Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μιχαηλίδου για δίωξη εκπαιδευτικού: “Ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μιχαηλίδου για δίωξη εκπαιδευτικού: “Ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο”-Η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή.

Μιχαηλίδου για δίωξη εκπαιδευτικού

Τη θέση του ΥΠΑΙΘΑ αναφορικά με την Ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) κου Εμμανουήλ Συντυχάκη με θέμα: “Να σταματήσει η συνδικαλιστική δίωξη της εκπαιδευτικού της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου”, κατέθεσε η Υφυπουργός κα Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης.

Ο κος Συντυχάκης ρώτησε την κα Υφυπουργό αναφορικά με το ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση, “για να σταματήσει κάθε πειθαρχική δίωξη εις βάρος της εκπαιδευτικού που νόμιμα –νόμιμα!- υπερασπίστηκε τις ειλημμένες αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου στο οποίο υπηρετεί”.

Η κα Μιχαηλίδου, αφού τόνισε χαρακτηριστικά “Αλίμονο αν η πολιτική ηγεσία οποιουδήποτε Υπουργείου –δη του Υπουργείου Παιδείας- εμπλεκόταν για να σταματήσει μια πειθαρχική δίωξη, η οποία συντελείται σύμφωνα με πολύ συγκεκριμένους κανόνες του Υπαλληλικού Κώδικα”, κατέθεσε την πρόβλεψη του νόμου για την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) λέγοντας:

“Τι προβλέπεται, λοιπόν. Όταν για έναν υπάλληλο υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ή σαφείς ενδείξεις για τη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, τότε ο πειθαρχικός προϊστάμενος διατάσσει αυτό που λέμε εμείς ΕΔΕ, την ένορκη διοικητική εξέταση –το άρθρο 121 του Υπαλληλικού Κώδικα. Σκοπός της ένορκης διοικητικής εξέτασης είναι η συλλογή στοιχείων που αποδεικνύουν ή όχι ότι οι υπόνοιες έχουν βάση ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν τεκμηριωμένες υποψίες και έχει τελεσθεί πειθαρχικό παράπτωμα. Αν τέτοια στοιχεία δεν προκύψουν, τότε η υπόθεση κλείνει. Αν όμως διαπιστωθεί ότι υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα, τότε ο πειθαρχικός προϊστάμενος προχωράει στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης και ο υπάλληλος που διώκεται καλείται σε απολογία. Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι ότι από τη στιγμή που ο υπάλληλος καλείται σε απολογία, η υπόθεση οφείλει να περατωθεί με την έκδοση απόφασης, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα η δίωξη να ανακληθεί –συγκεκριμένα το άρθρο 134 του Υπαλληλικού Κώδικα”.

Κατέληξε δε πιο συγκεκριμένα λέγοντας:

“Σε ό,τι αφορά τώρα τη συγκεκριμένη πειθαρχική δίωξη για την οποία μας ρωτάτε, η ΕΔΕ που διενεργήθηκε για τις πράξεις της εκπαιδευτικού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή υπέπεσε στο παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων. Συνεπώς, η δίωξη δεν έχει καμία σχέση με το συνδικαλιστικό της δικαίωμα, αλλά με αυτό που βρήκε το αποτέλεσμα της ΕΔΕ”.

Τοποθετούμενος ο Βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι:

“Στόχος λοιπόν είναι μέσω της ενοχοποίησης της συνδικαλίστριας να επιβληθεί νόμος και τάξη για όποιον δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις –αυτό μας είπατε και στην πρωτολογία σας-, να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, να μην αμφισβητείται η πολιτική της παιδείας των πολλών ταχυτήτων και της αμάθειας στο σχολείο της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και της ταξικής διαφοροποίησης που διαμόρφωσαν όλες οι αντιδραστικές νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων. Και δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη δίωξη. Εκκρεμούν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις διώξεων εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό και σήμερα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις σε πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ακριβώς για να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις εκπαιδευτικών”.

Απαντώντας η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων λέγοντας:

“Ο Σύλλογος Διδασκόντων, κύριε Βουλευτά, δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο. Δεν ξέρω πώς το έχετε δει, αλλά ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο για να συμμορφώνεται ή να εναρμονίζεται με αποφάσεις κλαδικών σωματείων. Είναι διοικητικό όργανο με πρόεδρο τον εκάστοτε διευθυντή της σχολικής μονάδας και υπό αυτή την έννοια, οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων οφείλουν να είναι σύννομες, δηλαδή να εναρμονίζονται με αυτή την ελληνική νομοθεσία, όχι με το αν το σωματείο είναι χαρούμενο ή όχι με το πώς εκλαμβάνει το άλλο σωματείο την ελληνική νομοθεσία. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν νομιμοποιείται να μην εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει αυτό το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο οποίο εσείς θέλετε και είστε μέλος, ή να εμποδίζει την εφαρμογή τους. Δεν νομιμοποιείται κανένας Σύλλογος να αποφασίζει, για παράδειγμα, αν θέλει ή δεν θέλει ένα παιδί στο σχολείο, άμα θα δεχτεί ή δεν θα δεχτεί ένα προσφυγόπουλο.

Αν ξεκινήσουμε με τη διαδικασία αυτή, αν ξεκινήσουμε, κύριε Βουλευτά, με το σκεπτικό αυτό, του αν σε όποιο συνδικαλιστικό όργανο αρέσει ή δεν αρέσει κάτι, ο Σύλλογος Διδασκόντων πρέπει να μην ακολουθήσει την ελληνική νομοθεσία, αλλά να ακολουθήσει το τι πιστεύει το όποιο συνδικαλιστικό όργανο, τότε, κύριε Βουλευτά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η ιστορία που εσείς μάλλον γνωρίζετε καλύτερα από εμένα έχει οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες οδούς με τον τρόπο αυτό. Γι’ αυτό υπάρχει η Δημοκρατία, γι’ αυτό υπάρχει το κράτος δικαίου, έτσι ώστε να ακολουθούνται οι νόμοι, όχι το αν σε ένα σωματείο αρέσει ο νόμος αυτός, γιατί μετά θα βρεθούμε σε οδούς –ξαναλέω- πάρα πολύ επικίνδυνες”.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Οι νέοι μισθοί στο δημόσιο με Πίνακες και παραδείγματα-Μισθολογικά κλιμάκια | Εγκύκλιος ΥΠ.ΟΙΚ 

Αποτελέσματα αξιολόγησης σχολικής μονάδας στην πρώτη εφαρμογή 2021-22 | Εκθεση ΙΕΠ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση