Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Νόμος 5039-2023: Τμήμα Ψυχολογίας ΔΠΘ, ΔΟΑΤΑΠ, Παιδ. Σταθμός ΥΠΑΙΘ, επάγγελμα γεωπόνου, δασολόγου, ιχθυολόγου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νόμος 5039-2023: Τμήμα Ψυχολογίας ΔΠΘ, ΔΟΑΤΑΠ, Παιδ. Σταθμός ΥΠΑΙΘ, άσκηση επαγγέλματος γεωπόνου, δασολόγου, ιχθυολόγου – ΦΕΚ.

Νόμος 5039-2023

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 5039/3-4-2023 ο νόμος 5039/2023 με τις διατάξεις για την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τον ΔΟΑΤΑΠ, τον Παιδικό Σταθμό του ΥΠΑΙΘ και την άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου. Οι διατάξεις περιλαμβάνονται στον νόμο 5039/2023 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων “Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις”.

Αναλυτικά

Στο άρθρο 128 προβλέπεται η ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με έδρα το Διδυμότειχο.

Το νέο Τμήμα Ψυχολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων του, καθώς και στην ανάδειξη του ρόλου της ψυχολογίας στη βελτίωση της καθημερινής ζωής και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού, ενώ παράλληλα θα δρα συμπληρωματικά στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που συντελείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας σπουδών που παρέχει.

Στο άρθρο 129 διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση και διοίκηση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) και, ειδικότερα, αποσαφηνίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί το όργανο διοίκησης του Οργανισμού, ενώ η Διεύθυνση Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης, η Διεύθυνση Ενημέρωσης και η Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση.

Η αποσαφήνιση του ρόλου και του πεδίου αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) και της Γενικής Διεύθυνσης, αντίστοιχα, αποσκοπεί στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π..

Στο άρθρο 130, αναμορφώνονται και προσαρμόζονται στα σύγχρονα δεδομένα οι διατάξεις που διέπουν τη στελέχωση και λειτουργία του παιδικού σταθμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο παιδικός σταθμός του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ιδρύθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012 (Α΄ 86), επί σειρά ετών φιλοξενούσε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου κατά τον χρόνο εργασίας των γονέων τους, προσφέροντάς τους δημιουργική απασχόληση και πολύπλευρη διαπαιδαγώγηση και ψυχαγωγία. Με την παρούσα ρύθμιση επιδιώκεται η επίλυση προβλημάτων στελέχωσης του παιδικού σταθμού, τα οποία έχουν οδηγήσει στην παύση της λειτουργίας του. Ειδικότερα, προβλέπεται η απασχόληση όχι μόνο εκπαιδευτικών που αποσπώνται ή διατίθενται προσωρινά, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, αλλά και διοικητικού προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη λειτουργία του παιδικού σταθμού. Επιπλέον, η υφιστάμενη ρύθμιση εναρμονίζεται με το νέο προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (π.δ. 85/2022, Α΄ 232), τους νέους κλάδους εκπαιδευτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (άρθρο 29 ν. 4521/2018, Α΄ 38, διόρθ. σφάλμ. Α΄45) και τις διατάξεις για τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του ν. 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος (Α΄ 133). Τέλος, συμπληρώνονται οι σχετικές εξουσιοδοτικές διατάξεις για την πληρέστερη ρύθμιση των ζητημάτων λειτουργίας του παιδικού σταθμού με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του.

Στο άρθρο 131 επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου στους πτυχιούχους των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων κατεύθυνσης γεωπονίας, δασολογίας και ιχθυολογίας, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) και κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Η αξιολογούμενη ρύθμιση είναι αναγκαία διότι για τους πτυχιούχους των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, κατεύθυνσης γεωπονίας, δασολογίας και ιχθυολογίας, πενταετούς φοίτησης, δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα και τη διαδικασία απονομής τους, γεγονός που καθιστά αδύνατη την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Δείτε τα άρθρα

Άρθρο 128

Ίδρυση Τµήµατος Ψυχολογίας στη Σχολή Επιστηµών Αγωγής στο Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης

1. Στο Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύεται νέα ακαδηµαϊκή µονάδα επιπέδου Τµήµατος µε τίτλο «Τµήµα Ψυχολογίας» και έδρα το Διδυµότειχο, η οποία εντάσσεται στη Σχολή Επιστηµών Αγωγής.

2. Αποστολή του Τµήµατος Ψυχολογίας είναι η άρτια θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών στους σηµαντικότερους κλάδους της Ψυχολογίας, η εξοικείωσή τους µε τις βασικές αρχές και µεθόδους της ψυχολογικής έρευνας, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για την κατανόηση και ερµηνεία της ανθρώπινης συµπεριφοράς, καθώς και η ανάπτυξη και προώθηση της επιστήµης της Ψυχολογίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

3. Το Τµήµα Ψυχολογίας δύναται να οργανώνει προγράµµατα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου. Ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδηµαϊκά εξάµηνα. Η έναρξη λειτουργίας των προγραµµάτων σπουδών του Τµήµατος Ψυχολογίας τελεί υπό την προϋπόθεση της προηγούµενης πιστοποίησής τους από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύµφωνα µε την παρ. 2 του άρθρου 63 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141).

4. Στο Τµήµα Ψυχολογίας συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις µελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.). Έως την πλήρωση των θέσεων του πρώτου εδαφίου, οι εκπαιδευτικές ανάγκες του Τµήµατος Ψυχολογίας καλύπτονται από µέλη Δ.Ε.Π., Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού άλλων Τµηµάτων του Δ.Π.Θ. µε γνωστικό αντικείµενο ίδιο ή συναφές µε το επιστηµονικό πεδίο του Τµήµατος της παρ. 1 και πρόσθετο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Κεφαλαίου Κ΄ του Μέρους Α΄ του ν. 4957/2022.

5. Για τις ανάγκες διοικητικής και γραµµατειακής υποστήριξης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Τµήµατος Ψυχολογίας συνιστάται νέα οργανική µονάδα (Γραµµατεία Τµήµατος), η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τµήµατος.

6. Η διοικητική λειτουργία του Τµήµατος της παρ. 1 άρχεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του Τµήµατος της παρ. 1, µε την επιφύλαξη της προηγούµενης πιστοποίησης του προγράµµατος σπουδών πρώτου κύκλου σύµφωνα µε την παρ. 3, άρχεται από το ακαδηµαϊκό έτος 2024-2025, κατά το οποίο πραγµατοποιείται η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών.

7. Μέχρι το Τµήµα Ψυχολογίας να καταστεί αυτοδύναµο, ορίζονται προσωρινή Συνέλευση Τµήµατος, προσωρινός Πρόεδρος και προσωρινός Αντιπρόεδρος, σύµφωνα µε το άρθρο 39 του ν. 4957/2022, περί των οργάνων µη αυτοδύναµων ακαδηµαϊκών µονάδων. Τα όργανα του πρώτου εδαφίου ορίζονται εντός ενός (1) µηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Άρθρο 129

Ρυθµίσεις για τον Διεπιστηµονικό Οργανισµό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδηµαϊκών και Πληροφόρησης – Τροποποίηση άρθρου 301 και παρ. 1 άρθρου 315 ν. 4957/2022

1. Στο άρθρο 301 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της διοίκησης του Διεπιστηµονικού Οργανισµού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδηµαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) Στον τίτλο του άρθρου, η φράση «Όργανα διοίκησης» αντικαθίσταται από τη φράση «Διοικητικό Συµβούλιο» και ο τίτλος διαµορφώνεται ως εξής: «Άρθρο 301 Διοικητικό Συµβούλιο

β) Στην παρ. 1: βα) µετά από τη φράση «Όργανο διοίκησης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι το Διοικητικό Συµβούλιο (Δ.Σ.)» διαγράφεται η φράση «και ο Γενικός Διευθυντής», ββ) το αρκτικόλεξο γράφεται και ολογράφως και η παρ. 1 διαµορφώνεται ως εξής: «1. Όργανο διοίκησης του Διεπιστηµονικού Οργανισµού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδηµαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) είναι το Διοικητικό Συµβούλιο (Δ.Σ.).»

2. Στην παρ. 1 του άρθρου 315 του ν. 4957/2022, περί της διάρθρωσης των διοικητικών υπηρεσιών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) στο πρώτο εδάφιο το αρκτικόλεξο γράφεται και ολογράφως,

β) στο δεύτερο εδάφιο, η φράση «υπάγονται στον Γενικό Διευθυντή» αντικαθίσταται από τη φράση «υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση» και η παρ. 1 διαµορφώνεται ως εξής: «1. Στον Διεπιστηµονικό Οργανισµό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδηµαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ιδρύονται µία (1) Γενική Διεύθυνση, τρεις (3) Διευθύνσεις, ένα (1) Αυτοτελές Τµήµα και Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου ως εξής:

α) Διεύθυνση Ακαδηµαϊκής Αναγνώρισης.

β) Διεύθυνση Ενηµέρωσης.

γ) Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

δ) Αυτοτελές Τµήµα Ψηφιακών Εφαρµογών.

ε) Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.

Οι Διευθύνσεις των περ. α) έως γ) υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση και το Αυτοτελές Τµήµα Ψηφιακών Εφαρµογών και η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου υπάγονται στον Πρόεδρο.».

Άρθρο 130

Στελέχωση και λειτουργία του παιδικού σταθµού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων – Αντικατάσταση περ. στ) και τροποποίηση υποπερ. ζζ) και θθ) περ. ζ) παρ. 3 άρθρου 329 ν. 4072/2012

1. Η περ. στ) της παρ. 3 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012 (Α΄ 86), περί της στελέχωσης του παιδικού σταθµού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«στ) Ο παιδικός σταθµός στελεχώνεται από διοικητικούς υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ Παιδαγωγών πρώιµης παιδικής ηλικίας, ΤΕ Παιδαγωγών πρώιµης παιδικής ηλικίας, ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόµων και ΠΕ Ψυχολόγων, καθώς και από µόνιµους εκπαιδευτικούς ή µέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) των κλάδων ΠΕ87.09 Βρεφονηπιοκόµων, ΤΕ01.30 Βοηθών Βρεφοκόµων – Παιδοκόµων και ΠΕ23 Ψυχολόγων, που αποσπώνται σύµφωνα µε την περ. α) της παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 2740/1999 (Α΄ 186). Αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι ή οι εκπαιδευτικοί των κλάδων του πρώτου εδαφίου, ο παιδικός σταθµός µπορεί να στελεχώνεται και από διοικητικούς υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών ή από αποσπασµένους µόνιµους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 60 Νηπιαγωγών.

Αν δεν καθίσταται δυνατή η κάλυψη των αναγκών του παιδικού σταθµού, σύµφωνα µε τα δύο πρώτα εδάφια, στον παιδικό σταθµό µπορεί να διατίθενται µόνιµοι εκπαιδευτικοί και µέλη Ε.Ε.Π. των κλάδων των εδαφίων αυτών που υπηρετούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, για χρονικό διάστηµα που δεν µπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) σχολικό έτος, µε απόφαση του Υπηρεσιακού Γραµµατέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώµη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής. Ως προϊστάµενος του παιδικού σταθµού επιλέγεται διοικητικός υπάλληλος ή εκπαιδευτικός, σύµφωνα µε το άρθρο 84 του π.δ. 18/2018 (Α΄ 31), περί των προϊσταµένων των οργανικών µονάδων.»

2. Στην υποπερ. ζζ) της περ. ζ) της παρ. 3 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012, περί του καθορισµού µε τον εσωτερικό κανονισµό λειτουργίας του παιδικού σταθµού του αριθµού των εκπαιδευτικών που αποσπώνται για τη στελέχωση του παιδικού σταθµού σε αναλογία προς τον αριθµό των νηπίων, ύστερα από τη λέξη «εκπαιδευτικών» προστίθεται η φράση «ή µελών Ε.Ε.Π.» και η υποπερ. ζζ) διαµορφώνεται ως εξής:

«ζζ) Ο αριθµός των εκπαιδευτικών ή µελών Ε.Ε.Π. που αποσπώνται για τη στελέχωση του παιδικού σταθµού σε αναλογία προς τον αριθµό των νηπίων.»

3. Στο τέλος της υποπερ. θθ) της περ. ζ) της παρ. 3 του άρθρου 329 του ν. 4072/2012, περί του καθορισµού µε τον εσωτερικό κανονισµό λειτουργίας του παιδικού σταθµού του ωραρίου λειτουργίας του, προστίθεται η φράση «, καθώς και το χρονικό διάστηµα παύσης της λειτουργίας του για λόγους συντήρησης χώρων ή παιδαγωγικούς ή άλλους λόγους που σχετίζονται µε την εύρυθµη λειτουργία του» και η υποπερ. θθ) διαµορφώνεται ως εξής:

«θθ) Το ωράριο λειτουργίας του παιδικού σταθµού, καθώς και το χρονικό διάστηµα παύσης της λειτουργίας του για λόγους συντήρησης χώρων ή παιδαγωγικούς ή άλλους λόγους που σχετίζονται µε την εύρυθµη λειτουργία του.»

ΜΕΡΟΣ Θ΄ ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Άρθρο 131

Άσκηση του επαγγέλµατος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου – Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ. 344/2000

1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000 (Α΄ 297), όπως αντικαταστάθηκε µε την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α΄ 114), περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελµα του γεωπόνου, η υποπερ. δδ) τροποποιείται ως προς τα Τµήµατα του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, προστίθενται υποπερ. εε), στστ) , ζζ), ηη), θθ), ιι), κκ), και η περ. α) διαµορφώνεται ως εξής:

«α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυµάτων του πανεπιστηµιακού τοµέα της ηµεδαπής ή ισότιµων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριµένα των:

αα) Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών,

ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τµήµα Γεωπονίας,

γγ) Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, Σχολή Επιστηµών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης,

δδ) Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστηµών, Τµήµα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Τµήµα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τµήµα Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, Τµήµα Επιστήµης Ζωικής Παραγωγής,

εε) Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τµήµα Γεωπονίας, στστ) Πανεπιστήµιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστηµών, Τµήµα Αειφορικής Γεωργίας, Τµήµα Γεωπονίας και τα πρώην Τµήµατα Γεωπονίας, µε έδρα την Αµαλιάδα, πρώην Τµήµα Επιστήµης Βιοσυστηµάτων και Γεωργικής Μηχανικής, µε έδρα το Μεσολόγγι και πρώην Τµήµα Επιστήµης Φυτικής Παραγωγής, µε έδρα το Μεσολόγγι,

ζζ) Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, Σχολή Γεωπονίας και Τροφίµων, Τµήµα Γεωπονίας,

ηη) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστηµών, Τµήµα Γεωπονίας,

θθ) Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστηµών, Τµήµα Γεωπονίας,

ιι) Διεθνές Πανεπιστήµιο Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστηµών, Τµήµα Γεωπονίας, Τµήµα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, κκ) κάθε άλλου Τµήµατος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος (Α.Ε.Ι.) της ηµεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και Παιδείας και Θρησκευµάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτηµα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων κατόπιν γνώµης, η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσµίας εξήντα (60) ηµερών από τη στιγµή που ζητηθεί, ενώ η άπρακτη παρέλευσή της δεν κωλύει την πρόοδο της διαδικασίας, καθώς και της (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και».

2. Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε µε την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελµα του δασολόγου, προστίθενται υποπερ. γγ), δδ), εε), στστ), και η περ. α) διαµορφώνεται ως εξής:

«α) στους πτυχιούχους δασολόγους των ιδρυµάτων του πανεπιστηµιακού τοµέα της ηµεδαπής ή ισότιµων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριµένα των:

αα) Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τµήµα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,

ββ) Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, Σχολή Επιστηµών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τµήµα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων,

γγ) Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, Σχολή Επιστηµών των Φυτών, Τµήµα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος,

δδ) Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Σχολή Τεχνολογίας, Τµήµα Δασολογίας, Επιστηµών Ξύλου και Σχεδιασµού,

εε) Διεθνές Πανεπιστήµιο Ελλάδος, Σχολή Γεωπονικών Επιστηµών, Τµήµα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,

στστ) κάθε άλλου Τµήµατος σπουδών δασολογίας Α.Ε.Ι. της ηµεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και Παιδείας και Θρησκευµάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτηµα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων κατόπιν γνώµης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσµίας εξήντα (60) ηµερών από τη στιγµή που ζητηθεί, ενώ η άπρακτη παρέλευσή της δεν κωλύει την πρόοδο της διαδικασίας, καθώς και της ΕΘ.Α.Α.Ε., και».

3. Στην περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε µε την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελµα του ιχθυολόγου, προστίθενται υποπερ. εε) και στστ) και η περ. α) διαµορφώνεται ως εξής:

«α) στους πτυχιούχους ιχθυολόγους των ιδρυµάτων του πανεπιστηµιακού τοµέα της ηµεδαπής ή ισότιµων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριµένα των:

αα) Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστηµών, Τµήµα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος,

ββ) Πανεπιστήµιο Αιγαίου, Σχολή Περιβάλλοντος, Τµήµα Επιστηµών της Θάλασσας,

γγ) Ιδρυµάτων πανεπιστηµιακού τοµέα της ηµεδαπής ή ισότιµων σχολών της αλλοδαπής µε ειδίκευση ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέµατα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας ή αλιείας σε πανεπιστήµια ή ισότιµες µε αυτά σχολές ή επιστηµονικά εργαστήρια εφαρµοσµένης υδροβιολογίας της ηµεδαπής ή αλλοδαπής,

δδ) Ιδρυµάτων πανεπιστηµιακού τοµέα της ηµεδαπής ή ισότιµων σχολών της αλλοδαπής, που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει µε την ειδικότητα του ιχθυολόγου στο Δηµόσιο ή τα Ν.Π.Δ.Δ.,

εε) Πανεπιστήµιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστηµών, Τµήµα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών,

στστ) κάθε άλλου Τµήµατος σπουδών ιχθυολογίας Α.Ε.Ι. της ηµεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και Παιδείας και Θρησκευµάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτηµα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, κατόπιν γνώµης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσµίας εξήντα (60) ηµερών από τη στιγµή που ζητηθεί, ενώ η άπρακτη παρέλευσή της δεν κωλύει την πρόοδο της διαδικασίας, καθώς και της ΕΘ.Α.Α.Ε..».

Δείτε επίσης

Δικαίωση αποφοίτων Γεωπονικών σχολών: Ανακοίνωση Χαράς Κεφαλίδου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 

Κριτήρια επιχορήγησης Πανεπιστημίων: Νέα Απόφαση με ορισμό κριτηρίων, δεικτών ποιότητας και επιτευγμάτων

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση