Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μοριοδότηση-Κυρώσεις διορισμών: Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μοριοδότηση-Κυρώσεις διορισμών: Ερώτηση στη Βουλή από τη Βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών – ΜέΡΑ 25 κα Σοφία Σακοράφα, με θέμα τα προβλήματα μοριοδότησης του ν. 4589/2019 και την επανεξέταση της ρύθμισης του άρθρ. 58 του ν. 4653/2020 με τις κυρώσεις μη ανάληψης υπηρεσίας.

Μοριοδότηση-Κυρώσεις διορισμών

Η Βουλευτής θέτει 3 Ερωτήσεις στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα  Νίκη Κεραμέως:
  • Υπάρχει η πρόθεση επανεξέτασης και αποκατάστασης της αδικίας για τον 3ετή αποκλεισμό των αναπληρωτών από τους πίνακες διορισμών σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας;
  • Υπάρχει η πρόθεση αύξησης μοριοδότησης της προϋπηρεσίας;
  • Υπάρχει η πρόθεση ως προς τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών, με κριτήριο την συνάφεια;

Δείτε την Ερώτηση αναλυτικά

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

Βουλευτής Β3′ Νότιος Τομέας Αθηνών – ΜέΡΑ 25

αρ. πρωτ. 4546/27-02-20 Αθήνα 27/02/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως.

Θέμα : Προβλήματα Μοριοδότησηςτου V. 4589/2019 και Επανεξέταση της ρύθμισης του άρθρ. 58 του ν. 4653/2020.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών εκπαιδευτικών, βάσει των διατάξεων του ν. 4589/2019 (γνωστό και ως “προσοντολόγιο Γαβρόγλου”), προκύπτουν, μέχρι και σήμερα, περίπου 500 κενά, τα οποία αποδεικνύουν την ουσιαστική αποτυχία του νόμου.

Είναι γνωστό ότι κύρια αιτία της μη κάλυψης των δεδομένων αναγκών στην εκπαίδευση αποτελεί η νομοθετική απαξίωση του κριτηρίου της εκπαιδευτικής εμπειρίας και προϋπηρεσίας.

Αναφέρεται ειδικά ότι η συμμετοχή σε μεταπτυχιακό διάρκειας ενός έτους, ανεξάρτητα από τη συνάφεια με το αντικείμενο της εκπαίδευσης, μοριοδοτείται με 20 μόρια, ενώ – αντίστοιχα – η προϋπηρεσία ενός έτους μοριοδοτείται στην καλύτερη περίπτωση μόνο με 9.

Η ελλειμματική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας δημιουργεί άνιση και άδικη μεταχείριση σε βάρος των αναπληρωτών, ενώ πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι πολλοί αναπληρωτές κάλυψαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε δυσμενέστατες συνθήκες, σε δυσπρόσιτες περιοχές και στην παραμεθόριο.

Δυστυχώς, η στάση της Πολιτείας απέναντι στους αναπληρωτές επιδεινώθηκε ανεπίτρεπτα με τον ευθύ νομοθετικό εκβιασμό του άρθρου 58 του ν. 4653/2020, που προβλέπει αδικαιολόγητη “ποινή” 3ετούς αποκλεισμού από τους πίνακες προσλήψεων, σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας.

Επειδή

Επειδή κατά κανόνα, αντίθετα με την εδώ εξεταζόμενη περίπτωση, στις διαδικασίες διορισμών η εμπειρία και προϋπηρεσία εκτιμάται ως κριτήριο (σωστά) με αυξημένη μοριοδότηση, όπως π.χ. στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Επειδή με τις παραπάνω ρυθμίσεις υποβαθμίζεται το κίνητρο των ενδιαφερομένων για την προσφορά υπηρεσιών και διδακτικού έργου και απαξιώνεται η πολύτιμη προσφορά των αναπληρωτών, που υλοποιείται κάτω από – συχνά – αντίξοες συνθήκες, σε όλη την έκταση της Επικράτειας.

Επειδή οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι εργαζόμενοι με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με τους μόνιμους και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως λειτουργοί δεύτερης (β’) κατηγορίας.

Επειδή είναι γνωστό ότι οι αναπληρωτές καλύπτουν, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης, ως επιστημονικό προσωπικό, και δεν είναι επιτρεπτό να αντιμετωπίζονται υποτιμητικά από την ίδια την Πολιτεία στην ανάγκη τους για εργασία.

Επειδή η εμμονή στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις προδιαγράφει τη διαρκή υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, λόγω της αναπόφευκτης ανά έτος αύξησης των κενών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Υπάρχει η πρόθεση επανεξέτασης και αποκατάστασης της αδικίας που νομοθετήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 58 ν. 4653/2020, για τον 3ετή αποκλεισμό των αναπληρωτών από τους πίνακες διορισμών σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας;

Υπάρχει η πρόθεση αποκατάστασης εύλογων ρυθμίσεων, με αύξηση της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας, έτσι ώστε να εξαλειφθούν και τα κενά;

Υπάρχει η πρόθεση αποκατάστασης εύλογων ρυθμίσεων ως προς τη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών, με κριτήριο την συνάφεια;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία Σακοράφα

 Δείτε σχετικά

Δυσκολίες διορισμών ΑμεΑ: Ερώτηση στη Βουλή
Ζαχαράκη για ΑμεΑ: Τα 3 χρόνια αποκλεισμό για μη αποδοχή θέσης αναπληρωτή τα συζητάμε
Ζαχαράκη-Απαντήσεις στη Βουλή: Τον Μάρτιο τελειώνει η 3ΕΑ-Τι είπε για τους αναπληρωτές

Δείτε επίσης

ΦΕΚ διορισμού ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ενημέρωση για την ημερομηνία δημοσίευσης
Μισθοδοσία νεοδιόριστων: Τα έγγραφα που απαιτούνται
Δικαιολογητικά διορισμών | Κατάλογος
Διαδικασία διορισμών ΕΕΠ και ΕΒΠ – Θέματα αναπληρωτών και μονίμων | Αναλυτική Ενημέρωση

Πριν φύγετε

Τα τελευταία νέα για τους μόνιμους διορισμούς
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση