“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μερόπη Τζούφη-επιστροφή μαθητών ΑμεΑ στα σχολεία | Video

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μερόπη Τζούφη-επιστροφή μαθητών ΑμεΑ στα σχολεία: Τι είπε κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Υπο-επιτροπής για θέματα ΑμεΑ.

Μερόπη Τζούφη-επιστροφή μαθητών ΑμεΑ

Σε ελλείψεις σε επίπεδο κυβερνητικού σχεδιασμού για θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Υπο-επιτροπής για θέματα ΑμεΑ, παρουσία:

  • Tου Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη,
  • της υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και
  • του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη.
Προγραμματισμός για επιστροφή μαθητών

“Δεν υπάρχει προγραμματισμός για την επιστροφή στην τάξη των μαθητών της Γ’ Λυκείου των ειδικών σχολείων και των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝΕΕΓΥΛ), που δικαιούνται πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση”.

Σημείωσε, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που κοινοποίησε,  η Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή των εν λόγω μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Επεσήμανε ακόμα πως

“Πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία, ώστε τα σχολεία να υποδεχθούν με ασφάλεια τους μαθητές ΑμεΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο”,

ενώ τόνισε τη σημασία κατάλληλης επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης της υποδομής για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς το φθινόπωρο υπάρχει πιθανότητα έξαρσης της νόσου του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό

Aνέφερε ότι το Yπουργείο Παιδείας πρέπει να μεριμνήσει για την προμήθεια ειδικού και εξατομικευμένου τεχνολογικού και βοηθητικού εξοπλισμού και επεσήμανε πως το 2018, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη δαπάνη ύψους 1 εκατ. ευρώ για μαθητές ΑμεΑ.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως

“Πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων, επιφορτισμένη με το σχεδιασμό και την εφαρμογή εξατομικευμένων μέτρων ανά τύπο αναπηρίας ή/και ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης τόσο στα ειδικά, όσο και στα γενικά σχολεία”.

Αδεια ειδικού σκοπού για μονογονεϊκές οικογένειες

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως πρέπει να θεσπιστεί άδεια ειδικού σκοπού για μονογονεϊκές οικογένειες εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικούς με τέκνα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι

“Οι οικογένειες αυτές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά ακόμα και στο κομμάτι της περίθαλψης, καθώς τα μεγάλα και εξειδικευμένα νοσοκομεία σταμάτησαν την κανονική τους λειτουργία και μετατράπηκαν σε κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό”.

Καθυστερήσεις στην καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ταυτόχρονα, η κα Τζούφη έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προς τις οικογένειες με παιδιά, ενώ υπογράμμισε πως το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη διοχέτευση 300.000 ευρώ επιπλέον προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπεριλαμβάνοντας τη δωρεάν παροχή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε όσες οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των παιδιών στους καταυλισμούς των Ρομά

Τέλος, ζήτησε από τους υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των παιδιών στους καταυλισμούς των Ρομά, δεδομένων των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Δείτε το σχετικό video

 Δείτε επίσης

Ζαχαράκη-ειδικά σχολεία στη Βουλή: Αναμένουμε την απάντηση της επιτροπής
Επαναλειτουργία ΚΔΑΠ & ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ-Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών | Ενημέρωση Σ. Πέτσα
Τσιόδρας-ειδικά σχολεία: Θα επαναλειτουργήσουν αν αποφασισθεί κάτι τέτοιο για τα Δημοτικά
Παιδιά με αναπηρίες και κορονοϊός: Βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την περίοδο της πανδημίας

Πριν φύγετε

Aδεια ειδικού σκοπού σε μονογονείς & γονείς εκπαιδευτικούς: Ερώτηση στη Βουλή
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση