Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Οδηγός δικαιωμάτων ενηλίκων με ΔΑΦ – Παροχές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οδηγός δικαιωμάτων ενηλίκων με ΔΑΦ: Δικαιώματα και παροχές για τα ενήλικα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.

Οδηγός δικαιωμάτων ενηλίκων με ΔΑΦ

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας δημιούργησε έναν σύντομο Οδηγό δικαιωμάτων και παροχών για τα ενήλικα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους.

Η τελευταία επικαιροποίηση του Οδηγού έγινε τον Σεπτέμβριο του  2022 και θα επικαιροποιείται ανά διαστήματα ή και άμεσα εφόσον υπάρχουν σημαντικές μεταβολές.

Δείτε τον Οδηγό ΕΔΩ

Ακολουθεί ο Πρόλογος του Οδηγού

Η δημιουργία του ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΓΙΑ EΝΗΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΑΦ/ ΥΛΑ/ASPERGER ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ προέκυψε από τα πολυάριθμα αιτήματα των ίδιων των ατόμων με ΔΑΦ/ΥΛΑ/ASPERGER και των γονέων τους, που τίθενται στον σύλλογό μας.

Σκοπός του Oδηγού είναι τα ίδια τα άτομα, οι γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, να γνωρίσουν με μια γρήγορη ματιά τα βασικά δικαιώματά τους και τα απαραίτητα βήματα για τη διεκδίκησή τους.

Ελπίζουμε ότι ο σύντομος Οδηγός θα βοηθήσει όχι μόνο τα ίδια τα άτομα με ΔΑΦ/ΥΛΑ/ASPERGER και τις οικογένειες τους αλλά και τους δημόσιους λειτουργούς και επαγγελματίες ώστε να μπορέσουν να τους καθοδηγήσουν αποτελεσματικά, όταν έρχονται σε επαφή.

Ο Οδηγός περιέχει μία αδρή καταγραφή των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος. Εσκεμμένα αποφύγαμε να συμπεριλάβουμε λεπτομερείς αναφορές προκειμένου το κείμενο να είναι συμβατό με την ισχύουσα νομοθεσία και να μην απαιτούνται συνεχείς τροποποιήσεις.

Για ακριβή και επικαιροποιημένη πληροφόρηση θα πρέπει να ανατρέξετε στο έργο “ΔικαίωμΑ”, τη διαδικτυακή νομική βάση περιλαμβάνει όλα τα νομοθετήματα, που αφορούν στα άτομα με αυτισμό και στις οικογένειές τους.

Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω του site www.dikaioma.autismthessaly.gr.

Είναι επίσης εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου Γονέων, Kηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας. www.autismthessaly.gr. Το έργο “ΔικαίωμΑ” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας. Η νομική βάση επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Ελπίζουμε ότι ο Οδηγός θα φανεί χρήσιμος και θα δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις στους ενδιαφερόμενους.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 2410 613 112 (εσωτ. 2).

Με εκτίμηση, για τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.

Η Πρόεδρος Έρη Καλογεροπούλου

Δείτε επίσης

Πλατφόρμα JobsLink: Ευρεση εργασίας για άτομα στο φάσμα του αυτισμού 

Διαχείριση θυμού και επιθετικότητας σε άτομα με αυτισμό: Aρθρο της Δρ. Νατάσας Πιπεροπούλου 

Μαθητές με αναπηρία: Με εμπόδια και αποκλεισμούς και η φετινή χρονιά-Επιστολή ΕΣΑμεΑ στο ΥΠΑΙΘ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση