Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Οδηγίες για επανένταξη μαθητών με ΕΕΑ στο σχολικό περιβάλλον: Του Κων/νου Ντίνα, Συντονιστή Ε.Α. και Ενταξιακής Εκπαίδευσης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οδηγίες για επανένταξη μαθητών με ΕΕΑ στο σχολικό περιβάλλον: Του Κωνσταντίνου Ντίνα, Συντονιστή Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης – ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας.

Οδηγίες για επανένταξη μαθητών με ΕΕΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο πλαίσιο της επανένταξης των μαθητών με ΕΕΑ στο σχολικό περιβάλλον έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επανακαθιέρωση της καθημερινής ρουτίνας που έχει διαταραχθεί από τον εγκλεισμό και στην ανάπτυξη ικανοτήτων υγιεινής.

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στους μαθητές μας να προσαρμοστούν αποφεύγοντας την εισαγωγή απαιτητικών δραστηριοτήτων που μπορεί να πυροδοτήσουν συμπεριφορές αποφυγής και προσφέροντας ευχάριστες και ελκυστικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της ανάπτυξης ικανοτήτων αναψυχής και αναδημιουργίας.

Όσον αφορά τον δεύτερο στόχο, για τους πιο λειτουργικούς μαθητές μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλες κοινωνικές ιστορίες και ανάλυση έργου ενώ για τους λιγότερο λειτουργικούς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ανάλυση έργου.

Ικανότητες υγιεινής όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να διδαχθούν με ανάλυση έργου και με κίνητρο συμμετοχής του μαθητή την παροχή κοινωνικού και/ή φαγώσιμου ενισχυτή.

Για παράδειγμα το πλύσιμο χεριών πριν και μετά το δεκατιανό ή τη σίτιση.

Στην πρώτη περίπτωση η κατάσταση στέρησης του φαγώσιμου ενισχυτή αυξάνει υπέρμετρα την ενισχυτική του αξία και συνεπακόλουθα την επιθυμία του μαθητή για συμμετοχή στη δραστηριότητα. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί κοινωνικός ενισχυτής ή δραστηριότητες αναψυχής και αναδημιουργίας ως αμοιβή για το παραχθέν έργο.

Ακολουθούν μερικά βιντεοσκοπημένα παραδείγματα που μπορείτε να στείλετε και στους γονείς ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα γενίκευσης στα άλλα περιβάλλοντα δράσης των μαθητών.

Κωνσταντίνος Μ. Ντίνας, D.a.s.e., Med, PhD

ΣΕΕ ΕΑΕΕ ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας.

Παραδείγματα για άτομα με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας και όχι μόνο
Πλύσιμο χεριών


Video modelling

Χρήση μάσκας

Δείτε επίσης

Επιστροφή εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ στα σχολεία: Πέμπτη 28.05-Λήξη διάθεσης σε ΚΕΣΥ 27.05 | Εγγραφο
Ερωτήσεις-απαντήσεις για επαναλειτουργία σχολείων και άδεια ειδικού σκοπού
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση