Πέμπτη, 24 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ο Μέγας Αλέξανδρος με Τεχνητή Νοημοσύνη: Video και Φύλλα Εργασίας από “To Sakidio”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Μέγας Αλέξανδρος με Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποια ήταν τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του; – Video και Φύλλα Εργασίας από “To Sakidio”.

Ο Μέγας Αλέξανδρος με Τεχνητή Νοημοσύνη

Τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ με Τεχνητή Νοημοσύνη δημιούργησε “To Sakidio”.

Η τελευταία δουλειά του αποθετηρίου εκπαιδευτικών με video με υλικό διδακτικής αξιοποίησης, με κανάλι στο YouTube με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς και μεγάλους και θέματα από διάφορους τομείς της σχολικής αλλά και της κοινωνικής ζωής, το οποίο δημιούργησαν δύο εκπαιδευτικοί, ο Δημήτρης Αίσωπος και η Ευτυχία Πλακαρού, είναι σχετική με τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ και τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του και έχει να κάνει με δημιουργία μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τίτλος βίντεο: Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ με Τεχνητή Νοημοσύνη. Ποια ήταν τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ γεγονότα της ζωής του;

Αναζητώντας τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα της παγκόσμιας ιστορίας. Η ζωή του χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικές επιδόσεις σε πολλούς τομείς, ενώ το έργο του αντικατοπτρίζει εκτός από τη στρατιωτική ικανότητα, την αφοσίωσή του στη γνώση, τη διπλωματία και την ευημερία της ανθρωπότητας.

Προσπαθώντας να εξερευνήσουμε την σπουδαία αυτή μορφή της ελληνικής ιστορίας, αναζητούμε τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του στρατηγού της Μακεδονίας στα μακρινά όρια της γνώσης και της εμπειρίας.

Τα ίχνη του Αλεξάνδρου ξεδιπλώνονται μπροστά μας όπως ο ίδιος εξερευνούσε τον κόσμο, κατακτώντας τον, όχι μόνο με τα όπλα αλλά και με τον πολιτισμό. Από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την Αφρική, το ταξίδι του Αλεξάνδρου είναι μια συναρπαστική πορεία.

Η διδασκαλία της ζωής και του έργου του Μ. Αλέξανδρου, με βίντεο και φύλλα εργασίας, έχει τους παρακάτω διδακτικούς στόχους:

Διδακτικοί στόχοι

Ενίσχυση της Ιστορικής Κατανόησης: Το βίντεο με τη ζωντάνια της εικόνας μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές, δημιουργώντας οπτικές αναπαραστάσεις,να κατανοήσουν καλύτερα την εποχή και το περιβάλλον στο οποίο έζησε ο Μ. Αλέξανδρος, καθώς και τις ιστορικές επιδράσεις των πράξεών του.

Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης: Οι μαθητές μπορούν να προκαλέσουν συζητήσεις και να αξιολογήσουν τις πράξεις και τις αποφάσεις του Μ. Αλέξανδρου, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης.

Προαγωγή της Διαπολιτισμικής Κατανόησης: Το έργο του Μ. Αλέξανδρου εκτείνεται σε διάφορες περιοχές και πολιτισμούς, και μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και περιοχών.

Ενίσχυση της Ηθικής Κατανόησης: Οι μαθητές μπορούν να συζητήσουν ηθικά ζητήματα που αφορούν τις πράξεις και τις αποφάσεις του Μ. Αλέξανδρου και να αναπτύξουν την ηθική τους κατανόηση.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO

Το video «Ο Μέγας Αλέξανδρος» εντάσσεται στην κατηγορία “ΙΣΤΟΡΙΑ”. Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία

Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:

  1. Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού με θέμα την Προσέγγιση των Ιστορικών γεγονότων–Διαπολιτισμικότητα.
  2. Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών. Πχ. Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία, Μαθηματικά
  3. Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά. Λέξεις κλειδιά: τοπική πολιτιστική κληρονομιά, παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Υποθεματική: Πολιτιστική κληρονομιά

Οι δραστηριότητες που ακολουθούν στα φύλλα εργασίας έχουν στόχο οι μαθητές και μαθήτριες:

  • Να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Μ. Αλεξάνδρου.
  • Να διαπιστώσουν τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που επηρέασαν τη ζωή και τις αποφάσεις του και να συνειδητοποιήσουν την τεράστια συνεισφορά του στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
  • Να αντιληφθούν τις ικανότητές του στο στρατηγικό σχεδιασμό, στη διπλωματία και στη διοίκηση.
  • Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη μέσα από τη σύγκριση πηγών και συσχέτιση των γεγονότων με τις αιτίες και τα αποτελέσματά τους.

Μπορείτε να κατεβάσετε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα φύλλα εργασίας ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Το σακίδιο-tosakidio: Αποθετήριο εκπαιδευτικών video με υλικό διδακτικής αξιοποίησης-Ξεκίνησε με Ελεν Κέλερ και Λουί Μπράιγ 

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων: Φύλλα Εργασίας και video από To Sakidio – 27.01 Διεθνής Ημέρα Μνήμης 

Εορτή των 3 Ιεραρχών: Δραστηριότητες με Φύλλα Εργασίας και Video από “To Sakidio” 

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικό video και φύλλα εργασίας από “To Sakidio” 

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2023: Αφιέρωμα με κείμενο-video και φύλλα εργασίας από “To Sakidio” 

To Sakidio-Ημέρα της Γυναίκας: Γυναίκες της επιστήμης – video αφιέρωμα 

Πριν φύγετε

Τι υλοποιείται για τα άτομα με αυτισμό: Πρόγραμμα κοιν. ενσωμάτωσης-ΚΔΗΦ-Στέγες Υποστηριζ. Διαβίωσης-Δομές Ημιαυτ/μης Διαβίωσης

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply