Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μακρή: Μονιμοποίηση με αξιολόγηση-Ανακαλούνται διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης Δ/νσεων Εκπ/σης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μακρή: Μονιμοποίηση με αξιολόγηση-Ανακαλούνται διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης Διευθύνσεων Εκπαίδευσης – Τι απάντησε στη Βουλή για τους δόκιμους εκπαιδευτικούς-ΕΕΠ-ΕΒΠ.

Μονιμοποίηση με αξιολόγηση

Η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή  Α’ Θεσσαλονίκης  του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ) κου Ιωάννη Δελή με θέμα: “Για τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των δόκιμων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών (2020) της Ειδικής Αγωγής”, συζητήθηκε στη Βουλή στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Την Ερώτηση απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή.

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε την κα Μακρή αναφορικά με το τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΙΘ ώστε οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης για όλους τους δόκιμους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής του 2020.

Η Υφυπουργός ΠΑΙΘ απάντησε πως:

 • Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως είναι να εφαρμοσθούν οι διατάξεις της αξιολόγησης του νόμου 4823/2021 και για τους νεοδιόριστους δόκιμους εκπαιδευτικούς ΕΕΠ-ΕΒΠ, αναφορικά με τη μονιμοποίησή τους.
 • Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ θα πραγματοποιηθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.
 • Οι οδηγίες του Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ κου Α. Κόπτση προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ήταν να απέχουν από τη διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης δόκιμων εκπαιδευτικών.
 • Οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των δόκιμων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που εξέδωσαν Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι άκυρες και θα ανακληθούν.
 • Ηδη Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας προχωρούν σε ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης δόκιμων εκπαιδευτικών που εξέδωσαν.
 • Η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικό  χαρακτήρα και ουδείς δόκιμος εκπαιδευτικός-ΕΕΠ-ΕΒΠ θα απολυθεί.

Συμμετοχή στις επιλογές στελεχών και των δόκιμων εκπαιδευτικών

Επίσης η κα Μακρή αναφέρθηκε στο άρθρο 78 του νόμου 4997/2022, όπου για λόγους ισότιμης μεταχείρισης στις διαδικασίες επιλογής στελεχών, υπάρχει πρόβλεψη να επιτρέπεται στους δόκιμους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), που έχουν συμπληρώσει τη διετή δοκιμαστική υπηρεσία, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους, μεταβατικά και έως ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, να είναι υποψήφιοι και να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής για Θέσεις στελεχών Εκπαίδευσης, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις συμμετοχής τους.

“Ψυχρολουσία” εκπαιδευτικών

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ κος Δελής μετά από αυτή την απάντηση της Υφυπουργού ΠΑΙΘ, μίλησε περί “ψυχρολουσίας” των εκπαιδευτικών, ενώ η κα Μακρή απαντώντας ανέφερε πως είχαν ενημερωθεί οι εκπαιδευτικοί από τον Γ.Γ ΥΠΑΙΘ κο Κόπτση, εννοώντας την πρόσφατη συνάντηση του με Σωματεία εκπαιδευτικών.

_________________

Μονιμοποίηση με αξιολόγηση

Ακολουθούν οι διατάξεις νόμων που επικαλείται το ΥΠΑΙΘ

*Η παρ. 7 του άρθρου 62 του νόμου 4589/2019

7. Οι νεοδιοριζόμενοι υπηρετούν επί δύο (2) έτη ως δόκιμοι. Στο τέλος του δεύτερου έτους οι νεοδιοριζόμενοι κρίνονται προκειμένου να μονιμοποιηθούν. Ο τρόπος και τα κριτήρια κρίσης της καταλληλότητας των νεοδιοριζομένων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αν νεοδιοριζόμενος δεν κριθεί κατάλληλος να μονιμοποιηθεί, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του Κεφαλαίου Α΄ του άρθρου 16 του ν. 1566/1985 (Α΄167).

**Η παρ. 7 του άρθρου 66 του νόμου 4823/2021

7. Οι δόκιμοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. αξιολογούνται, όπως και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και μέλη.

***Η παρ. 3 του άρθρου 78 του νόμου 4823/2021

3. Στην περίπτωση που το έργο ενός δόκιμου εκπαιδευτικού, καθώς και μέλους του Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. αξιολογηθεί ως «μη ικανοποιητικό», κατά την αξιολόγηση που λαμβάνει χώρα στη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου, έστω και σε ένα από τα πεδία Α1, Α2 ή Β ή Α’ ή Β’, κατά περίπτωση, δεν μονιμοποιείται αλλά μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία τα αμέσως επόμενα δύο (2) έτη.

Επίσης

Η Παράγραφος 4, του άρθρου 77 του νόμου 4823/2021

Το έργο των δόκιμων εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. αξιολογείται ανά έτος.

Το άρθρο 67 του νόμου 4823/2021

1. Το έργο των εκπαιδευτικών αξιολογείται τεκμηριωμένα σε τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα, στην οποία το έργο τους διαβαθμίζεται από εξαιρετικό, σε πολύ καλό, σε ικανοποιητικό ή σε μη ικανοποιητικό, ως προς δύο (2) πεδία:

Α) το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, το οποίο εξειδικεύεται σε Α1) γενική και ειδική διδακτική του γνωστικού αντικειμένου και Α2) παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης και Β) υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια του εκπαιδευτικού.

Αναλυτικά

Μονιμοποίηση δόκιμων εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ με το νόμο της αξιολόγησης 4823/2021 η απόφαση του Υπ. Παιδείας 

Δείτε επίσης

Μονιμοποίηση δόκιμων εκπαιδευτικών-ΕΕΠ/ΕΒΠ: Ανακοινώσεις ΥΠΑΙΘ την ερχόμενη εβδομάδα-Ποια τα δεδομένα

Συνάντηση σωματείων με Κόπτση: Τι είπε για αξιολόγηση, μονιμοποίηση, Δ Φάση προσλήψεων, ωράριο Νηπιαγωγών 

ΣΑΤΕΑ-μονιμοποιήσεις: Παράσταση διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

 Αμεση μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής: Αναφορά επιστολή της ΟΛΜΕ στη Βουλή

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

3 Σχόλια

 1. Ο δασκαλακος σε

  40 χρόνια δάσκαλοι απόφοιτοι μόνο ακαδημιών, απολαμβάνουν προνόμια..οι νέοι Με γεμάτα τα βιογραφικά.. τίποτα. Ζήτω το έθνος.

  • Γιαννης σε

   Συνάδελφε, δεν υπάρχει δάσκαλος 40 χρόνια στην τάξη απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Αν δεν έχει συνταξιοδοτηθούν από χρόνια όλοι έχουν εξομοιωθεί και έχουν πτυχίο Παιδαγωγικό Τμήματος. Τώρα εσύ στον εκβιασμό αυτό του Υπουργείου τα βάζει με τους συναδέλφους σου. Τι να πω. Είσαι άξιος της μοίρας σου.

Γράψτε μία απάντηση