Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο: Παρουσίαση στην τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΣ με νέους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο: Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Εσωτερικών κου Τ. Θεοδωρικάκου με φοιτητές και αποφοίτους της ΕΣΔΔ.

Νέο σύστημα προσλήψεων

Με αντικείμενο συζήτησης το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών κου Τ. Θεοδωρικάκου και φοιτητών από το ΕΚΠΑ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο αλλά και αποφοίτων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Στην τηλεδιάσκεψη

συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Αναπτύσσοντας τη “φιλοσοφία” του νόμου

που εισηγείται το ΥΠΕΣ για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, ο κος Θεοδωρικάκος ανέφερε πως κάνει πιο αξιοκρατική τη διαδικασία με την οποία γίνονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όπως είπε, είναι:

Α. Το ΑΣΕΠ, πέραν της αντικειμενικότητας που το χαρακτηρίζει στα 25 χρόνια ζωής που μετράει χάρη στο νόμο Πεπονή (2190/1994), να εμπλουτιστεί και με άλλα χαρακτηριστικά, όπως αυτό της αξιοκρατίας.

Β. Με τα νέα δεδομένα, το Κράτος θα προγραμματίζει τον ετήσιο αριθμό των προσλήψεων και ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο θα γίνεται μέσα από εξετάσεις πανελλαδικού τύπου.

Γ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα (π.χ. τίτλοι σπουδών) θα εξετάζονται σε κοινά θέματα, αναλόγως της θέσης που διεκδικούν, αποδεικνύοντας έτσι, εμπράκτως, τις γνώσεις τους.

Δ. Επίσης, μέσα από τις γραπτές εξετάσεις θα προκύπτει ποιες είναι οι δεξιότητές τους σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη θέση που καλούνται να υπηρετήσουν και ποιες είναι οι πλευρές της εργασιακής αποτελεσματικότητάς τους.

Ε. Επιπλέον, προβλέπεται ένα είδος «μπόνους» για όσους διαθέτουν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό τίτλο συναφή με τη θέση την οποία διεκδικούν.

Ταυτόχρονα, για την επιτάχυνση των προσλήψεων

Προωθείται η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ και η διαλειτουργικότητά του με τους άλλους τομείς του Κράτους, ώστε να γίνεται σχεδόν, αυτόματα, η συλλογή των τίτλων που απαιτούνται για τις προκηρυσσόμενες θέσεις.

Το μεγάλο «στοίχημα»,

είναι το σύνολο των υπαλλήλων που θα προβλέπει ο προγραμματισμός προσλήψεων κάθε Σεπτέμβριο για το επόμενο έτος, να έχει τοποθετηθεί, ύστερα από τις πανελλαδικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, όντως, το επόμενο έτος στις θέσεις του, σύμφωνα με την ΓΓ Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου, κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη,

Νέο σύστημα προσλήψεων
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΣ

Οι νέοι που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη αποτίμησαν θετικά τον σχεδιασμό του ΥΠΕΣ για το νέο ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα διερωτήθηκαν για τη δυνατότητα ανέλιξης που θα δίνεται στο Δημόσιο. Πάνω σε αυτό ο υπουργός σχολίασε πως θα πρέπει να εξεταστεί με ποιον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής μίας πιο ουσιαστικής αξιολόγησης.

Στην εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση

που έγινε επί μιάμιση ώρα, οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη επέμειναν στην ανάγκη να γίνουν ταχύτερες οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού στο Δημόσιο και έθεσαν επεξηγηματικές ερωτήσεις, όπως τί θα αλλάξει με την ψηφιοποίηση, πώς διασφαλίζεται η αξιοκρατία, πώς θα γίνει αποτελεσματικότερο το σύστημα, αν και σε ποιες κατηγορίες πρέπει να υπάρξουν ψυχομετρικά τεστ, αν θα υπάρχει βάση στις γραπτές εξετάσεις κ.ά.

Οι διαβουλεύσεις

με εκπροσώπους της νέας γενιάς, με πεδίο ενασχόλησης τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, των δημοσίων υπαλλήλων, με πρώην υπουργούς κ.ά. επιδιώχθηκαν από πλευράς ΥΠΕΣ, προκειμένου να διασφαλιστεί, κατά το δυνατό, ότι ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ θα εφαρμοστεί για μακρό χρονικό διάστημα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος

επικεντρώθηκε στην αξία του διαλόγου με τους νέους για ζητήματα του Υπουργείου, αναφέροντας πως «δεν μπορείς να αλλάξεις πράγματα αν δεν βασιστείς σε καινούριες ιδέες, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να τις ακούσεις από νέους ανθρώπους, που δεν έχουν χτίσει, ακόμη, “στεγανά” στο μυαλό τους».

Ο προπηλακισμός του Πρύτανη του ΟΠΑ
Στο πλαίσιο της συζήτησης,

ο Υπουργός πήρε θέση και για το, πρόσφατο, προπηλακισμό του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Χαρακτηρίζοντας το συμβάν εξοργιστικό για μία δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, τόνισε  πως αναμένει την άμεση σύλληψη και τιμωρία των υπευθύνων.

Την αποστροφή τους για το περιστατικό εξέφρασαν και οι συνομιλητές του, υποστηρίζοντας πως τέτοιες συμπεριφορές είναι όνειδος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συμβούλια νέων στους Δήμους
Τέλος,

ο Υπουργός κοινοποίησε, με αφορμή σχετική ερώτηση, την πολιτική βούληση για νομοθέτηση ενεργών συμβουλίων νέων στους Δήμους όλης της χώρας, αρκεί να διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλήθος νέων. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Θεοδωρικάκος:

Τάσσομαι αναφανδόν, υπέρ της πρότασης. Είναι μια ευκαιρία συμμετοχής των νέων στην Αυτοδιοίκηση. Πρέπει, όμως, να πάρουν την πάσα και να μπουν στο γήπεδο και όχι να βλέπουν το ματς από την τηλεόραση ή από την κερκίδα”.

Δείτε σχετικά

Νομοσχέδιο προσλήψεων Δημοσίου: Επαφές ΥΠ.ΕΣ με ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Μέρα25-Τι θα γίνει με το χώρο της Εκπ/σης

Δείτε επίσης

Αλλαγές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας: Συγκροτήθηκε Ομάδα εργασίας
 Ποινή φυλάκισης 12 μηνών στη Φιλόλογο η οποία δεν έκανε χρήση μάσκας στο σχολείο
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση