Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ο Καθηγητής Περικλής Μήτκας Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), πρώην ΑΔΙΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Καθηγητής Περικλής Μήτκας Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), πρώην ΑΔΙΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ.

Περικλής Μήτκας

Ο Καθηγητής Περικλής Μήτκας αναλαμβάνει Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), πρώην ΑΔΙΠ σύμφωνα με Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο νέος Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ διετέλεσε μεταξύ άλλων Πρύτανης του ΑΠΘ, ενώ συμμετείχε στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ως μέλος και κατόπιν Πρόεδρος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του νεοσύστατου Τμήματος Πληροφορικής.

Δείτε την Υπουργική ΑπόφασηΔιορισμός του Προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.)”

_________________

Δείτε την Ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ

Αποδοχή από το Υπουργικό Συμβούλιο της εισήγησης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον Πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ

Την εισήγηση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως για τον ορισμό του Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα ως Προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε) αποδέχθηκε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως προβλέπει ο νόμος 4653/2020 που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, θα ακολουθήσει η υποβολή της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει κατόπιν ακρόασης του προτεινόμενου.

Ο Καθηγητής Περικλής Μήτκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα.

Αποφοίτησε το 1985 από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Syracuse University, Syracuse N.Y. ΗΠΑ, απ΄ όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα και στην συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα σε Computer Engineering.

Έχει λάβει υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις.

Το 1990 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Colorado State University των ΗΠΑ και κατόπιν, το 1996, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 1999 υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 2006 ως Καθηγητής στο ΑΠΘ.

Στην πολυετή ερευνητική και διδακτική συνεργασία του με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού περιλαμβάνεται το University of Pennsylvania (επισκέπτης Καθηγητής), το Vrije University of Brussels (επισκέπτης ερευνητής) και το Syracuse University (βοηθός Καθηγητή).

Διαθέτει πλούσιο διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, πολυάριθμες συμμετοχές σε συνέδρια και έχει συντονίσει πλειάδα ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Μαζί με συνεργάτες του, συμμετείχε στην ανάπτυξη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Διαθέτει εκτενές διοικητικό έργο, καθώς από το 2002 έως σήμερα έχει αναλάβει σημαντικά αξιώματα.

Πιο αναλυτικά:

•             Έχει διατελέσει από το 2014 έως το 2019 Πρύτανης του ΑΠΘ, Πρόεδρος ΔΣ της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης, Πρόεδρος ΔΣ της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας, Πρόεδρος ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών και εκπρόσωπος της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

•             Από το 2018 έως το 2019 ήταν Πρόεδρος της Ένωσης Βαλκανικών Πανεπιστημίων και από το 2018 διατελεί Πρόεδρος του Δικτύου Πανεπιστημίων Μαύρης Θάλασσας.

•             Από το 2017 έως το 2018 ήταν μέλος του Προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων.

•             Από το 2011 έως το 2013 διατέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ και της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής.

•             Από το 2010 έως το 2014 υπήρξε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Δικτύων, Επικοινωνιών και Πληροφορικής, και από το 2012 έως 2013 διατέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής για την ακαδημαϊκή αναδιοργάνωση του ΑΠΘ.

•             Επίσης, έχει διατελέσει εκπρόσωπος του ΑΠΘ στο ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης (2013-19), καθώς και μέλος πολλών άλλων Επιτροπών.

Επιπρόσθετα, από το 2001 έως το 2014 ο Καθηγητής Π. Μήτκας συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, στο οποίο διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής, ενώ από το 2006 έως το 2010 συμμετείχε στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ως μέλος και κατόπιν Πρόεδρος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του νεοσύστατου Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, καθώς και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου.

 Δείτε επίσης

Ορισμός Προέδρου ΙΕΠ Ιωάννη Αντωνίου στη θέση του Αντιπροέδρου της ΑΔΙΠΠΔΕ
Νέος Πρόεδρος ΔΟΑΤΑΠ: Προτείνεται ο Καθηγητής Ορέστης Καλογήρου
Απολογισμός Υπουργείου Παιδείας: Συνάντηση Μητσοτάκη-Κεραμέως στο Μαξίμου | Τι ειπώθηκε
Video ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Κεραμέως
Κεραμέως: 6 μήνες σκληρής δουλειάς, 100άδες ενέργειες | Απολογισμός

Πριν φύγετε

Νομοσχέδιο Παιδείας: Οπως ψηφίσθηκε με τις διατάξεις για Κολέγια, κυρώσεις και τοποθετήσεις διορισμών κ.α
Γρίπη: Oδηγίες πρόληψης κατά της διασποράς της στις Σχολικές Μονάδες
Επιμόρφωση Β2 επιπέδου ΤΠΕ: Αποτελέσματα Κλήρωσης Α’ Φάσης και Εναρξη Β’ Φάσης Υποβολής Αιτήσεων
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση