Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Λεξικό Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας και 4 ηλεκτρονικά λεξικά του ΚΠΓ | Ελεύθερη πρόσβαση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λεξικό Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας και 4 ηλεκτρονικά λεξικά του Κέντρου Ελληνικής γλώσσας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ).

Λεξικό Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας

Σύμφωνα με Ανακοίνωση του Καθηγητή Ι.Ν. Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), παραδίδεται στην κυκλοφορία σε αποκλειστικά ηλεκτρονική μορφή ο  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»: ΛΜΓ).

Πρόσβαση και σε άλλα 4 ηλεκτρονικά λεξικά του Κέντρου Ελληνικής γλώσσας

Η πρόσβαση θα πραγματοποιείται μέσω συνδέσμου στην ΠΥΛΗ για την ελληνική γλώσσα και εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει και τα άλλα τέσσερα ηλεκτρονικά λεξικά του Κέντρου Ελληνικής γλώσσας

___________________

Δείτε αναλυτικά την Ανακοίνωση
Ο ηλεκτρονικός ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ του «Λεξικού Κριαρά»: ένα θεμελιώδες όργανο για τη σπουδή της βυζαντινής και πρώιμης νεοελληνικής γλώσσας

Σε ανεξάρτητη, αποκλειστικά ηλεκτρονική μορφή, παραδίδεται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) στην κυκλοφορία ο πολύτιμος ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»: ΛΜΓ).

Ο ηλεκτρονικός Βιβλιογραφικός Οδηγός αναπαράγεται από την έντυπη μορφή του, που περιλαμβανόταν στη δεύτερη διορθωμένη έκδοση του 20ού τόμου του Λεξικού Κριαρά (σιρόκος-σταματώ) Θεσσαλονίκη: ΚΕΓ 2016.

Η συμβολή του θα αποδειχθεί πολύτιμη:
  •  ό,τι έχει καταχωρισθεί και χρησιμοποιηθεί στους τόμους 1-21 (1968-2019) του ΛΜΓ συμπίπτει, στην πραγματικότητα, με το σύνολο σχεδόν της μεσαιωνικής δημώδους γραμματείας.
  • Τα λήμματά του βραχυγραφούνται με τρόπο που αναμένεται να καθιερωθεί οριστικά στη σχετική διεθνή βιβλιογραφία, ύστερα από την άμεση υιοθέτησή της από την πολύτομη Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας μετά την αρχαιότητα, ένα μεγάλο συλλογικό έργο που εκπονείται για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου Brill.
  •  Καθώς, τέλος, η φάση αυτή της γλωσσικής μας εξέλιξης αδρομερώς συμπίπτει με την πρώιμη νεοελληνική, ο τόμος αυτός καθίσταται βοήθημα θεμελιώδες και για τη μελέτη των αρχών της νεοελληνικής γλώσσας.
Πρόσβαση

Η πρόσβαση θα πραγματοποιείται μέσω συνδέσμου στην ΠΥΛΗ για την ελληνική γλώσσα (www.greek-language.gr), που παρουσιάζει επισκεψιμότητα 600.000 μοναδικών  επισκεπτών  μηνιαίως.

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει και τα άλλα τέσσερα ηλεκτρονικά λεξικά του Κέντρου Ελληνικής γλώσσας (http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/%20triantafyllides/index.html).

Ο Πρόεδρος ΚΕΓ

Καθηγητής Ι.Ν. Καζάζης

Δείτε επίσης

Πρόσκληση Προγράμματος “Τουρισμός για όλους” 2020: Αιτήσεις
Λειτουργία καταλυμάτων Υπουργείου Παιδείας στο Ζούμπερι | Εως 12.09.2020
Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών: Πρόσκληση για την εισαγωγή καταρτιζομένων

 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση