“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Νομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας: Τι ειπώθηκε στη Βουλή – Χρονοδιάγραμμα ψήφισης – Ακρόαση Φορέων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Νομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας: Τι ειπώθηκε στη Βουλή – Το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και ψήφισης – Ακρόαση Φορέων αύριο Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020.

Νομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (ΕΜΥ) της Βουλής επί του νομοσχεδίου:

“Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις”.

Αύριο Τετάρτη 15/01/2020 στις 11:30 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα έχουμε την Ακρόαση 10 Φορέων, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΜΥ κος Γεώργιος Στύλιος, θα είναι:

 1. ΑΔΙΠ
 2. Σύνοδος Πρυτάνεων
 3. Ενωση Ερευνητών Ελλάδος
 4. ΟΛΜΕ
 5. ΔΟΕ
 6. Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων
 7. ΟΙΕΛΕ
 8. ΠΕΚΑΠ  – Καθηγητές Πληροφορικής
 9. Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών Σχολείων
 10. ΠΟΣΔΕΠ
 • Στις 16:00 την ίδια ημέρα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν από τον Πρόεδρο της ΕΜΥ Πρόγραμμα, θα έχουμε συζήτηση επί των άρθρων.
 • Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 θα έχουμε την Β Ανάγνωση του νομοσχεδίου στις 10:00.
 • Την Πέμπτη 23/01 ή την Παρασκευή 24/01 θα έχουμε την συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τι ειπώθηκε

Νίκη Κεραμέως

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στη στόχευση  αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου και της αναβάθμισης των Πανεπιστημίων. Αναφορικά με τη νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως επισήμανε η Υπουργός, αυτή θα είναι σύγχρονη και λειτουργική, με στόχο να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα λειτουργίας και αναβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Για τις κυρώσεις διορισμού ανέφερε πως ο τέως Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κατάργησε την επιπλέον μοριοδότηση και την ποινή μη ανάληψης υπηρεσίας, για τα οποία διαφωνεί η σημερινή πολιτική ηγεσία, της οποίας στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Για τα κολλέγια ανέφερε πως τις σχετικές διατάξεις τις είχε φέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αυτές επαναφέρει η σημερινή ηγεσία.

Για την εορτή των Τριών Ιεραρχών θα γίνονται μαθήματα μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις, με νομοτεχνική βελτίωση που θα κατατεθεί.

Μερόπη Τζούφη

Η αν. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη μίλησε για συρρίκνωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και οικονομικό στραγγαλισμό των Πανεπιστημίων, με περικοπές που θα ζήλευαν μέχρι και οι δανειστές. Επίσης αναφέρθηκε στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο τους το οποίο τίθεται υπό τον πλήρη έλεγχο της κεντρικής εξουσίας.

Νίκος Φίλης

Ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αναφέρθηκε κυρίως στη διάταξη για τα Κολλέγια, ζητώντας την απόσυρσή της από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Επίσης αναφέρθηκε στη σύγχυση που δημιουργήθηκε από τις ανακοινώσεις και Εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ αναφορικά με τη διάταξη για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης και στη χρηματοδότησή της από την Κυβέρνηση.

Χαρά Κεφαλίδου

Η Χαρά Κεφαλίδου, Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), αναφέρθηκε στην αποσπασματικότητα του νομοσχεδίου και στην μη ύπαρξη ολοκληρωμένου  σχεδίου από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ.

Κλέων Γρηγοριάδης

Ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης αναφέρθηκε αρνητικά και στη διάταξη με τις τριετή ποινή αποκλεισμού σε περίπτωση άρνησης διορισμού, όπως και στη διάταξη για τα Κολλέγια.

Δείτε σχετικά

Εισήγηση Κεραμέως στη Βουλή: Υπερήφανοι για τη σύνδεση της χρηματοδότησης ΑΕΙ με την αξιολόγηση
Εισήγηση Φίλη στη Βουλή: Να αποσυρθεί η διάταξη για τα κολέγια
Εισήγηση Τζούφη στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια
Σχέδιο νόμου ΑΔΙΠ-ΕΛΚΕ-Κυρώσεις διορισμών-Εορτή Τριών Ιεραρχών | Στη Βουλή
Διάταξη πτυχίων Κολλεγίων: Δεκτά θα γίνονται από το ΑΣΕΠ για διορισμό εκπαιδευτικών
Τριετής αποκλεισμός όσων διορίζονται και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται | Ρύθμιση στη Βουλή

Επίσης

Εορτή Τριών Ιεραρχών: Παύει να είναι αργία με διάταξη στη Βουλή
Εγκύκλιος Τριών Ιεραρχών: Οχι μάθημα, εκδηλώσεις και εκκλησιασμός

Πριν φύγετε

Νόμος Διορισμών: 4589/2019 – ΦΕΚ A 13 – 29.01.2019
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

2 Σχόλια

 1. Βαγγέλης Φούκας σε

  Καλησπέρα κ.Βουγια. Γνωρίζετε αν στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί, υπάρχει τροπολογία για τη μείωση από τριετή σε διετή αποκλεισμό από τους πίνακες του ΑΣΕΠ ;

  • Βασίλης Βούγιας σε

   Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, αλλά κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου μπορεί να κατατεθεί ρύθμιση.

Γράψτε μία απάντηση