Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Λειτουργία Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ): Ερώτηση στη Βουλή για τις καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λειτουργία Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ): Ερώτηση στη Βουλή για τις καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, από την Χαρά Κεφαλίδου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Λειτουργία Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου 2023, η κα Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚΚινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τις σοβαρότατες, όπως επισημαίνει, καταγγελίες στον τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Ακολουθεί η Ερώτηση

Τρίτη, 4 Απριλίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Σοβαρότατες καταγγελίες στον τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)».

Σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα έχει προκύψει από τον τρόπο λειτουργίας του ΙΚΥ, μετά και από συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν δημοσιευτεί και τις αόριστες και γενικόλογες απαντήσεις της διοίκησης του Ιδρύματος, χωρίς όμως να αναφέρεται τίποτε το συγκεκριμένο για τα καταγγελλόμενα.

Το ΙΚΥ είναι ιστορικός και ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός για τη χώρα μας, για την έρευνα, την παιδεία και τον πολιτισμό. Ως εκ τούτου, οφείλει να λειτουργεί άψογα και με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα.

Καταγγέλλεται ότι υπάρχει μείζον ζήτημα διαχείρισης κονδυλίων της Ε.Ε. και έλλειψη διαφάνειας και αξιοπιστίας, ίσως και διαφθοράς. Είναι προφανές ότι η χώρα μας εκτίθεται για μια ακόμα φορά και αυτό συνιστά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα!

Με βάση τα καταγγελλόμενα που έχουν δημοσιευθεί, ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Αληθεύει ότι παραβιάζεται κατ’ επανάληψη ο ευρωπαϊκός οδηγός διαχείρισης του Erasmus, ότι πληρώνονται σύμβουλοι παράτυπα, ότι οι αξιολογητές δεν έχουν τα απαιτούμενα επιστημονικά προσόντα;
  2. Αληθεύει ότι οι συνεδριάσεις του ΔΣ γίνονται χωρίς διαδικασίες διασφάλισης της εγκυρότητας;
  3. Γιατί το ΙΚΥ δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Δημοσίου Τομέα, το οποίο ήδη έχει λήξει;
  4. Γίνονται παρατυπίες στις προμήθειες του ιδρύματος, όπως αναφέρεται στις καταγγελίες;
  5. Υιοθετούνται προγράμματα σε σχολεία και σε πολιτιστικούς συλλόγους που δεν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας εκπόνησης;
  6. Αληθεύει ότι το ΙΚΥ με την κακοδιαχείρισή του, κρατά ένα ποσό περίπου 20% από κάθε πρόγραμμα – που δεν δικαιούται -, ποσό που περισσεύει από την υλοποίηση του προγράμματος;
  7. Η διαδικασία των κρίσεων των Erasmus+ ΚΑ2 (προγράμματα 250k και 400k), που η επιλογή τους γίνεται από το ελληνικό Agency, γίνεται πρακτικά όχι μετά από κρίση μέσω διεθνών αξιολογητών (όπως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά μόνο μετά από ενστάσεις περνάει από τοπική επιτροπή χωρίς να ανακοινώνονται τα πρώτα και τα δεύτερα αποτελέσματα;
  8. Τέλος, ερωτάται η Υπουργός Παιδείας, γιατί καθυστέρησε να διατάξει διοικητικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει, αρκετό καιρό πριν, πάλι οι ανωτέρω καταγγελίες;

 Η ερωτώσα Βουλευτής

 Δείτε επίσης

Νόμος 5039-2023: Τμήμα Ψυχολογίας ΔΠΘ, ΔΟΑΤΑΠ, Παιδ. Σταθμός ΥΠΑΙΘ, επάγγελμα γεωπόνου, δασολόγου, ιχθυολόγου 

 Υποτροφίες ΙΚΥ-Fulbright Greece: Oι όροι και η διαδικασία χορήγησης

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση