Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Οδηγίες εξαερισμού εσωτερικών χώρων κατά τη χειμερινή περίοδο υπό το πρίσμα της πανδημίας κορονοϊού | Εγγραφο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οδηγίες εξαερισμού εσωτερικών χώρων κατά τη χειμερινή περίοδο υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορονοϊού – Εγγραφο του Υπουργείου Υγείας.

Οδηγίες εξαερισμού εσωτερικών χώρων

Συστάσεις για τον εξαερισμό εσωτερικών χώρων κατά τη χειμερινή περίοδο υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορονοϊού, εξέδωσε με την αρ. Πρωτ: Δ1 / ΓΠ οικ. 81816/18-12-2020 εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας.

Οι συστάσεις-οδηγίες κοινοποιήθηκαν αφού ελήφθη υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου το κοινό παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι συνήθως δεν αερίζονται επαρκώς λόγω των χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η μετάδοση του ιού SARS CoV-2 είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε κλειστούς και περιορισμένους εσωτερικούς χώρους, όπως χώροι εργασίας (γραφεία, εργοστάσια κλπ), χώροι λατρείας, καταστήματα κ.ά.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις

ότι η αυξημένη μετάδοση μπορεί, μεταξύ άλλων, να συνδεθεί με δραστηριότητες που σχετίζονται με την αυξημένη παραγωγή και εκπνοή σταγονιδίων, όπως είναι το τραγούδι, οι χορωδίες, αλλά ακόμη και η ομιλία με αυξημένη ένταση σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Η διάρκεια παραμονής σε έναν χώρο μπορεί να συσχετιστεί αναλογικά με τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Αντιστρόφως, ο κίνδυνος μειώνεται όταν μειώνεται το ιικό φορτίο εντός ενός κλειστού χώρου. Στην μείωση αυτού του κινδύνου συμβάλλει και η συχνή ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους μέσω των μονάδων εξαερισμού ή/και με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα κλπ).

Η ανανέωση του αέρα στο εσωτερικό ενός χώρου

με αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον εκτιμάται ότι μειώνει την συγκέντρωση των μολυσματικών παραγόντων εντός του χώρου αυτού, αυξάνοντας το χρόνο που απαιτείται για να εκτεθεί κάποιο άτομο σε μολυσματική δόση του ιικού φορτίου.

Η συχνή ανανέωση του αέρα βοηθάει επίσης και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων λόγω της μείωσης των αυξημένων συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα.

Για το λόγο αυτό

συστήνεται η συχνή ανανέωση του αέρα των εσωτερικών χώρων, ώστε να επιτυγχάνεται η μείωση της συγκέντρωσης του εν δυνάμει ιικού φορτίου.

Ενδεικτικά συστήνεται, ανεξαρτήτως του χρησιμοποιούμενου συστήματος θέρμανσης:

Α. Η πλήρης και συχνή ανανέωση του αέρα με άνοιγμα των παραθύρων κατά τρόπο, ώστε να διευκολύνεται η μεγαλύτερη δυνατή ροή και ανανέωση αέρα (π.χ. έναντι ανοίγματα). Ενδεικτικά αναφέρεται ελάχιστη συχνότητα ανανέωσης: ανά μία ώρα για τουλάχιστον 10 λεπτά τη φορά.

Τονίζεται ότι η συχνότητα και ο χρόνος ανανέωσης πρέπει να αυξάνεται ανάλογα με βαθμό χρήσης του χώρου (αριθμός χρηστών του χώρου σε σχέση με τη χωρητικότητά του, ήτοι συχνότερη ανανέωση και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για περισσότερους χρήστες). Ενδεικτικά παραδείγματα παρουσιάζονται στον πίνακα του Παραρτήματος (πηγή: https://www.bgn.de/lueftungsrechner/).

Β. Η κατά το δυνατόν συνεχής διατήρηση κάποιων ανοιγμάτων (εξωτερικές πόρτες, παράθυρα κλπ) σε ανοικτή θέση ώστε να εξασφαλίζεται μια ελάχιστη ανταλλαγή αέρα με τον εξωτερικό χώρο, εξασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες του χώρου.

Γ. Η μεγιστοποίηση του ρυθμού ανανέωσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους όταν υφίστανται διαθέσιμα μέσα μηχανικού αερισμού.

Δ. Σε κοινόχρηστους χώρους με συχνή εναλλαγή των ατόμων που παρευρίσκονται εντός τους (καταστήματα, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κλπ) να εξασφαλίζεται η συνεχής ανανέωση του αέρα του εσωτερικού χώρου και με φυσικό τρόπο (π.χ. να διατηρούνται κατά το δυνατόν ανοικτές οι εξωτερικές πόρτες), πέραν της χρήσης ενός υφιστάμενου συστήματος εξαερισμού.

Ε. Οι χώροι των αποχωρητηρίων θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και σε εικοσιτετράωρη βάση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι

κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου συστήματα κλιματισμού χρησιμοποιούνται και για την θέρμανση χώρων κάθε τύπου και ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών δεν ανανεώνεται συχνά ο αέρας σε κλειστούς χώρους εξαιτίας της συνακόλουθης πτώσης της θερμοκρασίας εντός αυτών, σας υπενθυμίζουμε τις συστάσεις για τη χρήση κλιματιστικών μονάδων και τον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων, εφαρμοζόμενες κατ’ αναλογία για συνθήκες ψύχους.

Ειδικότερα, για τα ΜΜΜ συστήνεται:

Α. Η χρήση των συστημάτων κλιματισμού σε ρύθμιση μεγιστοποίησης της εισαγωγής νωπού αέρα. Επιβεβλημένη είναι η τακτική συντήρηση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον κατασκευαστή διαδικασίες. Συνιστάται επίσης η κατά το δυνατόν συχνότερη ανανέωση του αέρα εντός του εκάστοτε χρησιμοποιούμενου Μέσου, συνυπολογίζοντας τη θερμική άνεση και την ασφάλεια των επιβατών.

Β. Κάποια παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν συνεχώς ανοικτά ώστε να εξασφαλίζεται ένας ελάχιστος ρυθμός συνεχούς ανανέωσης του αέρα. Υπενθυμίζονται οι περιορισμοί και οι υποχρεώσεις για τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Γ. Στα επιβατικά αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, ο κλιματισμός μπορεί να χρησιμοποιείται κανονικά, εφόσον ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή για τις διαδικασίες συντήρησης, απενεργοποιώντας κατά το δυνατόν τη λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα.

Δ. Υπενθυμίζονται και οι γενικότερες συστάσεις της Εγκυκλίου, με θέμα «Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

Δείτε επίσης

Σχολεία-κορονοϊός: Σε ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα Δημοτικά-Αν ανοίξει κάτι στις 7.1 θα είναι αυτά
Περιοριστικά μέτρα Χριστουγέννων: Συναθροίσεις-Μετακινήσεις-Νέο ΦΕΚ
Δημόσιο-κορονοϊός: Μέτρα-Βεβαιώσεις κίνησης-Αδεια ειδικού σκοπού περιόδου εορτών-Εκλογές αιρετών

Πριν φύγετε

Κεραμέως-σχολική χρονιά: Τι είπε για το ενδεχόμενο παράτασης και για τις φορητές συσκευές της Τηλεκπαίδευσης
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση