Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μορφωτικά δικαιώματα κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού-Αναφορά στη Βουλή επιστολή της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μορφωτικά δικαιώματα κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού-Αναφορά στη Βουλή επιστολή της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Β΄ Πειραιά κο Γιάννη Ραγκούση.

Με κατάθεση ως αναφορά στη Βουλή επιστολή της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά κος Γιάννης Ραγκούσης, καλεί  την  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως να δώσει απαντήσεις στη Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά, αναφορικά με τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τη χρηματοδότηση και την καταστρατήγηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ειδικότερα,

όπως αναφέρει η Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά, ακόμα δεν έχει προσληφθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό τόσο στο 2ο ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) Κορυδαλλού όσο και στο 2ο ΔΙΕΚ Κορυδαλλού, ότι δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση για αναλώσιμα υλικά εδώ και τρία χρόνια κι ότι παρά την πρόβλεψη του Ν. 4521/2018 για την ίδρυση εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και Τμήματα Εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στα καταστήματα κράτησης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν έχει ιδρύσει τίποτα στον Κορυδαλλό, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα πρόσβασης των κρατουμένων στην εκπαίδευση και συνακόλουθα στην επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό μετά την αποφυλάκισή τους.

Δείτε την Αναφορά

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: “Ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αντιμετωπίζει τους μαθητές των φυλακών Κορυδαλλού το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης,  έχοντας υπόψη το υπ. αρ. 4/27-1-2022   έγγραφο της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά, το καταθέτει ως αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στο έγγραφό της η Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά, αναφέρει, μεταξύ άλλων:
  • Πέντε μήνες μετά την έναρξη των σχολείων της γενικής εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικές δομές των φυλακών Κορυδαλλού αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία τους.
  • Ακόμη και σήμερα δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά, με συνέπεια το σχολικό έτος να συρρικνώνεται στους 5-6 μήνες. Αντίστοιχη καθυστέρηση σημειώθηκε και στο 2ο ΔΙΕΚ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ.
  • Tο θέμα της υποχρηματοδότησης δυσχεραίνει περαιτέρω την ομαλή λειτουργία του σχολείου, αφού δεν υπάρχουν βασικά υλικά όπως χαρτί, μελάνια κτλ. Τα ΣΔΕ των σωφρονιστικών καταστημάτων Κορυδαλλού έχουν να λάβουν χρηματοδότηση 3 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Ο νόμος 4521/18 όριζε την ίδρυση σχολικών μονάδων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.
  • Μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, των σχολείων, των εκπαιδευτικών συνδικάτων και των ίδιων των κρατουμένων, δεν έχει ιδρυθεί καμία σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ούτε στις γυναικείες ούτε στις ανδρικές φυλακές.
  • Η απρόσκοπτη εκπαίδευση είναι εξαιρετικής σημασίας ιδιαίτερα για την ευάλωτη ομάδα των κρατουμένων των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

 Δείτε επίσης
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση