“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Λειτουργία ΚΕΣΥ: Επιστολές στην ηγεσία ΥΠΑΙΘ του ΣΑΚΕΑ και του προσωπικού ΚΕΣΥ Εύβοιας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λειτουργία ΚΕΣΥ: Επιστολές στην πολιτική ηγεσία Υπουργείου Παιδείας του ΣΑΚΕΑ και του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ΕΕΠ του ΚΕΣΥ Εύβοιας.

Λειτουργία ΚΕΣΥ

Επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ απέστειλαν ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (ΣΑΚΕΑ) και το Εκπαιδευτικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΚΕΣΥ Εύβοιας για τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΣΥ εν μέσω πανδημίας.

Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (Σ.Α.Κ.Ε.Α)

Βόλος, 15/03/2020

Αρ. Πρωτ. 129

Θέμα: Επιστολή διαμαρτυρίας για τη λειτουργία των ΚΕΣΥ εν μέσω πανδημίας

Αξιότιμες/οι Κυρίες/Κύριοι

Τη στιγμή που όλες οι δομές εκπαίδευσης έχουνε αναστείλει τις εργασίες τους εξαιτίας της πανδημίας που έχει πάρει πολύ επικίνδυνες διαστάσεις, στα ΚΕΣΥ έχουμε προσέλευση μαθητριών/μαθητών με τη συνοδεία γονέων για αξιολόγηση.

Τα ΚΕΣΥ είναι δομή που παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες διάγνωσης, αξιολόγησης και αποτύπωσης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και όχι διοικητική υπηρεσία (αρ.2,  παρ 2, ν.3699). Παρομοίως τα άρθρα 4 και 12 του ίδιου νόμου και το αρ.7 του ν.4547/2018 περιγράφουν τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό αυτών, κάτι που αναφέρεται στο αρ.1, παρ.4, ΦΕΚ 5614/13/12/2018 του Ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας τους.

Επισημαίνουμε την ανάγκη να σταματήσει άμεσα η λειτουργία των ΚΕΣΥ. Τα αρμόδια όργανα να αναλάβουνε τις ευθύνες τους για την προφύλαξη των συναδέλφων που εργάζονται στις παραπάνω δομές, να προστατέψουμε τα παιδιά και να έχουμε την πρόληψη που απαιτεί η δύσκολη αυτή συγκυρία.

 Με εκτίμηση

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Α.Κ.Ε.Α

 Η Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας

Ζήβα Αδαμαντία                                                          Στεφάνου Αικατερίνη

____________________

Το Εκπαιδευτικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΚΕΣΥ Εύβοιας

Χαλκίδα, 16/03/2020

Οι Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΚΕΣΥ Ευβοίας εκφράζουν την αντίθεσή τους ως προς την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να συνεχιστούν να εκτελούνται όλες οι αρμοδιότητες των ΚΕΣΥ.

Αναρωτιόμαστε γιατί απαιτείται ακόμα από τα Κ.Ε.Σ.Υ να συνεχίσουν τις εκπαιδευτικές αξιολογήσεις,τη στιγμή που στο χώρο διενεργούνται αξιολογήσεις μαθητών με φυσική παρουσία, συνοδευόμενα από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους, διάρκειας 2,5 με 4 ώρες, με στενή επαφή μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι ο χώρος αναμονής μαθητών/τριων και των οικογενειών τους καθώς και οι χώροι των αξιολογήσεων δεν πληρούν σε κανένα επίπεδο τους κανόνες υγιεινής, βάσει σχετικών οδηγιών για την προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό COVID-19, θέτοντας αμφότερους, εξυπηρετούμενους και προσωπικό, σε απόλυτη έκθεση.

Οι ενδιαφερόμενοι έρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά μέρη και σχολεία του νομού, κάτι που ενέχει τον αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο να μολυνθούν μέλη του ΚΕΣΥ, οι μαθητές και οι συνοδοί τους, αλλά (εάν αυτό συμβεί) και να μεταδοθεί/διασπαρθεί ο COVID-19 σε πολλά άτομα σε όλο τον νομό, ακυρώνοντας στην πράξη την προσπάθεια περιορισμού χάριν της οποίας γίνεται, μεταξύ άλλων, και η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και τα υπόλοιπα έκτακτα αποτρεπτικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και λαμβάνοντας υπόψη τα καθημερινά μέτρα περιορισμού των εξυπηρετούμενων ατόμων και των ωρών συναλλαγής με το κοινό, από τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες (ΚΕΠΑ, ΟΑΕΔ, ΑΣΕΠ, ΟΠΕΚΑ, Δικαστήρια, ΥΠΑΙΘ κ.λπ.), καθώς και τη διακοπή λειτουργίας πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων (εστίασης, εμπορικών κέντρων, κέντρων διασκέδασης, κέντρων πολιτισμού κ.λπ.) εκτιμούμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, είναι ανάγκην’ ανασταλούν οι εκπαιδευτικές αξιολογήσεις των μαθητών και να διατηρηθεί μόνο το  διοικητικό του έργο.

Θεωρούμε ότι κανένας μαθητής ή γονέας/κηδεμόνας δεν πρέπει να προσέρχεται στο χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ., θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο, το προσωπικό που εργάζεται εκεί, καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι σε σχέση με τη λειτουργία των ΚΕΣΥ θιγόμαστε από τα μέτρα της πολιτείας και επιφυλασσόμαστε των νόμιμων  δικαιωμάτων μας καθώς μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η υγεία μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, των γονέων τους, των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού να πάρουν άμεσα θέση.

Ζητάμε από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς την υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με άμεση αναπροσαρμογή της λειτουργίας των ΚΕΣΥ.

Το Εκπαιδευτικό και

Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΚΕΣΥ

 Δείτε σχετικά

Απαγόρευση λειτουργίας ΚΕΣΥ ζητούν 38 Προϊστάμενοι τους | Εγγραφο
Ζαχαράκη για ΚΕΣΥ-Διευθυντές στα σχολεία-Εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Πανελλαδικές
Κορονοϊός 16-03-2020: 352 συνολικά κρούσματα-21 νέα-Ενημέρωση για τα νέα σημερινά μέτρα
Αναστολή λειτουργίας και άλλων επιχειρήσεων λιανεμπορίου από Τετάρτη 18/03: Πολύ δύσκολος ο επόμενος μήνας
Νέα μέτρα κορονοϊού για Δημόσιο: Εγκύκλιος
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση