Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Νίκη Κεραμέως: Οι πιθανότητες καθημερινής λειτουργίας αυξημένες για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε σχέση με Γυμνάσια-Λύκεια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νίκη Κεραμέως: Οι πιθανότητες καθημερινής λειτουργίας αυξημένες για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία σε σχέση με Γυμνάσια-Λύκεια, λόγω αριθμού μαθητών-Τι είπε για το άνοιγμα σχολείων στο ΜΕΓΚΑ.

Νίκη Κεραμέως

Στην εκπομπή LIVE NEWS του ΜΕΓΚΑ μίλησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με το άνοιγμα των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών την 1η Ιουνίου 2020.

Η κα Κεραμέως μίλησε για:
Την απόφαση επαναλειτουργίας
 • Και την προηγούμενη φορά (στην απόφαση για επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων) τα παριστάμενα μέλη (της Επιτροπής) ομοφώνως είχαν συμφωνήσει στο άνοιγμα των σχολείων.
 • Οπως και εχθές κάναμε μια αναλυτική εισήγηση για το πως θα φανταζόμασταν εμείς το άνοιγμα των σχολείων και αυτή η πρόταση έτυχε της ομόφωνης αποδοχής της επιτροπής των ειδικών.
 • Εχει μεγάλη σημασία αυτό.Η εμπειρία από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι πολύ αισιόδοξη. Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας τηρήθηκαν υποδειγματικά.
 • Την περασμένη εβδομάδα πήγαμε με τον Πρωθυπουργό  σ ένα σχολείο, όταν άνοιξαν τα Γυμνάσια. Πρέπει μνα δείτε πως είχαν ζωγραφίσει στο δάπεδο, στα γήπεδα τις αποστάσεις που οφείλουν να τηρούν οι μαθητές. Η τήρηση των μέτρων είναι υποδειγματική κ μέρους όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Το αν θα ισχύσει η τήρηση των μέτρων στα Δημοτικά με την τήρηση στα Γυμνάσια και στα Λύκεια
 • Να είστε βέβαιος ότι αυτά τα έχουν συνυπολογίσει όλοι οι ειδικοί στην επιτροπή. Προφανώς και ξέρουν πως διαφορετικά συμπεριφέρεται ένα παιδί που είναι στο Νηπιαγωγείο ή σε έναν Παιδικό Σταθμό, από ένα που είναι στη Β και Γ Λυκείου.
 • Ομως δεν μπορεί να υπάρξει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία και δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος από τώρα προκειμένου ακριβώς τα παιδιά να μπορέσουν να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο.
 • Μην ξεχνάτε αυτή τη στιγμή, ας είμαστε ειλικρινείς, τα παιδιά είναι έξω στις πλατείες, στις γειτονιές, χωρίς κανόνες, χωρίς μέτρα.
 • Είναι πιο ασφαλή τα παιδιά στο σχολείο.
 • Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος για να μάθουν στα παιδιά πώς θα τροποποιηθεί κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους, πως θα προσαρμόζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους, προκειμένου να προσέχουν τους εαυτούς τους και τους άλλους.
Τις καθαρίστριες
 • Πρόβλημα δεν υπήρξε έως τώρα γιατί είχαμε φροντίσει ώστε προσωπικό καθαριότητας σε δομές που δεν λειτουργούσαν (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Παιδικούς Σταθμούς, ΚΑΠΗ κ.α) να καλύψουν ανάγκες στα Γυμνάσια και στα Λύκεια.
 • Τώρα επειδή επαναλειτουργούν όλες οι δομές τροποποιούμε τις συμβάσεις, το προσωπικό καθαριότητας που υπάρχει μένει στη δομή που έχει θέση, άρα το προσωπικό καθαριότητας που είναι στα Λύκεια μένει στα Λύκεια κ.λ.π., αλλά έχει προβλεφθεί ειδική ρύθμιση για τροποποίηση των συμβάσεων προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν αυτές τις αυξημένες ανάγκες.
 • Θα δουλεύουν περισσότερες ώρες και θα παίρνουν περισσότερα χρήματα.
Τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών
 • Αν το τμήμα έχει λιγότερα από 15 παιδιά, θα μπορεί να λειτουργεί καθημερινά.
 • Βλέπουμε περισσότερο στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά το ενδεχόμενο να λειτουργούν καθημερινά λόγω αριθμού μαθητών.
Την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
 • Υπάρχει πάντα η δυνατότητα για τηλε-εκπαίδευση.
 • Φέραμε ρύθμιση, φέραμε Υπουργική Απόφαση και από εκεί και πέρα ο καθένας τίθεται προ των ευθυνών του.
Την έναρξη του νέου σχολικού έτους την 1η Σεπτεμβρίου
 • Υπάρχει σχεδιασμός για νωρίτερη εκκίνηση. Θα τα δούμε όλα αυτά συνολικά εν όψει του συνολικού προγραμματισμού του νέου έτους, τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, όλα έχουν έλθει πιο μπροστά.
 • Θα γίνουν ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνο.

Δείτε το video

Δείτε σχετικά

Πως θα επαναλειτουργήσουν Δημοτικά-Νηπιαγωγεία-Σχολεία Ειδικής Αγωγής-Παιδικοί και Βρεφικοί Σταθμοί
Ερωτήσεις-απαντήσεις για επαναλειτουργία σχολείων και άδεια ειδικού σκοπού
Επαναλειτουργία ειδικών: Από 01.06 έως 12.06 για Β/θμια-έως 26.06 για Α/θμια-Αναμένονται οδηγίες ΕΟΔΥ

Δείτε επίσης

Τι είπε για την άδεια ειδικού σκοπού ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος
Αδειες εκπαιδευτικών-ομάδες αυξημένου κινδύνου: Νέο ενημερωτικό έγγραφο από το ΥΠΑΙΘ
Εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών για άδειες και μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κορονοϊού
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση