Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μητσοτάκης-άρθρο 16 Συντάγματος: Να καταργηθεί το μονοπώλιο του κράτους στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μητσοτάκης-άρθρο 16 Συντάγματος: “Να καταργηθεί επιτέλους αυτό το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει”.

Μητσοτάκης-άρθρο 16 Συντάγματος

Στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στην κατάργηση του άρθρου 16, το οποίο δεν επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ στην εκπομπή “Καλημέρα” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, σχετικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έφερε ως παράδειγμα το άρθρο 16, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει “να καταργηθεί επιτέλους αυτό το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει”.

Ακολουθεί όλη η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Γιώργος Αυτιάς: Τα κρατάω αυτά. Πριν περάσουμε στην καθημερινότητα, έχουμε τα εθνικά και έχουμε και κάτι άλλο. Θα κάνετε κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, έτσι δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν, κ. Αυτιά, αλλά από το 2025 και μετά.

Γιώργος Αυτιάς: Με συναίνεση, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιβάλλεται.

Γιώργος Αυτιάς: Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιβάλλεται η συναίνεση και επειδή θα έχουμε χρόνο μέχρι που να ανοίξει η διαδικασία, διότι πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια για να εκκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης, και θυμίζω…

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα, σωστό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμίζω στους τηλεθεατές σας ότι χρειάζονται δύο Βουλές. Η πρώτη Βουλή είναι αυτή που προτείνει και η δεύτερη είναι αυτή που καταλήγει στην ακριβή διατύπωση των άρθρων του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν. Προφανώς και θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις, διότι απαιτούνται 180 βουλευτές σε τουλάχιστον μία από τις δύο Βουλές. Άρα το ίδιο το Σύνταγμα μέσα στη σοφία του επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις τις οποίες και προφανώς θα φροντίσω να αναζητήσω.

Γιώργος Αυτιάς: Θα απευθυνθείτε στα κόμματα ασφαλώς, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εννοείται θα απευθυνθούμε στα κόμματα, σε όλα τα κόμματα, και εκεί βέβαια όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους, έτσι δεν είναι; Παραδείγματος χάρη, το Άρθρο 16, να καταργηθεί επιτέλους αυτό το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει. Εκεί θα φανεί τελικά ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός ή ποιος συντάσσεται με απόψεις οι οποίες έρχονται ουσιαστικά από περασμένους αιώνες.

Δείτε επίσης

Εκλογές 25ης Ιουνίου 2023: Τί ισχύει και τί αλλάζει σε σχέση με εκείνες της 21ης Μαΐου 

Διορισμοί και οριστικοί πίνακες ΑΣΕΠ 3ΕΑ και 2ΕΑ/2022: Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας σε γενική και ΕΑΕ 

Τι είναι οι ΕΔΕΑ-Ειδικές Διαγνωστικές Επιτροπές Αξιολόγησης: Αίτηση γονέων για επαναξιολόγηση μαθητών

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση