Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Live-Βουλή-6μμ: Μαθητές ευπαθών ομάδων-ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλ. Κρήτης-Προβλήματα στην Πρέβεζα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Live-Βουλή-6μμ: Συζήτηση στις 18:00-Μαθητές ευπαθών ομάδων και εξ αποστάσεως εκπαίδευση-ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου Κρήτης-Προβλήματα εκπαίδευσης στο Νομό Πρέβεζας.

Live-Βουλή-6μμ

Τρεις Επίκαιρες Ερωτήσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας κι Θρησκευμάτων συζητήθηκαν σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 στη Βουλή, στις 18:00.

Το especial.gr είχε συνδεθεί με τη Βουλή και μετέδωσε live τη συζήτηση των Επίκαιρων Ερωτήσεων, η οποία περατώθηκε στις 19:40.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 κ. Γεώργιου  Λογιάδη προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: “Αδιάκοπος και διαρκής ο αγώνας για το δικαίωμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην μάθηση”, δεν συζητήθηκε κατόπιν αιτήματος του Βουλευτή.

Αναλυτικά συζητήθηκαν
Live-Βουλή-6μμ
Στον Πρώτο Κύκλο Επίκαιρων Ερωτήσεων (Άρθρα 130 παρ. 2 και 3 και 132 παρ. 2 Κανονισμού Βουλής ΚτΒ)

Α. Η με αριθμό 66/16-10-2020 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Β3΄Νότιου Τομέα Αθηνών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ραλλίας Χρηστίδου προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: “Ανεπαρκής προετοιμασία του Υπουργείου Παιδείας και καθυστέρηση στην έναρξη των εξ’ αποστάσεως μαθημάτων για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες”.

Η Ερώτηση της κας Χρηστίδου
ΘΕΜΑ: “Ανεπαρκής προετοιμασία του Υπουργείου Παιδείας και καθυστέρηση στην έναρξη των εξ’ αποστάσεως μαθημάτων για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες”

Ενώ τα σχολεία έχουν ανοίξει από τις 14 Σεπτέμβρη, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα μαθήματα σύγχρονης εκπαίδευσης για τους ευπαθείς μαθητές, οι οποίοι κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης κινδυνεύουν από τον COVID-19 αν δεν κάνουν μάθημα από το σπίτι τους.

Το υπουργείο είχε καταρχάς αποφασίσει ότι τα μαθήματα για τα παιδιά αυτά θα γίνονταν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε δεύτερο χρόνο (8/9), ότι θα γίνονταν από υγειονομικά ευπαθείς εκπαιδευτικούς που θα είχαν άδεια από το σχολείο τους (ΦΕΚ 3780-8/9/2020 τ. Β ́και στη συνέχεια με Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 120126/ΓΔ4 ΦΕΚ 3882/Β/12-9-2020 Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021),

ενώ με μεταγενέστερη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ στις 20/09 (ΑΔΑ: ΩΩΔΩ46ΜΤΛ6-2ΞΧ ΘΕΜΑ: Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού) αποφασίστηκε να επανακαθοριστούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού των εκπαιδευτικών ως υγειονομικά ευπαθών και επίκειται νέα σχετική εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ που θα επεξηγεί περαιτέρω το θέμα.

Παράλληλα δεν έχει υπάρξει κάποια προετοιμασία ή συμμόρφωση του Υπουργείου ως προς την οδηγία (Γ/ΕΞ/6031/07-09-2020) που έχει εκδώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα αναφορικά με την τηλε-εκπαίδευση και για την οποία είχε θέσει προθεσμία 3 μηνών.

Επίσης δεν έχει υπάρξει και κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση και για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που οι μαθητές και/ ή εκπαιδευτικοί θα χρειαστούν προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην σύγχρονη εκπαίδευση.

Κατόπιν των παραπάνω,ερωτάται η κ. Υπουργός:

Πότε προβλέπεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα της σύγχρονης εκπαίδευσης για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και παραμένουν σπίτι προκειμένου να προστατευθούν από τον COVID-19;

Δείτε την Απάντηση της Υφυπουργού ΕΔΩ

________________________

Live-Βουλή-6μμ

Β. Η με αριθμό 69/16-10-2020 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 κ. Γεώργιου  Λογιάδη προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: “Αδιάκοπος και διαρκής ο αγώνας για το δικαίωμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην μάθηση” – ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ.

Η Ερώτηση του κου Λογιάδη
Θέμα: Αδιάκοπος και διαρκής ο αγώνας για το δικαίωμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην μάθηση

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ηρακλείου(ΕΝΕΓΥΛ) είναι η μεγαλύτερη σχολική μονάδα ειδικής αγωγής της Κρήτης, και φιλοξενεί περισσότερους από 100 μαθητές με ιδιαιτερότητες.

Το σχολείο εδώ και δεκατρία χρόνια στεγάζεται σε ακατάλληλες για φοίτηση, λυόμενες αίθουσες.

Η εικόνα του σχολείου είναι επιεικώς τραγική και απαράδεκτη και δεν τιμά κανένα και ιδίως τους ιθύνοντες που διαχρονικά έχουν χειριστεί αυτή την υπόθεση. Μια κατάσταση που θέτει εξ αρχής στην περιθωριοποίηση τις ήδη ευάλωτες κοινωνικά ομάδες μη παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στη μάθηση και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Οι εργαζόμενοι σε αυτό το σχολείο, προσφέρουν το έργο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας, με σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές, οι οποίες παρεμποδίζουν την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού προς όφελος των μαθητών.

Οι γονείς και οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με ένα κράτος και μια πολιτεία αναλγησίας που εθελοτυφλεί, απέναντι στο πρόβλημα τους, αναγκάζοντας τους να διεκδικούν το αυτονόητο.

Οι συνθήκες στο σχολείο είναι οι εξής επιγραμματικά:

Το κτήριο είναι αυθαίρετο.

Στις βροχές η μονάδα κλείνει διότι πλημμυρίζουν ή λασπώνουν σχεδόν όλοι οι χώροι και κανείς δεν μπορεί να κάνει μάθημα.

Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι παλιές και ελλοχεύει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Οι γυψοσανίδες είναι σπασμένες και πέφτουν κομμάτια.

Οι αίθουσες εκτός από το ότι δεν φτάνουν είναι και πολύ μικρές.

Σε αίθουσα 3 επί 5, αποκαλούμενη ως γυμναστήριο, γίνεται γυμναστική, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και ταυτόχρονα η ατομική υγιεινή των παιδιών.

Όλα αυτά σε ένα στρώμα που θέλει αλλαγή. Στον προαύλιο δεν υπάρχει εκτός από ορισμένα παγκάκια που είναι από δωρεές πολιτών.

Δεδομένου ότι αυτές δεν είναι συνθήκες φοίτησης. Ερωτάται η κα. Υπουργός:

Προτίθεται η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να μην αντιμετωπίζει την ειδική εκπαίδευση σαν φτωχό συγγενή και αυτά τα παιδιά, σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού, και να βρει λύση με την εξεύρεση νέου οικοπέδου;

Προτίθεται η κυβέρνηση να μεριμνήσει και να κατασκευάσει άμεσα σύγχρονο σχολικό κτήριο που να πληροί προδιαγραφές φιλοξενίας και διδασκαλίας παιδιών με ειδικές ανάγκες, το οποίο θα παρέχει ασφάλεια και χαμόγελα στα παιδιά;

________________________

Live-Βουλή-6μμ
Στον Δεύτερο Κύκλο Επίκαιρων Ερωτήσεων (Άρθρα 130 παρ. 2 και 3 και 132 παρ. 2 Κανονισμού Βουλής ΚτΒ)

Η με αριθμό 68/16-10-2020 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Πρέβεζας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κωνσταντίνου Μπάρκα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: “Σε αναστάτωση και προβληματισμό η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς με τις συνθήκες λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Νομό Πρέβεζας”.

Δείτε την Ερώτηση του κου Μπάρκα ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες και τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία
Κεραμέως για άδεια ανατροφής νεοδιόριστων: Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση-Δεχόμαστε προτάσεις
Απόκτηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας: Ενημέρωση αιρετών ΚΥΣΕΕΠ

Πριν φύγετε

Αδιέξοδο στις εκλογές αιρετών Υπηρεσιακών Συμβουλίων: Ερώτηση στη Βουλή από τη X. Κεφαλίδου
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση