Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μήνυμα 28ης Οκτωβρίου Υπουργού Παιδείας με αντιδράσεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μήνυμα 28ης Οκτωβρίου Υπουργού Παιδείας με αντιδράσεις: Αρθρο του τ. Δντή Γραφείου του πρώην Υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, Τάκη Κατσαρού και Ανακοίνωση Συλλόγου ΠΕ “Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ”.

Μήνυμα 28ης Οκτωβρίου

Αντιδράσεις προκάλεσε το Μήνυμα προς την εκπαιδευτική κοινότητα για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως.

Ο Τάκης Κατσαρός, τ.  Διευθυντής του Γραφείου του πρώην Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του στο avgi.gr αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

“Το μήνυμα της κυρίας Κεραμέως, ως μνημείο ιστορικής άγνοιας, μικροπολιτικής εμπάθειας και ιδεολογικής τυφλότητας, είναι παντελώς άχρηστο και ανίκανο να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού και αντιφασιστικού φρονήματος της σπουδάζουσας νεολαίας και στην αναγκαία εθνική αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση”. 

Την ίδια ώρα με σκληρή Ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ” χαρακτηρίζει το μήνυμα της Υπουργού “Ανιστόρητο και προσβλητικό για την 28η Οκτωβρίου, που βγάζει τον ναζισμό και φασισμό λάδι!”.

_______________

Δείτε το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Γιορτάζουμε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μακράς και ένδοξης ιστορίας της χώρας μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς:

Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό.

Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας.

Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν.

Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα.

Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη, καθώς και να καλλιεργήσουμε μια πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας.

Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης αξιόπιστων ιστορικών πηγών, αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να αναπτύξει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο.

Αγαπητά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας,

Αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ιστορικής κληρονομιάς μας, μπορούμε να διδάξουμε και να διδαχτούμε από το παρελθόν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παρόν και το μέλλον.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

_______________

Δείτε το άρθρο του Τάκη Κατσαρού

Μνημείο ιστορικής άγνοιας το μήνυμα της υπουργού Παιδείας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Του Τάκη Κατσαρού*

Με  έκπληξη και λύπη που γρήγορα τις διαδέχθηκε η οργή,  διαβάσαμε το μήνυμα της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως προς την εκπαιδευτική κοινότητα για την επέτειο του μεγάλου αντιφασιστικού ΟΧΙ του λαού μας.

Ένα μήνυμα, που, καταφέρνει το αδύνατο:

Να μην  υπάρχει καμία αναφορά στη φύση του πολέμου που διεξήγαγαν οι ήρωες του έπους του `40, απέναντι στον φασισμό του Μουσολίνι και τον ναζισμό του Χίτλερ.

Κάτι, που συμβαίνει για πρώτη φορά σε επίσημη δήλωση οποιουδήποτε πολιτειακού και κυβερνητικού παράγοντα, ανεξαρτήτως κόμματος ή πολιτικής περιόδου για τη συγκεκριμένη επέτειο, αφού,  πάντοτε τονίζονταν ο αντιφασιστικός-δημοκρατικός χαρακτήρας του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Αντίθετα,  τη σημερινή  υπουργό Παιδείας,   πέρα από  μια γενική και αόριστη αναφορά στις  «δυνάμεις του μίσους και της βίας»,  αυτό που την απασχολεί είναι η αντιϊστορική και εμμονική σύνδεση του ελληνοϊταλικού πολέμου με το σήμερα και  την (διά πάσαν νόσον ,,,) έννοια του  «λαϊκισμού», λες και ήταν ο λαϊκισμός (μια έννοια άγνωστη ή πάντως περιθωριακή πριν 80 χρόνια) και όχι ο φασισμός του Μουσολίνι ο εχθρός εναντίον του οποίου μάχονταν τότε ο ελληνικός λαός.

Πάλι καλά που δεν ανέφερε και την «επιστροφή στην κανονικότητα» στους στόχους του πολέμου για να ολοκληρωθεί το θλιβερό και  γελοίον του πράγματος!

Το μήνυμα της κυρίας Κεραμέως, ως μνημείο ιστορικής άγνοιας, μικροπολιτικής εμπάθειας  και ιδεολογικής τυφλότητας,  είναι παντελώς  άχρηστο και ανίκανο να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του δημοκρατικού και αντιφασιστικού φρονήματος της σπουδάζουσας νεολαίας και στην αναγκαία εθνική αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση.

Κανονικά θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί, αλλά, δυστυχώς, έχει ήδη διανεμηθεί στα σχολεία και δε νομίζουμε ότι θα υπάρξει, έστω εκ των υστέρων,  τέτοια ευαισθησία από τη μεριά της. Όπως δεν υπήρξε στο ζήτημα της σημαίας που από σύμβολο ενότητας όλων των μαθητών την ευτέλισε σε έπαθλο επιδόσεων, διακρίσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα σε 11χρονα παιδιά.

Το μήνυμα της υπουργού Παιδείας, είναι μήνυμα προκλητικού και αυθάδους ιστορικού αναθεωρητισμού, κατάλληλο μόνο για τον κάλαθο των αχρήστων των σχολείων  και εκεί έχει ήδη καταλήξει.

Πόσο  μάλλον, που, η ίδια,  ως  υπουργός Παιδείας και με τόσους τίτλους αριστείας τοποθετεί χρονικά την 28η Οκτωβρίου 1940 «στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»,  όταν ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, γνωρίζουν ότι ο πόλεμος είχε αρχίσει 14 μήνες νωρίτερα, την 1η Σεπτεμβρίου 1939 με την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία.

Είναι προφανές,  ότι ο αναγκαίος αναπροσανατολισμός και η αναβάθμιση του μαθήματος της Ιστορίας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Παιδείας.

Το συγκεκριμένο κρούσμα δεν είναι μεμονωμένο.

Δείχνει την εξάπλωση ενός νεοσυντηρητικού κύματος στον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που επιχειρεί το ξαναγράψιμο της ιστορίας και,  που, σχεδόν,  σε όλες τις χώρες  μετακινεί την συντηρητική παράταξη προς αντιφιλελεύθερες θέσεις και προς τα μοτίβα της ακροδεξιάς ρητορικής,  αποκόπτοντάς την από ένα παρελθόν δημοκρατικό και αντιφασιστικό.

Το είδαμε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο με την ταύτιση φασισμού-κομμουνισμού, το βλέπουμε και στη χώρα μας.

Αρκεί, να ρίξουμε μια ματιά στο μήνυμα  της κυρίας Κεραμέως και να το συγκρίνουμε με  παλαιότερα μηνύματα υπουργών Παιδείας της ΝΔ για την εθνική επέτειο (π.χ. της κυρίας Γιαννάκου το 2006), για να αντιληφθούμε όχι μόνο τη διαφορά επιπέδου και ιστορικής γνώσης, αλλά, πρωτίστως,  το χάσμα  πολιτικού προσανατολισμού της σημερινής Δεξιάς του κ.  Μητσοτάκη, του κ. Σαμαρά,  του κ. Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη κλπ,  με τη ΝΔ του πρόσφατου παρελθόντος.

Aλλά, τιμώντας αυτή την ιερή επέτειο, ας αφήσουμε τα μικρά και τα ασήμαντα  κι ας κλείσουμε δίνοντας το λόγο στην κυρία Γιαννάκου που στο προαναφερθέν,  άξιο της ιστορικής περίστασης μήνυμά της,   μεταξύ άλλων έγραφε:

«…«Να μιλήσω για ήρωες; Να μιλήσω για ήρωες: ο Μιχάλης που έφυγε μ’ ανοιχτές πληγές απ’ το νοσοκομείο ίσως μιλούσε για ήρωες όταν, τη νύχτα εκείνη που έσερνε το ποδάρι του μες στη συσκοτισμένη πολιτεία, ούρλιαζε ψηλαφώντας τον πόνο μας. ‘Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε…’. Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά».

Με τα λόγια αυτά καταλήγει το ποίημα «Τελευταίος Σταθμός» του Γιώργου Σεφέρη, που γράφτηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1944 στο Σαλέρνο της Ιταλίας, ενδιάμεσο σταθμό, όπου είχε καταφύγει η εξόριστη στην Αίγυπτο ελληνική κυβέρνηση, πριν από την οριστική επιστροφή στην απελευθερωμένη πλέον από την ναζιστική κατοχή Ελλάδα.

Ο Σεφέρης μιλά για ήρωες. Στο πρόσωπο του Μιχάλη ενσαρκώνονται οι αγώνες χιλιάδων ανωνύμων ηρώων, που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση «υπέρ βωμών και εστιών» κατά την περίοδο 1940-44, ενσαρκώνοντας με την ηρωική στάση τους το ΟΧΙ.

Η Μάχη της Ελλάδας κατά των Ιταλικών δυνάμεων αρχικά και κατά των Γερμανικών, από τις 6 Απριλίου 1941, διήρκεσε συνολικά 216 ημέρες, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατάπληξη και έγινε αφορμή γενικευμένου θαυμασμού και εγκωμίων. Όταν οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις υπέκυπταν η μία μετά την άλλη στην ιταλογερμανική λαίλαπα, η Ελλάδα, με σύμπνοια και αυτοθυσία, κατάφερε επί 160 ημέρες, να αναχαιτίσει την πανίσχυρη επιτιθέμενη Φασιστική Ιταλία.

Η ατυχής για την Ιταλική φασιστική Αυτοκρατορία έκβαση της πεντάμηνης κατακτητικής προσπάθειας επισφραγίστηκε με την παταγώδη αποτυχία της μεγάλης Εαρινής Επίθεσης του Μαρτίου του 1941. Ο ίδιος ο Άγγλος Πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσώρτσιλ, σε τηλεγράφημά του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό αναφέρει:

«Η γενναιότητα και αποφασιστικότητα των Ελληνικών στρατευμάτων, που πήραν μέρος σ’ αυτές τις επιχειρήσεις κέρδισαν τον θαυμασμό όλων των ελευθέρων λαών του κόσμου»….».

*Ο Τάκης Κατσαρός είναι συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει διατελέσει διευθυντής του Γραφείου του πρώην Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη

_______________

Δείτε την Ανακοίνωση του Συλλόγου ΠΕ “Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ”

Ανιστόρητο και προσβλητικό μήνυμα της υπουργού Παιδείας για την 28η Οκτωβρίου: Βγάζει τον ναζισμό και φασισμό λάδι!

Το μήνυμα του εκάστοτε υπουργού Παιδείας πριν από κάθε εθνική επέτειο είναι κάτι συνηθισμένο. Αυτό έκανε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο μήνυμα της ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Εκτός των προφανών που περιλαμβάνει ένα τέτοιο μήνυμα, εντύπωση όμως προκαλεί η αποτίμηση της υπουργού για το ιστορικό γεγονός, τη στιγμή μάλιστα που μιλά για «αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας». Πουθενά στο μήνυμα της δεν υπάρχει νίκη κατά του φασισμού ή νίκη κατά του ναζισμού.

Εξαφάνισε τον γερμανικό ναζισμό και ιταλικό φασισμό!  Εξαφάνισε τη νικηφόρα αντιφασιστική  πάλη των λαών! Όλα έγιναν από μίσος και βία γενικώς!

Αυτό λέγεται πολιτική  χυδαιότητα που προσβάλει τον αγώνα του λαού μας,  τους χιλιάδες εκτελεσμένους, τους 65.000.000 νεκρούς του β’ παγκοσμίου πολέμου, τα 11.000.000 δολοφονημένους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αντιθέτως όταν περνά στα διδάγματα της επετείου αναφέρεται στον… λαϊκισμό, ο οποίος βρίσκεται σε άνοδο.

Καθώς όλοι γνωρίζουν ότι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο αυτό που ανέρχεται είναι ακροδεξιά σχήματα, που μάλιστα έχουν έλθει στην εξουσία. Η υπουργός αποφεύγει να αναφερθεί στα πράγματα με το όνομά τους. Ένα από τα εργαλεία του φασισμού μπορεί να είναι και ο λαϊκισμός, αλλά δεν περιγράφει το ιδεολογικό τους στίγμα.

Για να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι η υπουργός θεωρεί ότι τον Οκτώβριο του 1940 είχαμε τις «παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» όταν αυτός ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά με την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία!

  ____________________

Δείτε

Προκαταρκτική έρευνα για τη μαθήτρια του Αγίου Νικολάου Κρήτης
Διάλογος για την Παιδεία: Τρίτη 29/10 συνάντηση Φίλη-Κεραμέως
Τελικές διατάξεις Υπουργείου Παιδείας όπως ψηφίσθηκαν στη Βουλή: Διορθώσεις-προσθήκες
Η Μερόπη Τζούφη στο Κανάλι της Βουλής για τις αλλαγές στην Παιδεία | Video

Δείτε επίσης

Διορισμοί και Μεταθέσεις: Κομβικό σημείο η πραγματοποίηση διορισμών το 2019
Σχέδιο κατανομής 4500 θέσεων στην Ειδική Αγωγή: Με επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΙΘ
Προσλήψεις αναπληρωτών τριετίας στην Ειδική Αγωγή: Επίσημα στοιχεία Υπουργείου Παιδείας
Αριθμοί μονίμων σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ: Εκπαιδευτικοί Α/θμιας-Β/θμιας-ΕΕΠ-ΕΒΠ
Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή: Σχέδιο της 05/04/2019 με τη κατανομή των 4.500 θέσεων

  ____________________

Πριν φύγετε

Ολες οι έως σήμερα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών – ΕΕΠ – ΕΒΠ για το 2019-20
Ψυχολόγοι στα ΕΠΑΛ: H KYA για τις προσλήψεις σε ΦΕΚ
Οδηγός εκπαιδευτικού: Αδειες, Ωράρια, Καθηκοντολόγια, Λειτουργία σχολείων, Ιδιωτικό Εργο κ.α.
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση