Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Νόμος για τα ΑΕΙ: Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα-Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νόμος για τα ΑΕΙ: Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα – Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης.

Νόμος για τα ΑΕΙ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της πρόβλεψης του νόμου για τα ΑΕΙ ο Πρύτανης να μην εκλέγεται πλέον απευθείας από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά από το Συμβούλιο Διοίκησης, Πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν χωρίς Πρύτανη δύο μήνες μετά τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης.

“Πρόκειται για τραγελαφικές καταστάσεις” αναφέρει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για “Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα”.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση

Ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα έφερε ο νόμος “Κεραμέως” στα ΑΕΙ

Τρία πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας) παραμένουν χωρίς Πρύτανη δύο μήνες μετά τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το νόμο «Κεραμέως» για τα ΑΕΙ, ο Πρύτανης δεν εκλέγεται πλέον απευθείας από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά από το Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο αποτελείται από 6 εσωτερικά μέλη και 5 εξωτερικά.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο διοίκησης, τα 5 εξωτερικά μέλη επιλέγονται από τα 6 εσωτερικά. Όμως σε περίπτωση ισοψηφίας (3 έναντι 3), η ψηφοφορία παρατείνεται αενάως μέχρι κάποτε να προκύψει πλειοψηφία! Αυτά συμβαίνουν στο θαυμαστό… νέο κόσμο που δημιούργησε ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια. Ακυβερνησία και παράλυση με «το καλημέρα».

Ακόμη κι αν επιλεγούν τα εξωτερικά μέλη (η πλειοψηφία των υποψηφίων με ανύπαρκτο επιστημονικό υπόβαθρο), τα προβλήματα του νέου νόμου δεν τελειώνουν. Στην περίπτωση που τα 5 εξωτερικά μέλη προσεταιριστούν ένα εσωτερικό, εκλέγουν Πρύτανη και διοικούν το πανεπιστήμιο με μειοψηφία παραμερίζοντας τα υπόλοιπα 5 εσωτερικά μέλη που αναδείχθηκαν με την ψήφο όλων των πανεπιστημιακών του ΑΕΙ. Επίσης είναι πιθανό να εκλέγεται Πρύτανης ο τελευταίος σε ψήφους από τα 6 εσωτερικά μέλη.

Πρόκειται για τραγελαφικές καταστάσεις, με τα ΑΕΙ να διοικούνται από τοπικούς «Νταβέληδες», κλινικάρχες, διαπλεκόμενους επιχειρηματίες ή αφυπηρετήσαντες πανεπιστημιακούς, σε μια δεξιά και λαϊκίστικη επανέκδοση / παραχάραξη της έννοιας της λαϊκής συμμετοχής. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια μπορεί να επαναληφθούν αύριο και στα κεντρικά, όταν λήξει η θητεία των σημερινών πρυτανικών αρχών.

Υποβάθμιση, συρρίκνωση και παράδοση των δημόσιων ΑΕΙ στις δυνάμεις της αγοράς. Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη συνταγή, που με δογματική προσήλωση εφάρμοσε η ΝΔ στα πανεπιστήμια. Σε αυτή την πολιτική θα δώσει σύντομα απάντηση, ανατρέποντας την στις εκλογές, ο εκπαιδευτικός κόσμος και η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Δείτε επίσης

Κατανομή θέσεων ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ-ΕΕΠ για πρόσληψη στα Πανεπιστήμια, για το έτος 2023 

 Κατανομή 400 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση