Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μητσοτάκης-προσλήψεις στο δημόσιο: Θα ολοκληρώνονται μέσα σε ένα έτος-Αλλαγές στις διαδικασίες ΑΣΕΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μητσοτάκης-προσλήψεις στο δημόσιο: Θα ολοκληρώνονται μέσα σε ένα έτος – Αλλαγές στις διαδικασίες ΑΣΕΠ – Ερχεται πολυνομοσχέδιο σύντομα.

Μητσοτάκης-προσλήψεις στο δημόσιο

Στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να ολοκληρώνονται μέσα σε ένα έτος, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανασκόπηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας ως παράδειγμα το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet από όπου θα μπορούν να αντλούνται δεδομένα από υπηρεσίες, με αυτόματη επικαιροποίηση των πιστοποιημένων προσόντων των υποψηφίων, μειώνοντας τελικά τον χρόνο αξιολόγησης των αιτήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, με τη δέσμη παρεμβάσεων που προωθεί τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή θυρίδα για κάθε υποψήφιο και τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα και άπαξ από όλα τα ψηφιακά μητρώα του Δημοσίου (gov.gr, e-efka, ptyxia.gov.gr), ώστε ο εκάστοτε υπάλληλος του ΑΣΕΠ να είναι βέβαιος τόσο ότι υπάρχουν όσο και ότι είναι αυθεντικά τα δικαιολογητικά του κάθε υποψηφίου.

Γρήγοροι διορισμοί

Η ηλεκτρονική συλλογή των πιστοποιητικών θα συμπαρασύρει μοιραία και όλα τα επόμενα στάδια των διαγωνισμών, καθώς ο έλεγχος των προσόντων θα γίνεται ψηφιακά, δηλαδή αυτόματα, μειώνοντας και τον χρόνο ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, συζητείται η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.

Ποινή σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού

Εξετάζεται ακόμη και θεσμοθέτηση ποινής σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού, που μπορεί να θέτει τον εκάστοτε υποψήφιο εκτός ms συμμετοχής στη διαδικασία του ΑΣΕΠ για συγκεκριμένο αριθμό χρόνων.

Εντοπιότητα

Στο φάσμα των αλλαγών για τous διορισμούς, το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να επανεξετάζει και το κριτήριο της εντοπιότητας, καθώς επιθυμητό είναι να υποστηριχθεί η μόνιμη διαμονή κατοίκων μεσαίων Δήμων και άλλων περιοχών της επικράτειας, πέραν των παραμεθόριων και ακριτικών περιοχών. Στα σενάρια που βρίσκονται προς επεξεργασία είναι ένα μοντέλο οριζόντιας εντοπιότητας για όλους με διαφορετικές ποσοστώσεις βάσει κατηγοριοποίησης Δήμων και με κλιμάκωση της εγγύτητας. Από το μοντέλο θα εξαιρούνται περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς, ενώ η μοριοδότηση θα συνδέεται με τον χρόνο παραμονής στην εκάστοτε περιοχή, π.χ 20 μόρια για 10 χρόνια παραμονής.

Πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις διατάξεις θα κατατεθεί πpoς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην ανάρτησή του:

“Συνεχίζω με το ΑΣΕΠ που πρέπει να συγχρονιστεί με την ψηφιοποίηση του υπόλοιπου κράτους ώστε να υλοποιεί ταχύτερα την συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της αξιοκρατικής στελέχωσης του δημοσίου. Προχωράμε λοιπόν σε ψηφιοποίηση των διαδικασιών για πιο γρήγορο έλεγχο των αιτήσεων, έτσι ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα και οι προσλήψεις. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: θα μπορούν να αντλούνται δεδομένα πια από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet, και έτσι θα επικαιροποιούνται αυτομάτως τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων, μειώνοντας τελικά τον χρόνο αξιολόγησης των αιτήσεων. Λιγότερη γραφειοκρατία σημαίνει και ενίσχυση του κύρους του ίδιου του ΑΣΕΠ. Στόχος μας εντός της τρέχουσας θητείας είναι οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού να ολοκληρώνονται μέσα στο έτος, και όχι όπως γίνεται τώρα, που παίρνει δύο ή και περισσότερα χρόνια. Το αυτονόητο δηλαδή!”

Δείτε επίσης

Διορισμοί επιτυχόντων εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2004-2008 με ad hoc έλεγχο των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων 

Διαγωνισμός Pisa: Εξοπλισμός 242 σχολικών μονάδων-Προμήθεια 4.500 laptop και 2.500 ακουστικών 

Εκσυγχρονισμός πληροφοριακών συστημάτων για τον Ψηφιακό Μετασχ/σμό της Εκπ/σης-Πρόσκληση για προτάσεις

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση