Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μισθολογικά 2024: Μέρος Α – Πόσα παίρνουμε μικτά τώρα;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μισθολογικά 2024: Μέρος Α – Πόσα παίρνουμε μικτά τώρα; Του Πάνου Ντούλα, Καθηγητή Αγγλικής – Κοινωνικών Επιστημών στο ΕΠΑΛ Διονύσου.

Μισθολογικά 2024: Μέρος Α

“Ο μικτός μηνιαίος μισθός των εκπαιδευτικών, μετά τις μεγάλες περικοπές των Μνημονίων, έχει δεχθεί πλήγματα και κινείται ο μεν βασικός μεταξύ 1.162 και 2.224 ευρώ τον μήνα, τα δε επιδόματα έχουν περιοριστεί (με εξαίρεση τα επιδόματα για θέσεις ευθύνης). Επίσης, έχουν κοπεί άλλες σημαντικές απολαβές όπως τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Η αυτόματη μισθολογική εξέλιξη αποκλειστικά βάσει προϋπηρεσίας έχει αλλοιωθεί, με τις εξαιρέσεις να προκύπτουν λόγω «μη αναγνώρισης» μισθολογικά προϋπηρεσίας για το 2016 και 2017, λόγω σπουδών και δυνητικά λόγω αξιολόγησης”, επισημαίνει συμπερασματικά ο Πάνος Ντούλας, Καθηγητής Αγγλικής – Κοινωνικών Επιστημών στο ΕΠΑΛ Διονύσου.

Ανάλυση μισθολογικών ζητημάτων

Ο εκπαιδευτικός αναφέρει, στο πρώτο από μια σειρά άρθρων που θα ακολουθήσουν, ότι το μισθολογικό ζήτημα, παρότι ενίοτε επισκιάζεται από άλλα, παραμένει ένα πολύ σοβαρό θέμα για τον κλάδο των εκπαιδευτικών και επ αυτού, θα προσπαθήσει να θίξει αρκετά από τα ζητήματα που άπτονται του μισθολογίου και να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

Ποιος είναι ο μικτός μισθός των εκπαιδευτικών τώρα;

Ποιες και πόσες είναι οι κρατήσεις κι οι φόροι τώρα;

Πόσα παίρνουν οι εκπαιδευτικοί καθαρά, δηλαδή «στο χέρι»; Τι διαφορές έχουν οι απολαβές των εκπαιδευτικών ανάλογα με το εργασιακό τους καθεστώς, την προϋπηρεσία τους, την κατοχή θέσης ευθύνης, τις σπουδές τους, τον τόπο κατοικίας, την οικογενειακή τους κατάσταση κι άλλα κριτήρια;

Πόσα έχουν χάσει (ή κερδίσει) οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τελευταία πενταετία, δηλ στη διακυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη λόγω πληθωρισμού και άλλων μεταβολών;

Πόσα έχουν χάσει (ή κερδίσει) μηνιαία και ετήσια οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τελευταία 15ετία, δηλ μετά την κρίση και τα Μνημόνια;

Πόσα παίρνουν οι Έλληνες κι Ελληνίδες εκπαιδευτικοί σε σχέση με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές τους στην Ευρώπη;

Τι ζητάμε (οι εκπαιδευτικοί) ως «δίκαιη αμοιβή»;

Και άλλα πιθανώς που μπορεί να προκύψουν…

Για την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων, θα γίνει έρευνα αρχείου και θα χρησιμοποιηθούν πίνακες και διαγράμματα του Excel.

Στο επόμενο άρθρο οι Κρατήσεις

Στο επόμενο άρθρο, θα μελετηθούν οι Κρατήσεις που γίνονται στον μισθό και που καθορίζουν τελικά τον «καθαρό μισθό», δηλ. πόσα παίρνουμε εν τέλει στο χέρι.

Δείτε το άρθρο του εκπαιδευτικού: Μισθολογικά 2024-Μέρος Α-Πόσα παίρνουμε μικτά τώρα;

Δείτε επίσης

Υπολογισμός μισθοδοσίας 2024 εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, μόνιμων και αναπληρωτών 

Μισθοί αναπληρωτών από 01.01.2024: Πίνακες με καθαρά ποσά ανά μισθολογικό κλιμάκιο-Πλήρους και μειωμένου ωραρίου 

Νέοι μισθοί εκπαιδευτικών από 1η Ιανουαρίου 2024: Πίνακας με καθαρά ποσά

Οι νέοι μισθοί στο δημόσιο με Πίνακες και παραδείγματα-Μισθολογικά κλιμάκια | Εγκύκλιος ΥΠ.ΟΙΚ 

Τα νέα επιδόματα θέσεων ευθύνης Στελεχών Εκπ/σης και οι βασικοί μισθοί Συμβούλων ΙΕΠ | Εγγραφο 

Οικογενειακή παροχή εκπαιδευτικών: Πως διαμορφώνεται από 1ης.01.2024 σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών

Νόμος 5045/2023: Αυξήσεις στο δημόσιο και άλλα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά θέματα 

Δείτε επίσης

Οδηγός εκπαιδευτικού 2023-24: Ολα όσα αφορούν στους μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές 

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24: Ιστορική διαδρομή-προσλήψεις-διορισμοί-καθηκοντολόγια-νομοθεσία 

Πριν φύγετε

Αργίες το 2024: Τριήμερα-σχολικές διακοπές-Σχολικό και Διδακτικό Ετος-Σχολικό Ημερολόγιο 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση