Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Νομοσχέδιο προσλήψεων Δημοσίου: Επαφές ΥΠ.ΕΣ με ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Μέρα25-Τι θα γίνει με το χώρο της Εκπ/σης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νομοσχέδιο προσλήψεων Δημοσίου: Επαφές ΥΠ.ΕΣ με ΣΥΡΙΖΑ, “Ελληνική Λύση” και “Μέρα25”-Δηλώσεις Τ. Θεοδωρικάκου-Τι θα γίνει με τον χώρο της εκπαίδευσης.

Νομοσχέδιο προσλήψεων Δημοσίου
Μεγάλες αλλαγές

προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα και στη διαδικασία αυτών μέσω ΑΣΕΠ.

Αλλαγές

που έχουν να κάνουν με την πραγματοποίηση γραπτών εξετάσεων και χορήγηση τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας στους υποψήφιους.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κος Θεοδωρικάκος είπε

“Θα έχει μεγάλο βάρος το αποτέλεσμα από την πραγματοποίηση πανελλαδικών εξετάσεων κύρους, που θα δίνουν οι ενδιαφερόμενοι κάθε χρόνο. Έτσι, θα γίνει πραγματικότητα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση στο ελληνικό δημόσιο”

Σημείωσε δε ότι

Θα προβλέπεται ο διορισμός θα γίνονται πλέον με ετήσιες γραπτές εξετάσεις και οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων, οι οποίες θα γίνονται πιο εξειδικευμένες, ανάλογα με την ειδικότητα.

Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων θα είναι το βασικό κριτήριο για την κάλυψη των κενών θέσεων. Επόμενο βήμα η δημιουργία μιας δεξαμενής, από την οποία η ανεξάρτητη αρχή θα αντλεί τους διοριστέους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φορέα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο,

Ολες οι διαδικασίες θα διεξάγονται ηλεκτρονικά.

Οι υποψήφιοι δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν τίτλους σπουδών και βεβαιώσεις, καθώς το ΑΣΕΠ θα μπορεί να αντλεί τα δικαιολογητικά από τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο ρόλος του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενισχύεται, με στόχο να μπει τέλος στις καθυστερήσεις που μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και τα δυο χρόνια από την προκήρυξη μέχρι τον διαγωνισμό.

Νομοσχέδιο προσλήψεων Δημοσίου
Σύμφωνα με τον Γ. Γ. της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη και αναφορικά με τις προσλήψεις στο χώρο της εκπαίδευσης

“Στην ερώτηση αν ο διαγωνισμός θα ισχύσει και για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση,ο κ.Θεοδωρικάκος είχε απαντήσει, στις 13/ 10/20 ,που είχαμε συνάντηση ως ΑΔΕΔΥ, ότι η εκπαίδευση έχει άλλη νομοθεσία για τις προσλήψεις,όμως θα δώσουν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας ,προκειμένου να τις αξιοποιήσουν”.

_______________________

Στο podcast του ΘΕΜΑ Radio 104,6 ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επί του θέματος

“Να μπαίνει ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση” – Η διαδικασία θα περιλαμβάνει Πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις και ψυχομετρικά τεστ για την προσωπικότητα και τις ικανότητες των υποψηφίων – Δείτε ΕΔΩ

_______________________

Νομοσχέδιο προσλήψεων Δημοσίου
Με στόχο τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης

για τη διαμόρφωση του εν λόγω νομοσχεδίου, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα αναβαθμίζει και θα κάνει πιο αντικειμενική και δίκαιη τη διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα, μέσω ΑΣΕΠ, ο Υπουργός Εσωτερικών, κος Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκίνησε επαφές με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Επιδίωξη του Υπουργού Εσωτερικών είναι ο διάλογος να συνεχισθεί και με τους εμπλεκόμενους, ώστε το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

_______________________

Η πρώτη συνάντηση του κου Θεοδωρικάκου ήταν με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, κο Κώστα Ζαχαριάδη.

Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, ο Υπουργός Εσωτερικών, κος Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε:

“Προετοιμάζουμε το νέο νόμο για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ, με βασικό στόχο να γίνει πράξη η αξιοκρατία στο ελληνικό Δημόσιο. Ο κάθε νέος υπάλληλος, που θα ξεκινάει τη σχέση εργασίας του με το Δημόσιο τομέα να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση, με βάση τα πραγματικά του προσόντα.

Στόχος μας είναι, αυτή η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση να γίνει μέσα από τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις με το σύνολο των δυνάμεων του πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό το λόγο, σήμερα, ξεκινήσαμε έναν πολύ ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Ήδη, έχω συναντηθεί με τον κ. Ζαχαριάδη, τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση. Εξετάσαμε, από κοινού, τις βασικές ιδέες του νέου νομοσχεδίου, μέσα σε πολύ θετικό και παραγωγικό κλίμα.

Οι κεντρικές ιδέες αφορούν στη διεξαγωγή γραπτών διαγωνισμών, όπου οι εξεταζόμενοι, οι υποψήφιοι για το Δημόσιο, θα αποδεικνύουν με αντικειμενικό, πραγματικό τρόπο τις γνώσεις τους για τη θέση την οποία διεκδικούν, προκειμένου να δοθούν δυνατότητες και προοπτικές σε όλους, με δικαιοσύνη, ταχύτητα και αντικειμενικότητα.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί με το σύνολο των κομμάτων, με το σύνολο των κοινωνικών φορέων, που αφορά η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση, με βασικό στόχο το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση, με στόχο -όπως είπα και νωρίτερα- τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις, ώστε όλοι οι Έλληνες να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη που έχουν απέναντι στο ελληνικό Κράτος.

Και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της προοπτικής εδώ στη χώρα μας”.

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Ζαχαριάδης είπε:

“Είναι σημαντικό που ξεκινάει ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος για την επόμενη ημέρα στο Δημόσιο. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι αυτός ο διάλογος δεν είναι προσχηματικός, αλλά θα είναι διάλογος επί της ουσίας. Κι αυτό, θα μπορέσει να κριθεί στη διαδρομή μέχρι να έρθει το σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση.

Συζήτησα, εξαντλητικά, σήμερα, με τον Υπουργό και του έθεσα τις προτάσεις και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με την πρωτοβουλία την οποία έχει ξεκινήσει.

Του κατέστησα απολύτως σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί, δεν πρόκειται και δεν θα συναινέσει -και μάλιστα θα πολεμήσει σκληρά- οποιαδήποτε λογική θα είναι απέναντι στην αξιοκρατία και τη δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας μέσα από οποιαδήποτε εξεταστική διαδικασία στο Δημόσιο.

Περιμένουμε, λοιπόν, την επόμενη περίοδο να δούμε το σχέδιο νόμου.

Βεβαίως αρνητικά σήματα είναι όλες αυτές οι εξελίξεις με το μεγάλο αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων και την παρέκκλιση των διαδικασιών προσλήψεων, είτε ως αφορμή του COVID-19 είτε με επιλογές της κεντρικής διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συγκροτημένη, συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για το Δημόσιο και την αξιοκρατία”.

_______________________

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον κ. Ευάγγελο Φανίδη, Γενικό Διευθυντή της “Ελληνικής Λύσης”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων, είπε:

“Νομίζω ότι υπάρχει πολύ σημαντικό πεδίο κοινών ιδεών και αντιλήψεων. Θα προχωρήσουμε, το επόμενο διάστημα, με τη συγκεκριμενοποίηση του νομοσχεδίου, προκειμένου να πάρουμε και τις τελικές θέσεις των κομμάτων και πιστεύω να προχωρήσουμε με πολύ θετικό τρόπο και με συγκλίσεις ουσιαστικές.

Ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης», κ. Ευάγγελος Φανίδης δήλωσε:

“Πράγματι είχαμε μία πολύ σημαντική συζήτηση με τον υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, γύρω από τα θέματα που αφορούν το ΑΣΕΠ και την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει, από ότι διαπίστωσα, τις καλύτερες των προθέσεων, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί ένα πλαίσιο αναβάθμισης του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να επικρατήσει αυτό το στοιχείο, για το οποίο δημιουργήθηκε το ΑΣΕΠ, η αξιοκρατία δηλαδή.

Και αναμένουμε τις τελικές προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργού. Θα μεταφέρω στον Κυριάκο Βελόπουλο τα όσα συζητήσαμε, σήμερα, με τον υπουργό, ώστε στην πορεία να προκύψει μία όσο το δυνατό καλύτερη συνεργασία -θέλω να ελπίζω- προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της αναβάθμισης ενός τόσο σημαντικού θεσμού”.

_______________________

Νομοσχέδιο προσλήψεων Δημοσίου
Ακολούθησε η συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τις κυρίες Φωτεινή Μπακαδήμα και Αγγελική Αδαμοπούλου, εκπροσώπους του «Μέρα25».

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών, κος Τάκης Θεοδωρικάκος, είπε:

“Στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, συναντήθηκα, πριν από λίγο, με τις κυρίες Μπακαδήμα και Αδαμοπούλου, οι οποίες εκπροσωπούν το κόμμα Μέρα25.

Είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δημιουργική συνάντηση, με πολλές κοινές ιδέες και τη δυνατότητα συγκλίσεων και ενιαίας αντίληψης για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί το ΑΣΕΠ, να γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι διαδικασίες του μέσα από την ψηφιοποίησή του.

Και το κυριότερο, όλο αυτό να συνδυαστεί με μία μεγάλη παρέμβαση, όπου ο κατάλληλος άνθρωπος θα πηγαίνει στην κατάλληλη θέση στο Δημόσιο, θα υπάρξει αξιοκρατία, μέσα από γραπτές, διαγωνιστικές διαδικασίες, αξιόπιστες και αντικειμενικές.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Ο διάλογος που έχουμε, σήμερα, με όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων δείχνει ότι υπάρχει πολύ σημαντικό κοινό έδαφος για να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις ανάγκες των νέων ανθρώπων, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για αξιοκρατία στο ελληνικό Δημόσιο. 

Άρα συνεχίσουμε την προσπάθεια και είμαι πολύ αισιόδοξος”.

 Η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου δήλωσε:

“Είχαμε, πράγματι, σήμερα, μία πάρα πολύ εποικοδομητική και δημιουργική, πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. υπουργό.

Ακούσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις ιδέες και τις προτάσεις, που αναμένεται να καταθέσει το Υπουργείο, στα πλαίσια νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, ενός πάρα πολύ σημαντικού θεσμού.

Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τις προτάσεις και τις δικές μας ιδέες που, σήμερα, παρουσιάσαμε στον υπουργό, θεωρούμε ότι θα συμβάλλουμε όλοι μαζί, μέσα σε ένα κλίμα συναινέσεων και ευρύτερων συγκλίσεων στην αναβάθμιση αυτού του θεσμού, έτσι ώστε να υπάρχουν αξιοκρατικές διαδικασίες και, βεβαίως, να εμπεδωθεί ένα κλίμα διαφάνειας μέσα σε αυτόν το θεσμό, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του θεσμού”.

Η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα δήλωσε:

“Πράγματι, ήταν μία εξαιρετικά εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση. Θα επανέλθουμε. Ο ΑΣΕΠ είναι ένας θεσμός που πρέπει να ενισχυθεί.

Από εκεί και πέρα, καταθέσαμε, ήδη, τις προτάσεις μας.

Μας ενημέρωσε ο κύριος υπουργός για τις δικές του και για το γενικότερο πλαίσιο του νομοσχεδίου. Θα επανέλθουμε και με γραπτές, επιμέρους, συγκεκριμένες προτάσεις του Μέρα25.

Και θα είμαστε εδώ, για να καταλήξουμε σε ένα νομοσχέδιο, που θα εκσυγχρονίζει το ΑΣΕΠ, θα εκσυγχρονίζει τη στελέχωση του Δημοσίου, πάνω από όλα με αξιοκρατία και διαφάνεια”.

_______________________

Η συνάντηση με την εκπρόσωπο του “Κινήματος Αλλαγής”,

κυρία Ευαγγελία Λιακούλη, θα γίνει στις 29 Οκτωβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ,

σε επιστολή του ΓΓ της ΚΟ, κ. Αχιλλέα Κανταρτζή, προς τον κο Θεοδωρικάκο αναφέρει:

“Προκειμένου να μπορέσουμε να εκθέσουμε ολοκληρωμένα κι εφ’ όλης της ύλης τις θέσεις μας, είναι απαραίτητο να προηγηθεί η δημοσίευση των θέσεων της κυβέρνησης με τη μορφή “νομοσχεδίου””.

Δείτε επίσης

Πλατφόρμα eDiplomas: Αντίγραφα τίτλων σπουδών-καταπολέμηση φαινομένου πλαστών πτυχίων
Ανακοίνωση ΔΟΑΤΑΠ: Ανακαλείται η απόφαση αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων εξ αποστάσεως-Προϋποθέσεις αναγνώρισης
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση