπικού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων,

λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, επισημαίνει ότι αν και τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα της λοίμωξης που σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή της «Όμικρον» παραμένουν περιορισμένα, τα μέχρι σήμερα στοιχεία εγείρουν ανησυχία ότι ακόμη και στην περίπτωση χαμηλότερης βαρύτητας λοίμωξης/ασθένειας, μια απότομη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που οφείλονται στην «Όμικρον» θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων σοβαρής νόσησης, αξιολογώντας τον βαθμό κινδύνου διάδοσης του κορωνοϊού ως «πολύ υψηλό».

Σαφώς, σύμφωνα με τον ως άνω αναφερόμενο Οργανισμό,

ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό στοιχείο της πολυεπίπεδης προσέγγισης που απαιτείται για τη μείωση του αντίκτυπου ακόμη και της νέας παραλλαγής «Όμικρον», ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η συνεχιζόμενη εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα».

Εντούτοις, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο των εορτών,

η οποία παραδοσιακά συνδέεται με δραστηριότητες, όπως κοινωνικές συναθροίσεις, αγορές και μετακινήσεις, οι οποίες – σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες ελλιπείς συνθήκες αερισμού των κλειστών χώρων – θα μπορούσαν να οδηγήσουν σημαντικά σε αύξηση του κινδύνου περαιτέρω διασποράς του ιού στην κοινότητα, απαιτείται ελαχιστοποίηση του εφησυχασμού και τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας.

Δείτε
Παρά το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού, συνιστάται επισταμένη μέριμνα για την τήρηση και διασφάλιση των κάτωθι:
 • Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων
 • Χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου, βάσει των διατάξεων της ισχύουσας ΚΥΑ
 • Υγιεινή των χεριών
 • Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων) καθώς και
 • ιδιαίτερα για όλη τη χειμερινή περίοδο επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων
Για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου,

δεδομένου ότι ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται, καθώς τα άτομα παραμένουν σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους ενδεχόμενα μη επαρκώς αεριζόμενους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ η κατανάλωση φαγητού και ποτού και οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε κοντινή απόσταση μεταξύ των ατόμων, και για λόγους προστασίας των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή/και με υποκείμενα νοσήματα), αφού οι συγκεντρώσεις των γιορτινών ημερών μπορεί να τους φέρουν σε επαφή με άτομα που φέρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, θα πρέπει να τηρούνται πιστά οι διατάξεις της ως άνω σχετικής (3) ΚΥΑ όπως κάθε φορά ισχύουν.

Επιπλέον, συστήνονται τα ακόλουθα:
 • Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test), ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 • Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.
 • Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.
 • Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.
 • Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.
 • Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας
 • Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και τα προβλεπόμενα στην ως άνω σχετική (3) ΚΥΑ.
 • Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.
Δείτε επίσης
Αναστέλλονται οι σχολικές εκδρομές εντός και εκτός της Επικράτειας | Απόφαση
Μαγιορκίνης-σχολεία: Σε ράφι μακριά από μας η Τηλεκπαίδευση-Στα 10 με 12.000 κρούσματα η Ομικρον

Τηλεργασία στο Δημόσιο: Πως θα οργανωθεί-Σε διαβούλευση το έργο “Εισαγωγή του Μοντέλου της Τηλεργασίας στο Δημόσιο”

Πριν φύγετε

Κορονοϊός-σχολεία: Στοιχεία για κρούσματα και τμήματα που έκλεισαν από 13 Σεπτεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου 2021

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση