Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κρούσματα παιδιών: Πιο πολλά το καλοκαίρι απότι τώρα με ανοιχτά σχολεία-Δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κρούσματα παιδιών: Πιο πολλά το καλοκαίρι απότι τώρα με ανοιχτά σχολεία-Δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων.

Για τα πρώτα αποτελέσματα από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούνται στα παιδιά σχολικής ηλικίας μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού.

Επίσης το ΥΠΑΙΘ κοινοποίησε στοιχεία κρουσμάτων παιδιών 4 -18 ετών, ανά εβδομάδα,  από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως

σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων

σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 20 ετών, αυξήθηκε κατά μόλις 16%., αναμενόμενη αύξηση που οφείλεται στη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία.

Επίσης

δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης πως

η φιλοσοφία παραμονής των παιδιών στο σχολείο μετά από επαφή με κρούσμα και αντικατάσταση της καραντίνας με το συχνό testing κερδίζει έδαφος και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αναφορικά με τη  Νεάπολη Θεσσαλονίκης

όπου δυο τμήματα ενός Δημοτικού σχολείου έκλεισαν λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων η κα Παπαευαγγέλου είπε πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο με την πιο πρόσφατη μαζική δειγματοληψία από τον ΕΟΔΥ να αναφέρει θετικότητα στο 5,4, υπερδιπλάσια, δηλαδή, από το μέσο όρο της θετικότητας στην επικράτεια.

_________________

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΑΙΘ

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων (13.09 έως 19.09 3559 κρούσματα) ήταν αρκετά χαμηλότερος από τον Ιούλιο (εβδομαδιαία 4324 κρούσματα) και τον Αύγουστο (εβδομαδιαία 4738 κρούσματα).

Δηλαδή όταν τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω διακοπών, χωρίς διαγνωστικούς ελέγχους, είχαμε περίπου χίλια περισσότερα κρούσματα παιδιών από ό,τι την εβδομάδα που μας πέρασε.

Δείτε τον Πίνακα, ανά εβδομάδα, με τον αριθμό κρουσμάτων από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα

_________________

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κας Παπαευαγγέλου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα πρώτα αποτελέσματα από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούνται στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, ο αριθμός των θετικών selftest παρέμεινε σταθερός.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους

ηλικίας 5 έως 20 ετών, γιατί έτσι τα χωρίζει ο ΕΟΔΥ, αυξήθηκε κατά μόλις 16%. Απολύτως αναμενόμενη αύξηση που οφείλεται στη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι

δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 17 ετών που σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις – ευτυχώς – το 1,5 των ενεργών νοσηλειών.

Αναφέρομαι ειδικότερα στα κρούσματα που βλέπουμε στα παιδιά σχολικής ηλικίας γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι 1 στα 3 ή 1 στα 4 παιδιά νοσεί από κορονοϊό.

Αυτό δεν είναι έτσι. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας δεν έχει παρουσιάσει αξιόλογη αύξηση, όπως ήδη ανέφερα.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι 1 στα 3 κρούσματα στην Ελλάδα αφορά σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών. Τελείως διαφορετικό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ,

την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3.559 κρούσματα κορονοϊού που αφορούσαν στην ηλικία 4 έως 18 ετών, δηλαδή στα παιδιά σχολικής ηλικίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% του συνόλου των νέων μολύνσεων.

Όλοι οι δείκτες των διαγνωστικών ελέγχων παρακολουθούνται συστηματικά, συνολικά ανά περιφερειακή ενότητα και ανά ηλικιακή ομάδα. Μάλιστα δεδομένα από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους των μαθητών θα ψηφιοποιηθούν σύντομα σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όπως προανέφερα και σε προηγούμενη ενημέρωση,

πρόσφατη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που βρίσκεται υπό δημοσίευση, εκτίμησε ότι ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δ, η ταυτόχρονη χρήση μάσκας και συστηματικού εργαστηριακού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού θα μειώσει τη διασπορά στα σχολεία κατά 85%.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιεύτηκε στο Lancet

μια νέα μεγάλη αξιόπιστη και προοπτική μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο πάλι σε περιβάλλον επικράτησης της μετάλλαξης Δ, που έδειξε ότι η μετάδοση της λοίμωξης μέσα στο σχολικό περιβάλλον ήταν σπάνια, μόλις στο 2% των μαθητών.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το εύρημα ότι το καθημερινό testing των στενών επαφών ήταν εξίσου αποτελεσματικό στο να περιορίσει την ενδοσχολική μετάδοση με την απομάκρυνση των παιδιών για 10 ημέρες.

Με το testing αντί της καραντίνας

μειώθηκαν σημαντικά οι σχολικές επαφές των στενών επαφών. Η μελέτη αυτή υποστηρίζει τις επιλογές της Επιτροπής μας σχετικά με το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων.

Η φιλοσοφία παραμονής των παιδιών στο σχολείο μετά από επαφή με κρούσμα και αντικατάσταση της καραντίνας με το συχνό testing κερδίζει έδαφος και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στόχος μας είναι

να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας, όχι μόνο τις επόμενες εβδομάδες, αλλά καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

δυο τμήματα ενός δημοτικού σχολείου έκλεισαν λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε συνολικά περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μαθητές που συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο με την πιο πρόσφατη μαζική δειγματοληψία από τον ΕΟΔΥ να αναφέρει θετικότητα στο 5,4, υπερδιπλάσια, δηλαδή, από το μέσο όρο της θετικότητας στην επικράτεια.

Σημαντικό ποσοστό των παιδιών της συρροής

διαγνώστηκαν μέσω διενέργειας του selftest. Για αυτό επαναλαμβάνω την έκκληση της Επιτροπής μας προς τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες αναφορικά με τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της διασποράς του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε ανακοίνωσή της η Πολιτεία του Λος Άντζελες

ανέφερε ότι με το εβδομαδιαίο testing που εφάρμοσαν, σημειώθηκε εξαιρετικά χαμηλή διασπορά στο σχολικό περιβάλλον, επιβεβαιώνοντας ότι ο δομημένος συχνός έλεγχος μειώνει τη διασπορά του ιού και καθιστά το σχολικό περιβάλλον ασφαλές.

Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων μας προχωρά.

Περισσότεροι από 60.000 έφηβοι ηλικίας 12 έως 14 ετών και περισσότεροι από 100.000 έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί με μια δόση ή προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Συνολικά στην επικράτεια

το 24% των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών, δηλαδή ένα περίπου στα τέσσερα παιδιά αυτής της ηλικίας, έχει ήδη λάβει μια δόση εμβολίου.

Σημειώνεται ότι

όπως στους ενήλικες έτσι και στους εφήβους παρατηρείται σημαντική διακύμανση της εμβολιαστικής κάλυψης στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας με την Νότια Ελλάδα να εμφανίζει ψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Δείτε επίσης

Εγγραφο: Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο σχολείο-Οδηγίες από το ΥΠΑΙΘ
ΦΕΚ: Λειτουργία εκπαιδευτικών δομών 2021-Μέτρα covid για σχολεία-ΣΔΕ-ΙΕΚ-ΚΔΒΜ-Φροντιστήρια-ΚΞΓ-Βιβλιοθήκες-ΓΑΚ
Θεοδωρικάκος: Δεν θα προσάγονται εκπαιδευτικοί στα Αστυνομικά Τμήματα επειδή εφαρμόζουν το νόμο για τον κορονοϊό

Δείτε ακόμη

61 εγκύκλιος με μέτρα κορονοϊού στο δημόσιο: Τι προβλέπεται για τις υπηρεσίες έως 27.09.2021
Μέτρα κορονοϊού έως 27.09.2021: Δημόσιο-σχολεία-εκπαιδευτικές δομές-ομάδες αυξημένου κινδύνου
ΦΕΚ: Τηλεκπαίδευση 2021-22: Σε ποιους μαθητές θα παρέχεται
Πως θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια δια ζώσης και με ποια μέτρα προστασίας-Tο πρωτόκολλο
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση