Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Λειτουργία ΚΕΣΥ σε πανδημία κορονοϊού: Διαμαρτυρία Συλλόγων 2ου ΚΕΣΥ Πειραιά και ΚΕΣΥ Βοιωτίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λειτουργία ΚΕΣΥ σε πανδημία κορονοϊού: Διαμαρτυρία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού 2ου ΚΕΣΥ Πειραία – Βοιωτίας.

Λειτουργία ΚΕΣΥ σε πανδημία κορονοϊού

Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού 2ου ΚΕΣΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 Θέμα: «Επιστολή Διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικού προσωπικού του 2ου Κ.Ε.Σ.Υ. Πειραιά»

Τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του 2ου ΚΕΣΥ Πειραιά εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εξαίρεση των ΚΕΣΥ όλης της χώρας από τις αποφάσεις των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας λόγω κορωνοϊού.

Διανύουμε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία βάλλεται η δημόσια υγεία. Την ώρα που όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες και δομές της χώρας αναστέλλουν τη λειτουργία τους τηρώντας τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) καλούνται από το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά γεγονός εντελώς οξύμωρο.

Η μόνη ενημέρωση που είχαμε ως ΚΕΣΥ ήταν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το Υπουργείο Παιδείας που λάβαμε την Τετάρτη 11/03/2020 προωθημένο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, από την κυρία Γκίκα, Γενική Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ, η οποία διαχειρίζεται το όλο ζήτημα και το οποίο ανέφερε την συνέχιση λειτουργίας των ΚΕΣΥ. Προκαλεί έκπληξη το πώς διατέθηκε ένα τέτοιο μήνυμα από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο άμεσα αναγνώρισε το λάθος του και αναίρεσε τα λεγόμενα του, επιδεικνύοντας άγνοια της λειτουργίας των δομών του χαρακτηρίζοντας τοιουτοτρόπως τα ΚΕΣΥ ως διοικητικές δομές.

Τα ΚΕΣΥ δεν αποτελούν διοικητικές υπηρεσίες, είναι εκπαιδευτικές δομές. Σύμφωνα με  το Νόμο 4547/2018 και τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας τους (Υπ. Απόφαση 211076/ΓΔ4, ΦΕΚ 13-12-2018), «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους». Επομένως τα Κ.Ε.Σ.Υ. δεδομένου ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολικών πλαισίων δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από αυτά. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι είναι απαράδεκτο να μη συμπεριλαμβάνονται τα ΚΕΣΥ στην Κ.Υ.Α. περί αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Συγκεκριμένα το 2ο ΚΕΣΥ Πειραιά στεγάζεται εντός σχολικού κτιρίου ενώ όπως και σε πολλά άλλα ΚΕΣΥ της χώρας δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας, με αποτέλεσμα να μη τηρούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής που προβλέπονται, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το προσωπικό καθώς και τους γονείς και τους μαθητές που εξυπηρετούνται καθημερινά σε πολύ μεγάλο αριθμό ενώ οι χώροι εξυπηρέτησής τους είναι περιορισμένου μεγέθους και με ελλιπή εξαερισμό. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης στην οποία σημειώνεται, εκτός των άλλων, η αποφυγή συνωστισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό.

 

Κατόπιν έκτακτης συνεδρίσαης του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού  του 2ου  ΚΕΣΥ Πειραιά, συμφωνούμε ομόφωνα ότι: «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και δεδομένης της επικινδυνότητας που προκύπτει από τη φυσική επαφή και τον συγχρωτισμό επιφυλασσόμεθα για λόγους Δημόσιας Υγείας να διεξάγουμε εκπαιδευτικές αξιολογήσεις, συμβουλευτικές συναντήσεις μαθητών/τριών και γονέων, καθώς και να λαμβάνουμε αιτήσεις από γονείς οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία, έως την αποστολή γραπτών διευκρινήσεων και ακριβούς αιτιολόγησης».

 

Σας ζητάμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παραπάνω δεδομένα και να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ στην αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ της Αττικής και όλης της Επικράτειας, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια και υγεία όλων.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού 2ου ΚΕΣΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

____________________

Λειτουργία ΚΕΣΥ σε πανδημία

Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. Βοιωτίας

Θέμα: Ερωτήματα – διευκρινίσεις για τη διενέργεια των εκπαιδευτικών αξιολογήσεων των μαθητών, τη λήψη μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και εν γένει τη λειτουργία του Κ.Ε.Σ.Υ. Βοιωτίας στην περίοδο πανδημίας που διανύουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη:

Α) το ΦΕΚ 783/τΒ΄/10-03-2020 περί προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας,

Β) τις οδηγίες προστασίας του πληθυσμού από τον Κορωνοϊό Convid-19,

Γ) τους ειδικότερους λόγους για τους οποίους οι μαθητές παραμένουν κατ’ οίκον,

Δ) τις άδειες ειδικού σκοπού του προσωπικού,

ο σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού του ΚΕΣΥ Βοιωτίας σας παραθέτει τα παρακάτω ερωτήματα και ζητά διευκρινίσεις:

  • Βάσει ποιάς απόφασης καλούμαστε να λειτουργήσουμε κανονικά, ενώ έχουν ανασταλεί προσωρινά από 11-03-2020 μέχρι και 24-03-2020 οι πάσης φύσεως εκπαιδευτικές λειτουργίες, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία, σύμφωνα με το ΦΕΚ 783/τΒ΄/10-03-2020 περί προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας, ΑΡΘΡΟ ΜΟΝΟ, παρ.2., καθώς επίσης τρία από τα πέντε Κ.Ε.Σ.Υ. της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν αναστείλει της πάσης φύσεως εκπαιδευτικές λειτουργίες οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία;
  • Βάσει ποιάς λογικής υποχρεούμαστε να διενεργούμε εκπαιδευτικές αξιολογήσεις μαθητών και συναντήσεις με γονείς, ενώ:

Α)  δεν έχουμε προμηθευτεί μάσκες, γάντια κ.ά. παρά μόνο αντισηπτικά χεριών από την Π.Ε. Βοιωτίας;

Β) δεν έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση του χώρου, ιδίως όταν οι χώροι διενέργειας των αξιολογήσεων και παραμονής του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι μικροί, κλειστοί, ανεπαρκώς αεριζόμενοι και δημιουργείται συνωστισμός καλλιεργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την περαιτέρω μετάδοση της νόσου και τη στιγμή μάλιστα που δύο από τα τέσσερα ραντεβού στις 11-03-2020 και 12-03-2020 είχαν συμπτώματα ίωσης (βήχα, καταρροή, πυρετό) και δύο από τους παραπάνω γονείς είχαν επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα ευρωπαϊκές χώρες, όπου είχαν εμφανιστεί εκτεταμένα κρούσματα του Convid-19;

Γ) και τέλος, γιατί αφού οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΠΟΥ αναφέρουν ως ρητό μέτρο κατά της διασποράς του ιού την αποφυγή μετωπικής και πολύ κοντινής επαφής με μαθητές και γονείς, συνεχίζουμε και διενεργούμε αξιολογική διαδικασία, η οποία δεν αποτελεί μία απλή και ολιγόλεπτη συναλλαγή πολίτη με έναν υπάλληλο οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας, αλλά μία τουλάχιστον δίωρης διαρκείας συνάντηση με κοντινή επαφή των μελών του συλλόγου μας με μαθητές και γονείς;

Ο σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. Βοιωτίας,

Ανέστη Ιωάννα

Δαλδαβάνη Μαρία

Δημητρίου Ελένη

Διβόλης Ιωσήφ

Κουμασίτη Πολυτίμη-Μαρία

Κωλέτη Κωνσταντίνα

Παγάνη Γεωργία

Παπαδοπούλου Ιωάννα

Πούλου Βασιλική

 Δείτε επίσης

Κικίλιας-Τσιόδρας: 190 κρούσματα-Κλείνουν εμπορικά κέντρα-καφετέριες-κέντρα αισθητικής-αθλητικές εγκαταστάσεις
Σύλλογοι ΚΕΣΥ Ρεθύμνου-Ηρακλείου-Πιερίας: Κλείστε τα ΚΕΣΥ !
Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού 1ου ΚΕΣΥ Α΄Αθήνας: Αγανάκτηση για τη μη απαγόρευση λειτουργίας ΚΕΣΥ
Διευκρινίσεις λειτουργίας ΚΕΣΥ: Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού 2ου ΚΕΣΥ Α Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Δείτε επίσης

ΣΕΕΠΕΑ ΣΤΕΛΛΑ για λειτουργία ΚΕΣΥ: “οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες”
ΟΛΜΕ για λειτουργία σχολείων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών
Καταστρατήγηση μέτρων κορονοϊού: Επιστολή ΔΟΕ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ΚΕΣΥ: Επιστολή σε πολιτικές ηγεσίες Υπουργείων Παιδείας και Υγείας
ΣΕΕΠΕΑ Αττικής προς πολιτική ηγεσία ΥΠΑΙΘ: Κλείστε άμεσα τα ΚΕΣΥ
ΕΝΕΛΕΑ προς πολιτική ηγεσία ΥΠΑΙΘ: Κλείστε τα ΚΕΣΥ ώστε να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση