Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι λέει για Δημ. Υπάλληλους, Αξιολόγηση, μόν. διορισμούς στην ΕAE, Δ/ντές σχολείων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι λέει για τους Δημ. Υπάλληλους, την Αξιολόγηση, τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, τους Δ/ντές των σχολείων | Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN

Συνέντευξη του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στους Γιάννη Σαραντάκο και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Επικεφαλίδες

 • Δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο
 • Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα υπόκεινται σε Αξιολόγηση
 • Θα επιβραβεύονται οι καλύτεροι.
 • Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θέλουν την Αξιολόγηση.
 • Στην ατζέντα μας δίνουμε έμφαση στους Διευθυντές των Σχολείων. Θέλουμε να τους επιλέξουμε σωστά και να τους δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
 • Αν η οικονομία αναπτυχθεί μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις ξεφεύγοντας από το 5 προς 1. Δεν θα πλησιάσουμε βέβαια το 1 προς 1.
 • Τα τελευταία χρόνια μόλις το 10% αφορά σε προσλήψεις πτυχιούχων.
 • Στην Υγεία στην Παιδεία – με πρώτη την Ειδική Αγωγή – στην Αστυνομία, θα κάνουμε διορισμούς. Ειδικό προσωπικό όπου υπάρχει ανάγκη και  όχι πελάτες.
 • Γιατί δεν έγιναν 4 χρόνια προσλήψεις αναπληρωτών;
 • Θα προσλαμβάνουμε  εξειδικευμένο προσωπικό.
 • Αμεσα θα καταργηθεί το Πανεπιστημιακό Ασυλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN

Από το 13:50 και μετά…

Βασίλης Βούγιας
Βασίλης Βούγιας
Δείτε ακόμη

Ανάλυση especial.gr: Κομβικές ημερομηνίες για διορισμούς μετά την προκήρυξη Εκλογών | Σενάρια

Αίτημα εξαίρεσης του Υπουργείου προς το ΣτΕ για τους 15.000 διορισμούς

Κανόνας 1 προς 5: Δεν διορίζονται εκπαιδευτικοί και γιατροί| Συνέντευξη Μ. Τζούφη

______________________________________________________

Κανόνας 1 προς 5: Δεν διορίζονται εκπαιδευτικοί και γιατροί | Συνέντευξη Μ. Τζούφη

Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη: Η επαναφορά του κανόνα 1:5 δεν επιτρέπει κανέναν διορισμό εκπαιδευτικού και γιατρού – Ανακοίνωση ΥΠΠΕΘ

Η Κυβέρνηση προσθέτει φέτος 4.500 εκπαιδευτικούς στα σχολεία και συνολικά 9.800 άτομα σε Παιδεία και Υγεία, εφαρμόζοντας τον κανόνα 1 προς 1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις.

Κανόνας 1 προς 5

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει εξαγγείλει την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1 προς 5, που πρακτικά δεν επιτρέπει κανέναν διορισμό εκπαιδευτικού και γιατρού, τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Τι παρέλαβε

Η Υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι παρέλαβε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τι παραδίδει με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως τα τελευταία 10 χρόνια τα σχολεία δούλευαν με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ο προϋπολογισμός της Παιδείας κατακρημνίστηκε στο 1.4% του ΑΕΠ, ενώ ο κρίσιμος τομέας της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ήταν εγκαταλελειμμένος.

Επίσης, στην Επαγγελματική Εκπαίδευση η Κυβέρνηση καλέστηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από εκρηκτικές συνθήκες, με 2.500 εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης και με κατηργημένες κρίσιμες ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου.

Διορισμοί στην Ειδική

Η κα Τζούφη τόνισε πως εξελίσσεται ήδη η διαδικασία για τις 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, ενώ έχουν εξαγγελθεί 15.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για το 2020 και το 2021.

Επίσης, ο προϋπολογισμός έφτασε το 3% του ΑΕΠ και πρόθεση είναι να φτάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους του 4-5%. Παράλληλα, ιδρύθηκαν νέα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, τμήματα ένταξης και θεσμοθετήθηκε η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

ΕΠΑΛ

Ιδιαίτερα κρίσιμη ήταν και η αναμόρφωση του Επαγγελματικού Λυκείου, με νέα δομή, νέα προγράμματα σπουδών και αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», με τοποθέτηση ψυχολόγων και ενισχυτική διδασκαλία στα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά, όπως και το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας», με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Τριτοβάθμια

Ακόμα, διευρύνθηκε η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η θεσμοθέτηση των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ, εντός των Πανεπιστημίων

Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Τα Πανεπιστήμια ενισχύθηκαν με προσωπικό, έπειτα από 10 χρόνια, ενώ δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες, συμβάλλοντας -μεταξύ άλλων- στην επιστροφή των νέων επιστημόνων από το εξωτερικό.

Πρόγραμμα ΝΔ

Τέλος, η Υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε πως σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία, υπάρχει ανησυχία για την ανακοπή της συγκεκριμένης πορείας.

Το γεγονός αυτό ενισχύεται και από την πρόσφατη εξαγγελία για επιστροφή στο μνημονιακό κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις, η οποία θα ακυρώσει στην πράξη την απαραίτητη επαναστελέχωση της Παιδείας και της Έρευνας με νέο δυναμικό.

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση