Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Να ιδρυθούν τα Τμήματα Ενταξης από το Υπουργείο Παιδείας για να μην αναγκαστούν μαθητές να αλλάξουν σχολείο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Να ιδρυθούν τα Τμήματα Ενταξης από το Υπουργείο Παιδείας για να μην αναγκαστούν μαθητές να αλλάξουν σχολείο, επειδή σε αυτό που φοιτούν δεν υπάρχει Τμήμα Ένταξης – Επιστολή εκπαιδευτικών.

Να ιδρυθούν τα Τμήματα Ενταξης

Επιστολή απέστειλαν εκπαιδευτικοί οι οποίοι ζητούν την ίδρυση – άμεσα – Τμημάτων Ένταξης, ώστε πολλοί μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να μην αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο, επειδή σε αυτό που φοιτούν δεν υπάρχει Τμήμα Ένταξης.

Υπενθυμίζουμε πως

Α. Για την πορεία ίδρυσης των Τμημάτων Ενταξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχε  ενημερώσει στις 18.02.2023 ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) κος Ιωάννης Μπουσδούνης κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και τους Αιρετούς ΚΥΣΕΕΠ πως έφτασαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από τους Δήμους της χώρας οι σχετικές βεβαιώσεις έγκρισης για τα υπό ίδρυση Τμήματα Ενταξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία.

Β. Η διαδικασία ξεκίνησε τον  Απρίλιο του 2021 με την έκδοση της εγκυκλίου 48132 / Δ3/ 27-04-2021 με θέμα: «Υποβολή προτάσεων για ίδρυση Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γενικής και Επαγγελματικής Κατεύθυνσης.»

Η εν λόγω εγκύκλιος προσκαλούσε τους/τις Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους/τις Περιφερειακούς/ές Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης, να συντάξουν και να απευθύνουν προτάσεις/εισηγήσεις για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης (T.E.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Γενικής και Επαγγελματικής Κατεύθυνσης με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών μαθητών/τριών της Α/θμιας και της Β/θμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Γ. Για την ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης πέραν των απαιτούμενων προϋποθέσεων για τον ελάχιστο αριθμό μαθητών ήταν αναγκαία και η γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων, με την οποία βεβαιώνεται η δέσμευση οικονομικών πιστώσεων, και η ανάληψη της δαπάνης για τη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης.

Στη βεβαίωση αναφέρεται το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε έτος, καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων.

Η Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας Αρ. Πρωτ.: 48132 / Δ3 για ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.)

__________________________

Ακολουθεί η επιστολή των εκπαιδευτικών

Να ιδρυθούν άμεσα όλα τα προς ίδρυση Τμήματα Ένταξης!

Ο ΠΑΣΑΔ σε ενημερωτικό του σημείωμα στις 8/2/2022 ανέφερε τα εξής:

«Τα νέα τμήματα ένταξης που βρίσκονται προς ίδρυση είναι 580-600 (για α/θμια και β/θμια συνολικά). Η διαδικασία ίδρυσής τους σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του τμήματος ειδικής αγωγής του υπουργείου έχει ολοκληρωθεί και, πλέον, είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας το πότε αυτά θα δοθούν ως κενά.»

Παρ ‘ όλο που όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που όριζε η εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 48132 / Δ3/ 27-04-2021 για την ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης έχουν ολοκληρωθεί από το 2021, το ΥΠΑΙΘ έχει ιδρύσει μόνο 40 από τα συνολικά 580-600 που βρίσκονταν προς ίδρυση! Είναι επιτακτική ανάγκη να ιδρυθούν άμεσα όλα τα προς ίδρυση Τμήματα Ένταξης, ώστε πολλοί μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να μην αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο, επειδή σε αυτό που φοιτούν δεν υπάρχει Τμήμα Ένταξης.

Για αυτό, χρειάζεται να υπάρχει Τμήμα Ένταξης σε κάθε σχολείο και στις 2 βαθμίδες, ώστε να παρέχεται η κατάλληλη υποστήριξη καθ’ όλο το μαθητικό βίο. Δυστυχώς, αυτό που παρατηρείται είναι η συρρίκνωση του αριθμού των Τμημάτων Ένταξης από την Αθμια στη Βθμια Εκπαίδευση και ειδικά στα Λύκεια, τα Τμήματα Ένταξης είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Δείτε σχετικά

Τμήματα Ενταξης: Eπιτακτική η ανάγκη ίδρυσης τους-Οι 395 αποφάσεις Δήμων για τη λειτουργία τους 

Ερώτηση για τα Τμήματα Ενταξης στη Βουλή: “Επιτακτική η ανάγκη να ιδρυθούν άμεσα” 

Ερώτηση για τα Τμήματα Ενταξης στη Βουλή από 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 

Ιδρυση νέων Τμημάτων Ενταξης: Επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 

Δείτε ακόμη

Τα 40 νέα Τμήματα Ενταξης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά περιοχή 

 Μισθοί πείνας στο Δημόσιο: Μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων και το 2023

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση