Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24: Ιστορική διαδρομή-προσλήψεις-διορισμοί-καθηκοντολόγια-νομοθεσία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24: Η ταυτότητα του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού – Ιστορική διαδρομή – προσλήψεις – διορισμοί – καθηκοντολόγια – παράθεση νομοθεσίας – Της Γ. Μπουλμέτη και του Β. Βούγια, Αιρετών ΚΥΣΕΕΠ.

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24

Από τη Γ. Μπουλμέτη και τον Β. Βούγια

Παρουσιάζουμε ακολούθως προς ενημέρωση των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), την ταυτότητα των κλάδων αυτών όπως διαμορφώθηκε από το 1987 και μετά.

Ο παρών Οδηγός θα εμπλουτίζεται στην πορεία και με άλλα στοιχεία.

Εν γένει

Καθήκον και αποστολή των μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ είναι η διασφάλιση, μέσω των εκπαιδευτικών του υπηρεσιών και παρεμβάσεων, σε όλους τους μαθητές με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ίσων ευκαιριών για πλήρη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, προετοιμάζοντας και διευκολύνοντας την εγκύκλια εκπαίδευσή τους, εκπαιδεύοντάς τους σε δεξιότητες ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας, προωθώντας την κοινωνική και εργασιακή τους ενσωμάτωση, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις οικογένειές τους και ευαισθητοποιώντας την κοινότητα για την πλήρη αποδοχή και ενσωμάτωσή  τους.

Αναλυτικά – Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023

Οι κλάδοι του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) συστάθηκαν με το άρθρο 35 του Ν.1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α΄) και ο κλάδος του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού συστάθηκε με το άρθρο 18 του Ν.3699/2008/ΦΕΚ 199/Α/2-10-2008.

Α. Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ)

Ανήκει στο ΥΠΑΙΘΑ, από το 1987, υπαγόταν στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής Και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) και τώρα υπάγεται στο Αυτοτελές Τμήμα Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).

Αποτελεί κλάδο της Εκπαίδευσης και ασκεί το εκπαιδευτικό του λειτούργημα:

 1. Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), δηλαδή στα Ειδικά Σχολεία και Ειδικά Νηπιαγωγεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα Γυμνάσια και Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια (ΕΝΕΕΓΥΛ) και στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 2. Στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ)/ΚΕΔΑΣΥ των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) (Κοιν. Λειτουργοί-ΠΕ30, Ψυχολόγοι-ΠΕ23).
 3. Στα Γενικά Σχολεία, δηλαδή στο Πρόγραμμα covid (Κοιν. Λειτουργοί-ΠΕ30, Ψυχολόγοι-ΠΕ23), στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης (Κοιν. Λειτουργοί-ΠΕ30, Ψυχολόγοι-ΠΕ23), στα ΕΠΑΛ (Ψυχολόγοι-ΠΕ23) και ως Στήριξη για όσους μαθητές/τριες χρήζουν νοσηλευτικής φροντίδας (Σχολικοί Νοσηλευτές-ΠΕ25).

Οι κλάδοι που το αποτελούν είναι: ΠΕ21-Λογοθεραπευτών,  ΠΕ22-Επαγγελματικών Συμβούλων, ΠΕ23-Ψυχολόγων,  ΠΕ-24-Παιδοψυχιάτρων, ΠΕ25-Σχολικών Νοσηλευτών, ΠΕ28-Φυσικοθεραπευτών, ΠΕ29-Εργοθεραπευτών, ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ31-Ειδικών στη Νοηματική Γλώσσα, Ειδικών Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών και Ειδικών στις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης και Κινητικότητας Τυφλών.

Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π) υπηρετεί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση από το 1987 (βάση του ν. 1566/85), λίγο προσωπικό στην αρχή και πολύ περισσότερο από το 2000 και μετά (ν. 2817/2000).

Αριθμοί μόνιμων και αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2022-23:

 • Το σύνολο των μόνιμων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, ανέρχεται σε 2.083
 • Το σύνολο των προσληφθέντων αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, ανέρχεται σε 7.448
 • Το γενικό σύνολο μόνιμων και προσληφθέντων αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ ανέρχεται σε 9.531

Δείτε αναλυτικά εδώ

Αριθμοί μόνιμων και αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2021-22:

 • Το σύνολο των μόνιμων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, στις 18.03.2022, ανήλθε σε 1.707
 • Το σύνολο των αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, στις 07.04.2022, ανήλθε σε 5.773
 • Το γενικό σύνολο μόνιμων και αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ ανήλθε σε 7.480

Δείτε αναλυτικά εδώ

Μόνιμοι διορισμοί

Το 2020, μετά από πολλά χρόνια,  πραγματοποιήθηκαν 1.040 μόνιμοι διορισμοί μελών ΕΕΠ–ΕΒΠ – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ – και ΕΔΩ και το 2022 400 μόνιμοι διορισμοί – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Για το 2023 έχουμε τον μόνιμο διορισμό 150 μελών ΕΕΠ, Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ30 και Ψυχολόγων ΠΕ23 στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Πίνακες ΑΣΕΠ ΕΕΠ-ΕΒΠ

Ανακοίνωση από το ΑΣΕΠ των Οριστικών Πινάκων κατάταξης της Προκήρυξης 2ΕΑ/2022, μελών ΕΕΠ

Τελικοί αξιολογικοί Πίνακες κατάταξης και απορριπτέων της Προκήρυξης 2ΕΑ/2022 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 24/21-4-2022 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ και ΦΕΚ 27/3-5-2022) για τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) κλάδων ΠΕ21, ΠΕ22, ΠΕ23, ΠΕ25, ΠΕ28, ΠΕ29, ΠΕ30, ΠΕ31 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δείτε ΕΔΩ

Σε ΦΕΚ οι Πίνακες Κατάταξης Προκήρυξης 2ΕΑ/2022

Δημοσίευση σε ΦΕΚ των Πινάκων Κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) κλάδων ΠΕ21, ΠΕ22, ΠΕ23, ΠΕ25, ΠΕ28, ΠΕ29, ΠΕ30, ΠΕ31 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δείτε ΕΔΩ

Ονόματα διορισθέντων Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών 2023: Διορίζονται 150 μέλη σε ΣΔΕΥ/ΚΕΔΑΣΥ 

Τα ονόματα των 150 διορισθέντων μελών ΕΕΠ, Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ30 και Ψυχολόγων ΠΕ23 στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), ανακοίνωσε το το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Δείτε ΕΔΩ

Εκκαθαρισμένοι πίνακες μετά τους διορισμούς 2023 

Οριστικοί Πίνακες Κατάταξης και Απορριπτέων 2ΕΑ-2022

Προσωρινοί Πίνακες 2ΕΑ/2022 ΕΕΠ: Εύχρηστο αρχείο με τα αποτελέσματα συγκεντρωμένα 

Οριστικός Πίνακας 1ΕΑ/2022-ΕΒΠ

Οριστικός πίνακας 1ΕΑ/2022 μελών Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) 

Τι δεν υπήρχε στο παρελθόν και υπάρχει τώρα

Και ενώ επί σειρά ετών τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ μόνιμοι και αναπληρωτές, μονίμως δεν συμπεριλαμβανόντουσαν από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, σε κάθε καινούργιο νόμο, σε κάθε καινούργιο μισθολόγιο και σε κάθε είδους διευθετήσεις που αφορούσαν σε εκπαιδευτικούς, χάρη στους αγώνες της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και των αιρετών του κλάδου αυτή τη στιγμή:

 • Οι διαδικασίες πρόσληψης αναπληρωτών και διορισμού μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ είναι ταυτόσημες με τις διαδικασίες των εκπαιδευτικών
 • Εχει νομοθετηθεί η Επιστημονική Καθοδήγηση των κλάδων ΕΕΠ μέσω αρμόδιων Συμβούλων Εκπαίδευσης, οι οποίοι και επιλέχθηκαν για πρώτη φορά.
 • Δίδεται η δυνατότητα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ περιλαμβάνονται σε προγράμματα επιμόρφωσης γενικότερα.
 • Τα μέλη ΕΕΠ μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης και συμμετέχουν στις όποιες διαδικασίες επιλογής στελεχών.
 • Οσον αφορά στις Μετατάξεις μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, πραγματοποιούνται πια με τους ίδιους  όρους και προϋποθέσεις με τις των εκπαιδευτικών.
Β. Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ)

Ο κλάδος Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού συστήθηκε με τις διατάξεις της περίπτωσης γ) της παραγράφου 4 και της περίπτωσης γ) της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78 τ. Α΄), ορίστηκαν τα τυπικά προσόντα του διορισμού του (απόφοιτοι Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων κ.λπ.) και κατηγοριοποιήθηκε ως ΔΕ 1. Υπάγεται στο Αυτοτελές Τμήμα Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) και ασκεί το εκπαιδευτικό του λειτούργημα:

 1. Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), δηλαδή στα Ειδικά Σχολεία και Ειδικά Νηπιαγωγεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Γυμνάσια και Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια (ΕΝΕΕΓΥΛ) και στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 2. Στα Γενικά σχολεία για Στήριξη μαθητών/τριών

Αριθμοί μόνιμων και αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2022-23:

 • Το σύνολο των μόνιμων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, ανέρχεται σε 2.083
 • Το σύνολο των προσληφθέντων αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, ανέρχεται σε 7.448
 • Το γενικό σύνολο μόνιμων και προσληφθέντων αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, ανέρχεται σε 9.531

Δείτε αναλυτικά εδώ

Αριθμοί μόνιμων και αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2021-22:

 • Το σύνολο των μόνιμων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, στις 18.03.2022, ανήλθε σε 1.707
 • Το σύνολο των αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, στις 07.04.2022, ανήλθε σε 5.773
 • Το γενικό σύνολο μόνιμων και αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ ανήλθε σε 7.480

Δείτε αναλυτικά εδώ

Αναφορικά με το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ),

από το 2000, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει τις απαραίτητες  εκείνες ρυθμίσεις που θα διασφάλιζαν την ισότιμη μεταχείριση του Ε.Β.Π. ως προς το μισθολόγιό του και την υπηρεσιακή του κατάσταση (ωράριο εργασίας, επιμόρφωση, σύμβουλοι ειδικότητάς τους), ώστε το προσωπικό αυτό να έχει τις απολαβές που αρμόζουν στο έργο του και τη θέση του στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ωστόσο, η φύση της εργασίας του ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και κατ’ επέκταση η θέση του στην εκπαιδευτική κοινότητα,  έτσι όπως ορίζεται στην υπ’ αριθμ. 27922/Γ6 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 449/3-4-2007) «Καθορισμός των ιδιαίτερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων …. )», κεφάλαιο Γ’ «ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ» βάσει της οποίας τα μέλη του Ε.Β.Π.:

«… 2. Συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, απασχολούν δημιουργικά τους μαθητές και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες  μέσα και έξω από την τάξη, ακολουθώντας το ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου. (…)

 1. Συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ως μέλη του συλλόγου προσωπικού του σχολείου. Λαμβάνουν μέρος ισότιμα στις δραστηριότητες του και διατυπώνουν τις απόψεις τους για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους ή είναι γενικότερου ενδιαφέροντος. Δεν απαλλάσσονται από τα γενικά ή ειδικά καθήκοντα και από την ανάληψη εργασιών που ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να τους αναθέσει στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης.
 2. Επικοινωνούν με τους γονείς, έπειτα από συνεννόηση με το διευθυντή, ενημερώνοντας τους για θέματα διαβίωσης των μαθητών στο σχολείο και τους προτείνουν τρόπους στήριξης και καθημερινής φροντίδας στο σπίτι, αντίστοιχους με αυτούς που εφαρμόζονται στο σχολείο.».

Επί πλέον, εφαρμόζουν προγράμματα χρήσης τουαλέτας, εκμάθησης κανόνων γενικής και προσωπικής υγιεινής, σίτισης και εν γένει προγράμματα Αυτοϋπηρέτησης και Αυτόνομης Διαβίωσης.

Οδηγός ΕΒΠ στην εκπαίδευση

Δείτε ΕΔΩ

Γ. Προσλήψεις αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2023-24 και για το 2022-23

Προσλήψεις ΕΕΠ-ΕΒΠ Α Φάσης 2023-24 

__________________________

Προσλήψεις ΕΕΠ-ΕΒΠ Α Φάσης 2022-23 

Προσλήψεις ΕΕΠ-ΕΒΠ Β Φάσης 2022-23 

Προσλήψεις ΕΕΠ-ΕΒΠ Γ Φάσης 2022-23

Προσλήψεις ΕΕΠ-ΕΒΠ Α Φάσης 2022-23: Τα ονόματα των 5.116 αναπληρωτών-Σύγκριση με πέρσι 

Ολες οι προσλήψεις ΕΕΠ-ΕΒΠ ανά κλάδο και δομή για το 2022/23-Εσπασε το φράγμα των 7.000 

Αριθμοί ΕΕΠ-ΕΒΠ 2022-23: Μόνιμοι και αναπληρωτές ανά τύπο σχ. μονάδας, περιοχή/δομή διορισμού/πρόσληψης & Πρόγραμμα 

Δείτε τις προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ όλων των Φάσεων πρόσληψης για το 2021-22 ΕΔΩ

Ιστορική αναδρομή προσλήψεων αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ

Έως το έτος 2010 οι προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ μετά  βίας προσέγγιζαν τις 400 με 450 τον αριθμό.

Δείτε ενδεικτικά τις προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ από τα έτη 2010 έως 2021

ΣΧ. ΕΤΗ  ΣΜΕΑΕ

 

 ΚΕΔΔΥ

ΕΔΕΑΥ

 

ΕΒΠ &

ΣΧΟΛ.

ΝΟΣ.

ΠΕ25

ΠΑΡΑ

ΛΛΗΛΗ

Προγρ.

Δημοσ

Επενδ

ΣΥΝ.
2017-18 1.554 628 1.233 3.415
2016-17 1.588 656 881 3.125
2015-16 1.066 353 725 461 2.605
2014-15 586 220 438 1.244
2013-14 384 548 328 1.260
2012-13 880 880
2011-12 1.110 1.110
2010-11 1.100 1.100

Αριθμοί προσλήψεων ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2018-19 και 2017-18 | Πίνακες

Προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ ανά Διεύθυνση Εκπ/σης για το 2019-20

Δείτε: Μόνιμοι και αναπληρωτές ΕΕΠ-ΕΒΠ 2019-20 – Πίνακες ΕΔΩ

Δείτε: Μόνιμοι και αναπληρωτές ΕΕΠ-ΕΒΠ 2020-21 – Πίνακες ΕΔΩ

Δ. Καθηκοντολόγια

Παραθέτουμε ακολούθως, προς ενημέρωση των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, τα καθηκοντολόγια των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ):

 1. Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ)-(Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ)
 2. Στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ)-(Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ)-(Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό-ΕΕΠ)
 3. Στις Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) των Σχολικών Δικτύων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ)-(Ψυχολόγοι-ΠΕ23 και Κοινωνικοί Λειτουργοί-ΠΕ30)
 4. Στα Γενικά Σχολεία-Πρόγραμμα covid-(Ψυχολόγοι-ΠΕ23 και Κοινωνικοί Λειτουργοί-ΠΕ30)
 5. Στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ)-(Ψυχολόγοι-ΠΕ23)
 6. Στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης-(Ψυχολόγοι-ΠΕ23 και Κοινωνικοί Λειτουργοί-ΠΕ30)
 7. Στα Γενικά Σχολεία-(Σχολικοί Νοσηλευτές-ΠΕ25 και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό-ΕΒΠ)
Αναλυτικά
1. Καθηκοντολόγιο ΕΕΠ-ΕΒΠ σε ΣΜΕΑΕ

Απόφαση υπ. αριθμ. 27922/Γ6/8-3-2007-ΦΕΚ B 449 – 03.04.2007 

Τροποποίηση Απόφασης υπ. αριθμ. 27922/Γ6/8-3-2007-ΦΕΚ B 449 – 03.04.2007 με την Απόφαση υπ. αριθμ.  48275/Δ3- ΦΕΚ B 1088 – 02.04.2019

Δείτε τα σημεία που τροποποιούνται ΕΔΩ

_________________

2. Καθηκοντολόγιο ΕΕΠ ΚΕΣΥ-ΚΕΔΑΣΥ

(Σημείωση: Αναμένεται το καθηκοντολόγιο ΕΕΠ ΚΕΔΑΣΥ και έως ότου εκδοθεί ισχύει το των ΚΕΣΥ)

Δείτε το ΦΕΚ B 5614 – 13.12.2018

Δείτε επίσης στη Διαύγεια “Ενιαίος Κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες του προσωπικού τους” ΕΔΩ

 _________________

3. Καθηκοντολόγιο ΕΕΠ-(Ψυχολόγων-ΠΕ23 και Κοινωνικών Λειτουργών-ΠΕ30) ΕΔΥ-ΣΔΕΥ

Δείτε το ΦΕΚ B 5009 – 27.10.2021

Δείτε ακόμη

ΕΔΥ-Νομοθεσία: Ολα όσα αφορούν στη λειτουργία και στελέχωσή τους-Νομοθετικό πλαίσιο-Κανονισμός Λειτουργίας-Διευκρινιστικές Εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας. 

 _________________

4. Καθηκοντολόγιο Ψυχολόγων (ΠΕ23) και Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ30) Γενικών Σχολείων-Πρόγραμμα covid

Δείτε το ΦΕΚ Β 5034/27-9-2022 

_________________

5. Καθηκοντολόγιο Ψυχολόγων (ΠΕ23) ΕΠΑΛ

Δείτε την Απόφαση Φ.ΜΝΑΕ/111356/Δ4 – ΦΕΚ Β 4921/21-9-2022

_________________

6. Α. Καθηκοντολόγιο ΠΕ23-Ψυχολόγων και ΠΕ30-Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Δείτε την Απόφαση υπ. αριθμ. 142628/ΓΔ4/- ΦΕΚ Β 3032-4-9-2017

Β. Ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες των κλάδων ΠΕ23 Ψυχολόγων και ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών για το σχολικό έτος 2023-2024 στο πλαίσιο της πράξης «Ενίσχυση και ενδυνάμωση της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των μαθητών μέσω του θεσμού ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού, σχολικά έτη 2023-2026».

Δείτε την Απόφαση υπ. αριθμ. 94015/ΓΔ4 – ΦΕΚ Β 5262/30-8-2023  

_________________
7. Καθηκοντολόγιο Σχολικών Νοσηλευτών-ΠΕ25 και ΕΒΠ Γενικών Σχολείων

Δείτε την Απόφαση 88348/Δ3/ 30-05-2018 / ΦΕΚ-Β-2038-2018

Δείτε το ΦΕΚ B 4706 – 12.10.2021 με την τροποποίηση της Υ.Α 88348/Δ3/ 30-05-2018 / ΦΕΚ-Β-2038-2018 Καθήκοντα και αρμοδιότητες ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και ΕΒΠ στα γενικά σχολεία

Δείτε τι τροποποιείται ΕΔΩ

Δείτε τη νέα Τροποποίηση – 26.04.2022 – για Σχολικούς Νοσηλευτές (ΠΕ25) ΕΔΩ

Ε. Ωράριο ΕΕΠ-ΕΒΠ

Ωράριο ΕΕΠ – ΕΒΠ: Σε ΣΜΕΑΕ και Γενικά σχολεία | Διευκρινίσεις 

Ωράριο μόνιμων και αναπληρωτών εκπ/κών-ΕΕΠ/ΕΒΠ σε Νηπ/γεία-Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια-Ειδικά-ΚΕΔΑΣΥ-ΕΔΥ 

ΣΤ. Πως θα λειτουργήσουν το 2023-24 τα ειδικά και τα γενικά σχολεία-Προγραμματισμός εκπαιδευτικού Εργου

Λειτουργία Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων 2023-24: Αναλυτική ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας 

Λειτουργία Δημοτικών σχολείων 2023-24: Ολη η νομοθεσία αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία του σχολείου καθώς και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου – Αγιασμός 

Λειτουργία Νηπιαγωγείων 2023-24: Ολη η νομοθεσία για την οργάνωση του σχολείου και το εκπ/κό έργο – Αγιασμός 

Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου ΕΝΕΕΓΥΛ-ΕΕΕΕΚ-Γυμνασίων ΕΑΕ και Λυκείων ΕΑΕ 2023-24 

Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου Ειδικών Δημοτικών και Ειδικών Νηπιαγωγείων 2023-24-Ολοήμερο 

Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου Δημοτικών 2023-24-Ολοήμερο 

Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου Νηπιαγωγείων 2023-24-Το Ολοήμερο Πρόγραμμα 

Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο: Η Απόφαση με τη διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών 

Ζ. Αδειες

Αδειες μόνιμων εκπαιδευτικών-ΕΕΠ και ΕΒΠ: Αναλυτικός οδηγός Υπ. Παιδείας-Ποιες δικαιούνται-Νομοθετικό πλαίσιο 

Αδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ και ΕΒΠ: Αναλυτικός οδηγός Υπ. Παιδείας-Ποιες δικαιούνται-Νομοθετικό πλαίσιο 

Αδειες αναπληρωτών ΕΣΠΑ: Επικαιροποιημένος οδηγός για εκπαιδευτικούς-ΕΕΠ-ΕΒΠ 

Αδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ και ΕΒΠ: Αναλυτικός οδηγός Υπ. Παιδείας-Ποιες δικαιούνται-Νομοθετικό πλαίσιο 

Αδειες άνευ αποδοχών-νεοδιόριστοι: Δίδονται όπως και στους λοιπούς εκπαιδευτικούς-Όχι πάνω από 5 έτη

Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας: Επικαιροποιημένος – Οι αλλαγές στις άδειες

Η. Ποινές αναπληρωτών όταν δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται | Οι 4 περιπτώσεις

Δείτε ΕΔΩ

Θ. Ασκηση ιδιωτικού έργου

 • Γνωμοδοτήσεις ΝΣΚ για 10ωρο και εμπορική ιδιότητα-Αμοιβές | Παράθεση νομοθεσίας 

Δείτε ΕΔΩ

 • Αδεια άσκησης ιδιωτικού έργου: Διαδικασία χορήγησης

Δείτε ΕΔΩ

 • Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή: Εφαρμοστική Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών 

Δείτε ΕΔΩ

 • Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) σχετικές με την Ασκηση Ιδιωτικού Εργου

Δείτε ΕΔΩ

Ι. Διάφορα
 • Περιοχές Α/θμιας και Β/θμιας σε Νομούς/Δήμους-Στοιχεία Δ/νσεων Εκπ/σης και ΠΔΕ | Πίνακες 

Δείτε ΕΔΩ

 • Περικοπή αποδοχών λόγω απεργίας εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ: Προϋπηρεσία-Ενσημα 

Δείτε ΕΔΩ

 • Αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας αναπληρωτών: Από τι εξαρτάται το τελικό ποσό 

Δείτε ΕΔΩ

 • Τι ισχύει για τις Εκδρομές – Μετακινήσεις και τους Σχολ. Νοσηλευτές(ΠΕ25) και Ε.Β.Π., σχολείων Γενικών και Ειδικών Β/θμιας Εκπ/σης

Δείτε ΕΔΩ

 • Λειτουργία Συλλόγου Διδασκόντων: Η σύνθεση και το έργο, καθήκοντα και αρμοδιότητες 

Δείτε ΕΔΩ

 • Καθήκοντα και αρμοδιότητες Διευθυντών σχολ. μονάδων-Και σε σχέση με τον Σύλλογο Διδασκόντων-Εξωδιδ/κές εργασίες 

Δείτε ΕΔΩ

 • ΕΝΕΕΓΥΛ 2023: Εξεταστέα ύλη Α’ B’ Γ’ Δ’ τάξης Λυκείων-Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου/Λυκείου-Ολα τα ΦΕΚ 

Δείτε ΕΔΩ

 • Πως μπορώ να βρω σχολικές μονάδες της χώρας: Χάρτης Μονάδων ΠΣΔ-Οδηγίες χρήσης 

Δείτε ΕΔΩ

 • Μισθοδοσία μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις 

Δείτε ΕΔΩ

 • Κάρτα εισόδου εκπαιδευτικών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Δείτε ΕΔΩ

Πολύ χρήσιμο

Οδηγός εκπαιδευτικού 2023-24: Ολα όσα αφορούν στους μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές 

Οδηγός νέου αναπληρωτή: Γενικές οδηγίες-Πριν και μετά την πρόσληψη-Προς την απόλυση 

Δείτε επίσης

Νεοδιόριστοι 2023-24: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι διορίζονται-Της Γ. Μπουλμέτη και του Β. Βούγια 

Βασικές και χρήσιμες πληροφορίες για νεοδιόριστους

Αριθμοί ΕΕΠ-ΕΒΠ 2022-23: Μόνιμοι και αναπληρωτές ανά τύπο σχ. μονάδας, περιοχή/δομή διορισμού/πρόσληψης & Πρόγραμμα 

Δείτε ακόμη

Σχολικοί Νοσηλευτές-Επισκέπτες Υγείας Γενικών σχολείων: Καθήκοντα, αρμοδιότητες, ωράριο | Οδηγός

Σχολικοί Νοσηλευτές και Επισκέπτες Υγείας ΣΜΕΑΕ: Καθήκοντα, αρμοδιότητες, ωράριο, προγρ/σμός εκπ/κού έργου | Οδηγός 2020 

Χρήσιμο υλικό για Σχολικούς Νοσηλευτές 

Τι ισχύει για τις Εφημερίες και την Επιτήρηση μαθητών στο σχολείο 

Καθήκοντα και αρμοδιότητες Διευθυντών Εκπαίδευσης | ΦΕΚ 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση