Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μάσκες-κορονοϊός: Ποιες προστατεύουν από τη νέα μετάλλαξη-Τι λένε οι ειδικοί και ο ΠΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μάσκες-κορονοϊός: Ποιες προστατεύουν από τη νέα μετάλλαξη του ιού-Τι λένε ο Γ. Μαγιορκίνης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Θ. Βασιλακόπουλος.

Μάσκες-κορονοϊός

Σε ερώτηση σχετικά με τη χρήση μασκών από τον πληθυσμό και το αν οι υφασμάτινες είναι το ίδιο ασφαλείς με τις χειρουργικές, μετά τη σύσταση της Γερμανίας και Γαλλίας στους πολίτες να χρησιμοποιούν χειρουργικές μάσκες σε δημόσιους χώρους, καθώς παρέχουν μεγαλύτερη προστασία έναντι της μετάλλαξης του κορονοϊού, απάντησε ο κος Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

____________________

Η ερώτηση

Μετά τη Γερμανία, και η Γαλλία συνιστά στους πολίτες να χρησιμοποιούν χειρουργικές μάσκες σε δημόσιους χώρους, καθώς παρέχουν μεγαλύτερη προστασία, και όχι υφασμάτινες.

Με δεδομένο ότι σιγά σιγά ανοίγει η κοινωνία, τα περισσότερα παιδιά στα σχολεία φορούν υφασμάτινες και η ανησυχία για τις μεταλλάξεις είναι έντονη, υπάρχει κάποια οδηγία και για την Ελλάδα; Υπάρχουν νεότερες έρευνες για το ποιες μάσκες είναι πιο ασφαλείς;

Η απάντηση του κου Μαγιορκίνη

Οι οδηγίες που βγήκαν στην Γαλλία αναλυτικά μιλάνε περισσότερο για ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε αντιμετωπίσει σχετικά νωρίς.

Για να γίνω λιγάκι πιο ακριβής. Κατατάσσουν τις μάσκες σε δυο κατηγορίες, κατηγορία 1 και κατηγορία 2 και στην κατηγορία 1 μπορεί να είναι και χειρουργικές μάσκες και υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητα που έχουν αναπτυχθεί.

Οι μάσκες οι οποίες έχουμε προτείνει εδώ, ακόμα και οι υφασμάτινες, έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουν να περνάνε πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους.

Δεν διαφέρουν οι συστάσεις που έχουν δώσει με αυτές που ακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό. Απλά έχει γίνει μια συζήτηση αυτή τη στιγμή στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

Η ακριβής σύσταση που έδωσαν τώρα στους ανθρώπους, είναι απλά να προσέχουν τι ποιότητα μάσκας χρησιμοποιούν, είτε είναι χειρουργικές, είτε είναι υφασμάτινες.

____________________

Μάσκες-κορονοϊός
Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Επί του θέματος η υπεύθυνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την διαχείριση της πανδημίας κορονοϊού κα Μαρία Φαν Κερκχόβε  δήλωσε πως “Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας”, συμπληρώνοντας πως “Οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα”.

____________________

Μάσκες-κορονοϊός
Επισημάνσεις Διευθυντή Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θ. Βασιλακόπουλου

Επίσης ο Διευθυντής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ κος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ, παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με το ποιες μάσκες θεωρούνται ασφαλείς για τις προτιμούν οι πολίτες.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες, αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή από τον γιατρό και το αντίστροφο, είναι οι καταλληλότερες δυνατές” , ανέφερε και πρόσθεσε πως μάσκες υψηλής προστασίας προτιμούν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες (FFP2-FFP3-ΚΝ95-ΚΝ99) , οι οποίες εμποδίζουν το 95-99% των μικρών σωματιδίων.

Ο κος Βασιλακόπουλος τόνισε πως:

“Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική. Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας ακόμα καλύτερα”

Πρότεινε δε

εναλλακτικά οι πολίτες να διαθέτουν 3-4 υφασμάτινες μάσκες και αυτές να τις πλένουν και όταν νοτίζουν να τις αντικαθιστούν. Προέτρεψε δε τον κόσμο να μην προβαίνει σε αγορά μασκών με βαλβίδα, διότι αυτές είναι μάσκες επαγγελματικές για την αποφυγή σκόνης.

Δείτε σχετικά

Χρήση μάσκας μαθητών/τριών ειδικών σχολείων: Διευκρινιστικές οδηγίες από το ΥΠΑΙΘ
Οδηγίες χρήσης μάσκας στo πλαίσιο της πανδημίας COVID-19
Οδηγίες χρήσης μάσκας και τήρησης κοινωνικής απόστασης, από τον Συντονιστή ΕΑΕΕ Κων/νο Ντίνα
Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος: Οδηγίες για χρήση μάσκας σε ειδικές ομάδες παιδιών-Διαφοροποίηση από ΕΟΔΥ

Δείτε επίσης

Ανακοινώσεις: Γυμνάσια-Λύκεια ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου-Οχι τα Λύκεια στις “κόκκινες” περιοχές
Ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές της χώρας όπου δεν θα ανοίξουν τα Λύκεια
ΠΟΥ-σχολεία και κορονοϊός: Πότε να κλείνουν;-Είναι εστίες μόλυνσης;-Κίνδυνοι για τους εκπαιδευτικούς;

Πριν φύγετε

Εγκύκλιος Τριών Ιεραρχών: Εορταστικές εκδηλώσεις Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση