Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μητσοτάκης-Πρόγραμμα παιδείας: Αύξηση μισθών εκπ/κών-4000 με 5000 διορισμοί το χρόνο και άλλες 11 εξαγγελίες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μητσοτάκης-Πρόγραμμα παιδείας: Αύξηση μισθών εκπ/κών-4000 με 5000 νέοι διορισμοί κάθε χρόνο και άλλες 11 εξαγγελίες – Το Πρόγραμμα της Ν.Δ. 

Μητσοτάκης-Πρόγραμμα παιδείας

Στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” παρουσίασε το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στα πλαίσια των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τον τομέα της Παιδείας ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υλοποίηση της δέσμης των θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία, επισημαίνοντας πως εκτός από τους πραγματοποιηθέντες 25.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, 4.000 με 5.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνονται κάθε χρόνο.

Επιπροσθέτως παρουσίασε φωτογραφίες

Από “τις τάξεις του μέλλοντος” με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες σχολείων και από το campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Aύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών

Αναφορές υπήρξαν και για μελλοντική αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών (για αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 01.01.2024 μίλησε ο Πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της παρουσίασης του Προγράμματος), για αύξηση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, για το πολλαπλό βιβλίο, για ολοκλήρωση φοιτητικών εστιών και εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή.

Αναλυτικά για την Παιδεία το Πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνει:

 1. Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17:30 και επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.
 2. Επέκταση πρότυπων και πειραματικών σχολείων: 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
 3. Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών, με έμφαση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.
 4. Ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών.
 5. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.
 6. Ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας και Αναβάθμιση Επαγγελματικών Λυκείων.
 7. Επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών και αναβάθμιση των υποδομών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας.
 8. Επέκταση του θεσμού των Πειραματικών ΕΠΑΣ και ενιαίος τρόπος λειτουργίας των ΕΠΑΛ, όπως τα Πρότυπα ΕΠΑΛ.
 9. Ειδικό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό.
 10. Εθνική στρατηγική κατά της βίας κατά των ανηλίκων.
 11. Voucher για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων σε β-βάθμια και γ-βάθμια εκπαίδευση.
 12. Διαβάθμιση, αναβάθμιση και ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Δημιουργία νέας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου. Αναβάθμιση υποδομών κρατικών σχολών.

Τέλος οι 4 κεντρικές προτεραιότητες της Διακυβέρνησης 2023-2027 είναι:

Πρώτον, καλύτερες αμοιβές για όλους! Με ένα νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο και με αυξήσεις στηριγμένες στην εθνική ανάπτυξη, ώστε, σταδιακά, να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει ακόμη από τον μέσο όρο των μισθών στην Ευρώπη.

Δεύτερον, ένα αποτελεσματικό Κράτος! Μετατρέποντας σε άλματα τα μέχρι τώρα ψηφιακά μας βήματα. Οπλίζοντας τη Διοίκηση με άξια στελέχη. Και με διαδικασίες που θα αξιολογούν, αλλά και θα επιβραβεύουν τις επιδόσεις τους.

Τρίτον, αξιοπρεπή δημόσια Υγεία και περισσότερα δικαιώματα στη Νέα Γενιά! Με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους, σύγχρονα νοσοκομεία και Τμήματα Επειγόντων. Και, παράλληλα με προγράμματα προσιτής Στέγης στους νέους.

Tέταρτον, μία πατρίδα ασφαλή, με το βλέμμα στο μέλλον. Ώστε, ενώ τα εθνικά σύνορα θα στέκουν απόρθητα, η Ελλάδα να δυναμώνει τη φωνή της έξω από αυτά. Σε μία καθημερινότητα που θα γίνεται όλο και πιο εύκολη και πιο «πράσινη».

Δείτε επίσης

Διορισμοί 2023: Τι αναμένουμε μετά το ΦΕΚ της κατανομής των 3772 θέσεων εκπαιδευτικών και ΕΕΠ 

Πανελλαδικές εξετάσεις 2023 Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ): Η Εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ με όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση