Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Νηπιαγωγοί: “Bρίσκονται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης”-Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νηπιαγωγοί: “Bρίσκονται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης” – Ερώτηση στη Βουλή από τη Βουλευτή κα Σοφία Ασημακοπούλου.

Νηπιαγωγοί

Σε επιστολές Νηπιαγωγών αναφέρεται Ερώτηση της Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κας Σοφίας Ασημακοπούλου με θέμα «Οι νηπιαγωγοί βρίσκονται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης».

Η Βουλευτής επισημαίνει τα προβλήματα των Νηπιαγωγείων καθώς και του ωραρίου, τα οποία δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία τους και δημιουργούν μεγάλες αδικίες σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις επιστολές των Νηπιαγωγών.

Ακολουθεί η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 01/02/2023

Της: Σοφίας – Χάιδως Ασημακοπούλου, Βουλευτού Β΄ Πειραιά

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Οι νηπιαγωγοί βρίσκονται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης»

Κυρία Υπουργέ,

Σε σχετικές επιστολές των νηπιαγωγών επισημαίνονται τα προβλήματα των νηπιαγωγείων καθώς και του ωραρίου των πρώτων, τα οποία δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των των νηπιαγωγείων και δημιουργούν μεγάλες αδικίες σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

«Συγκεκριμένα ζητάμε: Την εφαρμογή του νόμου για όλα τα ολιγοθέσια σχολεία, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι με βάση την οργανικότητα των Νηπιαγωγείων. Τον υπολογισμό του ωραρίου των Νηπιαγωγών με τρόπο ανάλογο με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας. Αν δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας σχετικά με την μείωση ωραρίου , ζητούμε να μας δοθούν τουλάχιστον οικονομικά οι υπερωρίες που κάνουμε, κατ΄ αναλογία με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας. Η υποδοχή-αποχώρηση και το διάλειμμα να υπολογίζονται ως διδακτικός χρόνος όπως ίσχυε πριν το 2016 (αριθ.127187/E1/01-08-2016 (Β’ 2524, ΑΔΑ: Ω2ΟΘ4653ΠΣ-Ι4). Οι νηπιαγωγοί ΠΕ60 είναι η μόνη ειδικότητα σε όλη την εκπαίδευση που δεν έχουν διάλειμμα μέσα στο διδακτικό τους ωράριο, καθώς τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαίτερες ανάγκες της νηπιακής ηλικίας απαιτούν συνεχή και διαρκή επιτήρηση και επαυξημένη προσοχή. Άρα το υπάρχον «πλασματικό» πεντάωρο με βάση το Π.Δ. 79/01-08-2017 είναι στην ουσία εξάωρο και παραπάνω!

Πραγματική νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών, δηλαδή εξίσωση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών και όλων των Εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια Δημοτικά (1/θ, 2/θ, 3/θ κ.τ.λ.), με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας (24 ώρες εισαγωγικό και μείωση ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας για όλες/ους τους συναδέλφους).

Απαλλαγή του/της Προϊσταμένου/ης από το διδακτικό κομμάτι, καθώς είναι πλέον αδύνατο να συνδυαστεί και διοίκηση και τάξη. Ο/η Προϊστάμενος/η επιφορτίζεται καθημερινά με διαδικασίες που απαιτούν φυσική παρουσία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα και τάξη, καθώς αναγκάζεται να διακόπτει συνεχώς την εκπαιδευτική διαδικασία και να αφήνει τα παιδιά μόνα τους, για να διεκπεραιώνει τη διοίκηση του σχολείου.

Στις υπόλοιπες βαθμίδες δεν συμβαίνει αυτό, οι ρόλοι είναι ξεχωριστοί και ευδιάκριτοι: ο Δ/ντής διοίκηση, ο δάσκαλος τάξη-μάθημα. Εάν δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, προτείνουμε εναλλακτικά επιπλέον μείωση στο διδακτικό ωράριο των Προϊσταμένων τουλάχιστον δύο διδακτικές ώρες καθημερινά, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέρχονται στον καθημερινό φόρτο εργασίας, καθώς οι απαιτήσεις σε διοικητικό επίπεδο έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια! Σε κάθε 2/θ Νηπιαγωγείο και άνω τοποθέτηση επιπλέον Νηπιαγωγού, για να γίνει πράξη η μείωση ωραρίου.

Τέλος, εάν θέλουμε να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλους τους τομείς, (όχι μόνο σε αυτά που συμφέρει το Υπουργείο), είναι απαράδεκτο σε αυτές τις ηλικίες 4-5 χρονών, να υπάρχει ένα άτομο για 25 “μωρά” σε μία τάξη… και με τον εκπαιδευτικό της τάξης να έχει παράλληλα και την διοίκηση του σχολείου!».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην άμεση και οριστική επίλυση των ανωτέρω αναφερόμενων ζητημάτων που ταλανίζουν τους νηπιαγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στα όριά τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Δείτε επίσης

Θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το 2023;: Ερώτηση στη Βουλή 

ΔΟΕ-δράσεις για την αξιολόγηση: 24ωρη απεργία Τετάρτη 15.02 και απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση