Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Νέα ηγεσία Υπουργείου Παιδείας: Κ. Πιερρακάκης Υπουργός-Ζ. Μακρή και Δ. Μιχαηλίδου Υφυπουργοί-Γ. Οικονόμου Αν. Υπ. Αθλητισμού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νέα ηγεσία Υπουργείου Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης Υπουργός-Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου Υφυπουργοί – Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού ο Ιωάννης Οικονόμου – Τα βιογραφικά των νέων Υπουργών.

Νέα ηγεσία Υπουργείου Παιδείας

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τις χθεσινές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) Κατερίνα Σακελλαροπούλου και διορίστηκε ως Πρωθυπουργός, καθότι επικεφαλής του κόμματος της Νεας Δημοκρατίας, που εξασφάλισε αυτοδυναμία στις εκλογές.

Αναφορικά με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (μετακινήθηκε η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου υπαγόταν έως σήμερα), Υπουργός ορίστηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στη θέση της Νίκης Κεραμέως, η οποία τοποθετείται Υπουργός Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση.

Υφυπουργοί Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τοποθετούνται η έως σήμερα Υφυπουργός ΠΑΙΘ Ζέττα Μακρή (με αρμοδιότητα την Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση) και η έως σήμερα Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου (με αρμοδιότητα την Τριτοβάθμια Εκπ/ση).

Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού τοποθετείται ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου.

Δείτε

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023

Βιογραφικό Κυριάκου Πιερρακάκη

Δείτε το βιογραφικό του νέου Υπουργού ΠΑΙΘ Κυριάκου Πιερρακάκη εδώ

_______________________________

Δείτε το βιογραφικό της Δόμνας Μιχαηλίδου

 • Η Δόμνα Μιχαηλίδου γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1987.
 • Είναι 36 χρονών.
 • Έχει σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
 • Από το 2014 ήταν επισκέπτρια λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Κέιμπριτζ.
 • Έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Κέιμπριτζ, καθώς και Οικονομική Πολιτική στο Government School του UCL.
 • Επιπλέον έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ (OECD) στο Παρίσι ως οικονομολόγος και κατόπιν στην Αθήνα για την Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ ως οικονομολόγος ειδικός στον ανταγωνισμό.
 • Ακόμη έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς όπως, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, ο FAO και το Βρετανικό Συμβούλιο.
 • Το 2016 δημοσιεύτηκε το βιβλίο της «The inexorable evolution of financialization».
 • Το 2019 ανακοινώθηκε ως Future Leader του δικτύου Διατλαντικών σχέσεων του German Marshall Fund.
 • Διατέλεσε γραμματέας του Graduate Union του Κέιμπριτζ και πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Newnham College of Cambridge.
 • Ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 έχει επικεντρωθεί στην παιδική προστασία και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
 • Τον Ιούλιο του 2020 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη UNICEF.

_______________________________

Δείτε το βιογραφικό της Ζέττας Μακρή

Η Ζέττα Μ. Μακρή γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, τελείωσε την Ελληνο-Γαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» και σπούδασε, με υποτροφία, στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και εκλεγόταν, συνεχώς, πρώτη σε ψήφους, σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Διετέλεσε Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κατά την τριετία 1996-1999.

Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000, πολιτεύτηκε, για πρώτη φορά, και εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας, με την Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, ορκίστηκε βουλευτής τον Απρίλιο του 2013 και επανεξελέγη το 2019. Διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Από τις 5 Ιανουαρίου 2021, είναι Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ειδικής εκπαίδευσης και αγωγής.

Τον Ιούλιο του 2019, εξελέγη Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Ακόμη, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2019, συμμετείχε ως μέλος, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Επίσης, είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Μεξικού και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας.

Κατά την περίοδο 2004-2007, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ και της Εξεταστικής Επιτροπής για Εξοπλιστικά Προγράμματα TORMI I.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013. Τον Νοέμβριο του 2010, συμμετείχε, ως επικεφαλής του Συνδυασμού «ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ», στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου Βόλου, και, από την 1η Ιανουαρίου 2011, ήταν επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας στον συγκεκριμένο Δήμο. Το 2009, ορίσθηκε Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ. και, εν συνεχεία, Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.

Τον Απρίλιο του 2015, εξελέγη Πρόεδρος του διακομματικού και πανελληνίου Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδος, θέση στην οποία παρέμεινε για τρία χρόνια. Παράλληλα, την ίδια χρονιά, ορίσθηκε Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Ιδρύματος Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Από 04.01.2021 έως τις βουλευτικές εκλογές 2023 διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Έχει έντονη κοινωνική, εθελοντική και φιλανθρωπική δράση. Έχει ασχοληθεί με θέματα, που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών, στην βία κατά των γυναικών και στην διακίνηση των ανθρώπων (trafficking). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», μέλος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «ΘΕΤΙΣ», ενώ είναι η συντονίστρια του παραρτήματος Βόλου του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου «Καλλιπάτειρα».

Έχει δύο γιους, τον Μιχάλη Θεοφίλου – Μακρή, Μηχανολόγο Μηχανικό, και τον Κωνσταντίνο Θεοφίλου – Μακρή, Χημικό Μηχανικό – Οικονομολόγο, και μία εγγονή.

_______________________________

Δείτε το βιογραφικό του Ιωάννη Οικονόμου

Ο Ιωάννης Οικονόμου είναι βουλευτής Φθιώτιδας, γεννημένος στη Λαμία τον Σεπτέμβριο του 1973. Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου 2019 και είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. Στο επάγγελμα είναι γεωπόνος και δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Ζορμπαλά και πατέρας ενός παιδιού.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

 • Επικεφαλής της εταιρείας οδικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΣΥ Α.Ε.) 2013 έως το 2015.
 • Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή 2006 έως το 2009.
 • Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
 • Σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη 2017-2019.
 • Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας 2016-2017.
 • Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ 1998-2001.
 • Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 1995-1998.
 • Διετέλεσε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έως σήμερα.

Δείτε επίσης

Εκλογές 2023-επόμενη μέρα: Το χρονοδιάγραμμα και τα σενάρια για τη νέα Κυβέρνηση-Ποιοι εκλέγονται 

 Αποτελέσματα εκλογών 25.06.2023: Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας-Οκτακομματική η νέα Βουλή

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση