Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Οδηγός αξιολόγησης σχολείων από το ΙΕΠ: Εως 30.09 η έκθεση του σχολείου στην πλατφόρμα του ΙΕΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οδηγός αξιολόγησης σχολείων από το ΙΕΠ: Με βάση τη νέα Υπουργική Απόφαση-Εως 30.09 η έκθεση στην πλατφόρμα του ΙΕΠ-Μέχρι 20.10.2021 θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ο Συλλογικός Προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας.

Οδηγός αξιολόγησης σχολείων

Οδηγό για την Αξιολόγηση της σχολικής μονάδας κοινοποίησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ B 4189 – 10.09.2021 της υπ. αριθμ. 108906/ΓΔ4 νέας Απόφασης για την Αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, της Υφυπουργού ΠΑΙΘ κας Ζ. Μακρή με θέμα: “Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο”.

Το ΙΕΠ σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει,

αναρτά σταδιακά τροποποιημένο υλικό με βάση τη νέα Υ.Α. (108906/ΓΔ4 ΦΕΚ 4189/10-09-2021) για τον Συλλογικό προγραμματισμό, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Ο Οδηγός για την Αξιολόγηση της σχολικής μονάδας

που δημιούργησε, σύμφωνα με το προλογικό σημείωμα, αποτελεί μέρος του ενημερωτικού υλικού για την εφαρμογή του Συλλογικού Προγραμματισμού – Εσωτερικής Αξιολόγησης (Αυτοαξιολόγησης) του έργου της σχολικής μονάδας, και αποσκοπεί στη συνοπτική παρουσίαση των διαδικασιών εφαρμογής σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Αξιολόγηση
  • Αφορά στην αποτίμηση: (α) της λειτουργίας της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού
    έργου συνολικά, και (β) των επιμέρους Δράσεων
  • Το έργο της σχολικής μονάδας αποτιμάται ως προς τις τρεις βασικές της λειτουργίες, οι οποίες
    εξειδικεύονται περαιτέρω σε 9 επιμέρους άξονες.
  • Η πρώτη Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του σχολείου καταχωρείται στην πλατφόρμα του ΙΕΠ, με ευθύνη του Διευθυντή μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου 2021.
  • Μέχρι 20 Οκτωβρίου 2021 θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ο Συλλογικός Προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας (Στόχοι και τίτλοι των Σχεδίων Δράσης).
Διευκρινίσεις
  1. Κάθε εκπαιδευτικός δηλώνει συμμετοχή σε μία τουλάχιστον Ομάδα Δράσης, με βάση τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τους στόχους της σχολικής μονάδας, καθώς και τα δικά του/της ενδιαφέροντα.
  2. Ο αριθμός των Ομάδων Δράσεων, άρα και των Σχεδίων Δράσης, εξαρτάται από τον αριθμό των εκπ/κών του σχολείου.
  3. Τα ολιγοθέσια σχολεία (έως 5 εκπ/κοί) μπορούν να υλοποιήσουν ένα μόνο Σχέδιο Δράσης κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς.
  4. Οι εκπαιδευτικοί των ολιγοθέσιων σχολείων μπορούν να συνεργαστούν με άλλα σχολεία επιλέγοντας στόχους που αφορούν σε κοινούς άξονες π.χ. συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις.
  5. Εκπαιδευτικοί που είναι τοποθετημένοι σε περισσότερα από ένα σχολεία συμμετέχουν σε Δράση της σχολικής μονάδας όπου υπηρετούν τις περισσότερες ώρες.
  6. Για την υλοποίηση Σχεδίων Δράσεων, οι Ομάδες Δράσης μπορούν να συγκροτούνται από εκπαιδευτικούς ίδιας ή διαφορετικής ειδικότητας, που διδάσκουν στα ίδια ή σε διαφορετικά τμήματα.
Δείτε τον Οδηγό Αξιολόγησης σχολικής μονάδας του ΙΕΠ
Δείτε την νέα ΥΑ “Αξιολόγηση σχολικών μονάδων”

Δείτε επίσης

ΔΟΕ-αξιολόγηση: Αναβολή συνεδριάσεων συλλόγων διδασκόντων για το θέμα της εσωτερικής αξιολόγησης
ΟΛΜΕ-αξιολόγηση σχολικών μονάδων: Aπαιτείται η έκδοση νέας Υ.Α-Δεν συνεδριάζουν Σύλλογοι Διδασκόντων

Δείτε ακόμη

Σχολεία-μέτρα προστασίας-Πρωτόκολλο: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας
ΦΕΚ: Λειτουργία εκπαιδευτικών δομών 2021-Μέτρα covid για σχολεία-ΣΔΕ-ΙΕΚ-ΚΔΒΜ-Φροντιστήρια-ΚΞΓ-Βιβλιοθήκες-ΓΑΚ
ΦΕΚ: Νέο Πρωτόκολλο κορονοϊού στις σχολικές μονάδες-Αρχές Διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Πριν φύγετε

Ομάδες αυξημένου κινδύνου-νέο ΦΕΚ: Τι ισχύει για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές
Αγιασμός στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία: Προσέλευση μαθητών στα σχολεία στις 8:15
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply