Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και η Συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους: Συνέδριο στις 10-11 Απριλίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας: Διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης.

Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» οργανώνουν στις 10 και 11 Απριλίου 2021 (ώρα έναρξης 10:00) διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και η Συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους. Σύγχρονες Ερμηνείες».

Ποιοι συμμετέχουν

Στο συνέδριο συμμετέχουν 21 διακεκριμένοι ομιλητές και βασικός του στόχος είναι η ανάδειξη και συζήτηση πτυχών της Ελληνικής Παλιγγενεσίας υπό το πρίσμα σύγχρονων ερμηνειών που έχει αναδείξει η ιστορική έρευνα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το συνέδριο επικεντρώνεται αφενός στην προετοιμασία και την εκδήλωση του επαναστατικού αγώνα και αφετέρου στη θεσμική διαμόρφωση του ελληνικού κράτους κατά τον 19ο αιώνα.

Δηλώσεις του Προέδρου και Καθηγητή κ. Παναγιώτη Κιμουρτζή

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης Καθηγητής κ. Παναγιώτης Κιμουρτζής «Τα τελευταία χρόνια πολλοί ιστορικοί έχουν γράψει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, την θεσμική ανάπτυξη του ελληνικού κράτους και τους μετασχηματισμούς στην ελληνική κοινωνία.

Το Συνέδριο έχει ως στόχο να αναδειχθούν οι έρευνες αυτές. Φυσικά όσες έχουν παραχθεί είναι πολύ περισσότερες και υπερβαίνουν την δυνατότητα ενός μόνον συνεδρίου. Όμως μία επιλογή από αυτές, με τρόπο ώστε να καλύπτεται μία ευρεία θεματολογία, είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το ειδικό, αλλά και το γενικό ακροατήριο.

Στόχος

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιάσει έρευνες που έγιναν βιβλία είτε κρίσιμα άρθρα. Να δώσει στο κοινό που θα το παρακολουθήσει μία συμπυκνωμένη εικόνα για τις νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις που εισηγείται η ελληνική ιστοριογραφία. Νέοι, κυρίως, αλλά και εμπειρότεροι ερευνητές, θα μιλήσουν για την έρευνά τους. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με αυτή τη νέα γνώση που παράγεται. Αυτή τη γνώση που σχετίζεται με το ιστορικό μας παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στο δημιουργικό μας μέλλον. Κριτική μνήμη που μας ενισχύει τη διάθεση να προσπαθούμε ολοένα καλύτερα: αυτή την σχέση που πρέπει να συμμεριστούμε όλες και όλοι θέλει να αναδείξει το Συνέδριο.».

Πλατφόρμα

Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά από τους επίσημους λογαριασμούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Facebook και στο YouTube.

Βρείτε εδώ το σύνδεσμο για το Facebook.

Βρείτε εδώ το σύνδεσμο για το YouTube (1η Ημέρα).

Βρείτε εδώ το σύνδεσμο για το YouTube (2η Ημέρα).

Δείτε επίσης
Επιστημονικό συνέδριο από τη Νομική Σχολή ΑΠΘ για το 1821: Στις 16 Απριλίου 
Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: Δωρεάν επιστημονικό συνέδριο τον Οκτώβριο
ΕΚΠΑ: 21 διαδικτυακές ομιλίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Γράψτε μία απάντηση