Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Οδοιπορικά έξοδα ΕΔΥ: Τα δικαιούνται τα μέλη ΕΕΠ λέει Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Οδοιπορικά έξοδα ΕΔΥ: Τα δικαιούνται τα μέλη ΕΕΠ λέει Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας αλλά όχι και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οδοιπορικά έξοδα ΕΔΥ

Επί σειρά ετών, από την ίδρυση του θεσμού των Σχολικών Δικτύων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) – Επιτροπές Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) και τώρα Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) – τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Κοινωνικοί Λειτουργού ΠΕ30 και Ψυχολόγοι ΠΕ23, μόνιμοι και αναπληρωτές, που εργάζονται στις δομές αυτές του ΥΠΑΙΘΑ, δεν λαμβάνουν οδοιπορικά για τις καθημερινές μετακινήσεις στις πέντε (5) σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους.

Αυτονόητο βεβαίως είναι πως αυτή η οικονομική αφαίμαξη, ιδίως των μελών ΕΕΠ τα οποία εργάζονται σε ΣΔΕΥ της Περιφέρειας και τα οποία υποχρεούνται σε μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων από το ένα άκρο ενός νομού στο άλλο, καθίσταται δυσβάσταχτη – δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και του μεγάλου πληθωρισμού τιμών – για τον πενιχρό μισθό του κάθε μέλους ΕΕΠ, το οποίο μετακινείται συνεχώς.

Πλείστες όσες παρεμβάσεις για τα οδοιπορικά

Για τα οδοιπορικά των ΣΔΕΥ/ΕΔΥ έχουν πραγματοποιηθεί διαχρονικά πλείστες όσες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας από τα συλλογικά όργανα του ΕΕΠ και από τους Αιρετούς του κλάδου, χωρίς όμως έως σήμερα να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό, κάτι που οδηγεί σε μια πραγματικότητα αντίθετη προς τη βασική συνταγματική αρχή της ισότητας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάλυψη οδοιπορικών εξόδων για το ΕΕΠ των ΣΔΕΥ/ΕΔΥ όπως συμβαίνει για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μετακινούνται εκτός της έδρας τους για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους και την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Γνωμοδότηση ΝΣΚ: Δικαιούται οδοιπορικών εξόδων το ΕΕΠ των ΣΔΕΥ 

Το εντυπωσιακό σε όλη αυτή τη διαχρονική στρέβλωση, η οποία οδηγεί εργαζομένους, εν τω προκειμένω μέλη ΕΕΠ, σε μεγάλη οικονομική αιμορραγία και αρκετές φορές σε οικονομική εξαθλίωση, είναι πως υφίσταται από το έτος 2017 η υπ. αριθμ. 275/2017 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία ζητήθηκε με το υπ. αριθμ. πρωτ. 3366/4-9-2017 έγγραφο του τότε Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) των Επιτροπών Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), το οποίο τοποθετείται στην οικεία Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) του κάθε Σχολικού Δικτύου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και παρέχει τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες, για την συμπλήρωση του ωραρίου του, μετακινούμενο, στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης του ΣΔΕΥ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις και χωριά, δικαιούται για τις μετακινήσεις του αυτές, την καταβολή των προβλεπομένων για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΠ), οδοιπορικών εξόδων.

Δείτε τη Γνωμοδότηση του ΝΣΚ ΕΔΩ

_______________________________

Αποδεκτή από το Υπ. Παιδείας η Γνωμοδότηση – Μη αποδεκτή από το Υπ. Οικονομικών

Η Γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Παιδείας κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και στάλθηκε με το με αριθμ. πρωτ.465/24-1-2018 έγγραφο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών για συναποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Γεώργιο Χουλιαράκη, ο οποίος όμως δεν την έκανε αποδεκτή και με το έγγραφο υπ. αριθμ. πρωτ. 5010/23-9-2019, ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας επ αυτού.

Να επιλύσει το ζήτημα το ΥΠΑΙΘΑ

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι έως σήμερα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να μην νομιμοποιούνται να προχωρήσουν σε εκκαθάριση οδοιπορικών εξόδων των μελών Ε.Ε.Π. των Ε.Δ.Ε.Α.Υ./Ε.Δ.Υ, πλην όμως από τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την ανάγκη κάλυψης των εξόδων μετακίνησης των Ψυχολόγων ΠΕ23 και των Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ30, που τοποθετούνται ως μέλη των Ε.Δ.Υ. και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα υποστηριζόμενα σχολεία Γενικής Παιδείας των Σ.Δ.Ε.Υ., οφείλει να επιλύσει άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο το ζήτημα, καταβάλλοντας στα μέλη Ε.Ε.Π. τα οδοιπορικά έξοδα που δικαιούνται.

Δείτε επίσης

ΕΔΥ-Νομοθεσία: Ολα όσα αφορούν στη λειτουργία και στελέχωσή τους-Κανον. Λειτουργίας-Διευκρινίσεις 

Αδειες μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ και ποιος τις χορηγεί 

Αδειες εκπαιδευτικών ΑμεΑ-Ωράριο: Ολο το νομοθετικό πλαίσιο 

Πριν φύγετε

Μισθοδοσία μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις 

Οδηγός εκπαιδευτικού 2023-24: Ολα όσα αφορούν στους μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές 

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24: Ιστορική διαδρομή-προσλήψεις-διορισμοί-καθηκοντολόγια-νομοθεσία

Οδηγός νέου αναπληρωτή: Γενικές οδηγίες-Πριν και μετά την πρόσληψη-Προς την απόλυση 

Νεοδιόριστοι 2023-24: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι διορίζονται-Της Γ. Μπουλμέτη και του Β. Βούγια 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση